Връщане до 365 дни - без да задаваме въпроси!
Доставка 5 лв. - Възможност за безплатна доставка над 119 лв.-
Свържете се с нас
Желани
Количка
Станете част от Trendhim Tribe

Присъединете се към Trendhim Tribe за специални отстъпки, модно вдъхновение и още!

Въвеждайки своя имейл, Вие приемате нашата политика за поверителност и се съгласявате да получавате имейли с предложения и новини за продуктите ни. Можете да се отпишете и да напуснете Trendhim Tribe по всяко време.

ШАПКИ ФЕДОРА

Шапките федора са класически пример за мъжки аксесоар, който се поставя на главата. Те набраха популярност по време на „Бурните Двадесет“ – периодът на икономическия и културен кипеж през 20-те години на миналия век. Днес те представляват неразделна част от гардероба на всеки уважаващ себе си джентълмен. Падащите менюта ще Ви помогнат да отсеете предложенията ни по конкретни материали и цветове.

16 артикула
16 артикула

КАКВО Е ФЕДОРА?

Какво е общото между Индиана Джоунс и Франк Синатра? И двамата оценяват изискания стил на шапката федора. Това е мека филцова шапка с извита горна част, висока около 11 см, и мека периферия с ширина 6,4 см. Формата се използва и за други видове шапки, като панама и трилби.

Шапките федора се различават по:

Периферия – Тя може да сочи надолу, нагоре или в задната част да е извита нагоре, а отпред - надолу. Перифериите се изработват с разнообразна ширина, позиция, материал и краища (с кант, с или без шев и т.н.).

Горна част – Горната част на шапката може да е с различна форма, като най-използваната е капковидна. Популярни са също ромбовидните и централни извивки.

Гънка – Остротата и разположението на гънката варира при отделните модели.

Материал и цвят – Повечето мъжки шапки федора се изработват от вълнен филц. Филцът е материя от компресирани, плътно сплетени нишки. Предлагат се в много цветове, като най-популярните са черно, сиво, тъмнокафяво и каки.

Панделка – Панделката от плат над периферията е емблематична за този тип шапки. При някои е добавено и декоративно перо.

ЗАЩО ФЕДОРА?

Не е сигурно откъде точно произлиза шапката федора. Твърди се, че е използвана за първи път в пиесата „ Fédora“ на френския драматург Викториен Сарду. Една от главните героини в нея - принцеса Федора Романов, носи шапка, подобна на днешните мъжки модели. Вярна или не, историята е интересна.

Английският крал Едуард VIII започнал да използва този аксесоар през 20-те години на миналия век и скоро той заменил бомбето, каскета и цилиндъра. Популярността му нараснала по време на Сухия режим и гангстерските времена, както и с холивудските звезди на 40-те и 50-те. Макар и не толкова масова както някога, шапката федора все още е задължителна част от гардероба на всеки изискан, модерен мъж.

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ПОДХОДЯЩИЯ МОДЕЛ?

Когато купувате шапка, помнете, че периферията трябва да е пропорционална на раменете Ви. За по-слабо телосложение препоръчваме тясна периферия, а за широки рамене - по-голяма.

КАК ДА ОПРЕДЕЛИТЕ ТОЧНИЯ РАЗМЕР?

Увийте шивашки метър около главата си там, където ще приляга шапката.

Свържете краищата на челото.

Уверете се, че метърът не е твърде стегнат.

Определете подходящия размер на шапката според обиколката на главата си.

Отделните видове шапки стоят различно на главата. Може да носите своята дори наклонена по определен начин. Измерете там, където ще приляга вътрешната лента. Обикновено шапките са най-удобни около 1 см над ушите.

Ако обиколката на главата Ви е на долната граница на даден размер, за максимално удобство използвайте чифт коригиращи ленти.

ОТКЪДЕ ДА КУПИТЕ МЪЖКА ШАПКА ФЕДОРА?

Ако желаете модел със специални ръчно изработени краища (Cavanagh Edge), трябва да потърсите магазин за ретро шапки, тъй като тази техника вече не се използва. Датската марка Fawler предлага шапки от различни материи - от памук до вълна и дори вдъхновени от федора шапки панама, изработени от еквадорска слама. Убедени сме, че Франк Синатра и Индиана Джоунс биха одобрили селекцията ни.