Заради Католическия Великден в Европа поръчките ще бъдат изпратени във вторник, 2 април

Заради Католическия Великден в Европа поръчките ще бъдат изпратени във вторник, 2 април

Връщане до 365 дни - без да задаваме въпроси!
Доставка 7 лв. - Възможност за безплатна доставка над 119 лв.-
Свържете се с нас
Желани
Количка

Слънчевите очила - предпазвайте очите си от слънцето

Без значение дали отивате на плажа, на екскурзия или на работа, изключително важно е да пазите от вредните слънчеви лъчи не само кожата, но и зрението си.

Помните ли как като дете майка Ви вечно Ви мажеше със слънцезащитен крем след всяко излизане от водата?

Не се изненадвайте, но... била е права.

Да се пазите от опасните ултравиолетови лъчи е най-добрият начин да намалите риска от рак и преждевременно стареене на кожата. Тази защита обаче изисква повече от обилен слой крем.

Слънчевите очила са не просто красив аксесоар, а едно от най-важните средства за предпазване от UV лъчите.

Изборът на правилния чифт не е лесен, особено онлайн, но ако сте наясно какво търсите, съвсем скоро ще виждате света по-ясно.

Преди да решите дали искате авиаторски очила, модел с допълнителни стъкла или с горни рамки (browline), нека подчертаем, че основната причина да ги носите е защитата от слънцето.

На първо място е сигурността. Майка Ви ще е толкова горда с Вас.

1 Слънчевите очила - предпазвайте очите си от слънцето1.1 Слънчеви очила с ултравиолетова защита1.2 Поляризирани слънчеви очила1.3 Слънчевите очила и стилът1.4 Как се почистват слънчеви очила1.5 Вие питате - ние отговаряме

Слънчеви очила с ултравиолетова защита

Слънцето излъчва енергия под много форми, но това, за което трябва да внимаваме, са ултравиолетовите (UVA и UVB) лъчи.

В следствие на климатичните промени озоновият слой бавно намалява и все повече UVA и UVB лъчи достигат земята.

Те увреждат зрението и могат да повишат риска от катаракта и други опасни състояния като слепота, рак на окото и фотокератит (което представлява слънчево изгаряне, но на очите).

Както пластмасата и хартията пожълтяват при продължително излагане на слънце, така се уврежда и чувствителната кожа около окото и самата леща.

А Вие смятахте, че е достатъчно да си намажете носа с крем.

Кога трябва да носим слънчеви очила с UV защита?

Според Световната здравна организация, лятното слънце е най-силно между 9:00 и 15:00 ч., когато 75% от дневното количество ултравиолетова радиация достига земната повърхност. Като прибавите към това отразителната способност на снега, водата или пътната настилка, вероятно облъчването става двойно.

Пазете очите си със слънчеви очила в периода на интензивно греене между 9:00 и 15:00 ч.

Помнете, че слънцето може да е опасно не само през лятото, но и през останалите сезони, затова носете очила с UV защита и шапка с козирка при всяко излизане.

И нека облаците не Ви заблуждават - ултравиолетовите лъчи са упорити и преминават през тях.

Как да изберем слънчеви очила с UV защита

Когато купувате слънчеви очила с ултравиолетова защита, винаги четете описанието и търсете чифт, който блокира 99-100% от UVA и UVB лъчите.

Имайте предвид, че ако стъклата осигуряват UV защита, това не означава, че са поляризирани. Поляризацията е допълнително означена.

Какво означава защита UV400? Това показва, че се блокират ултравиолетови вълни по-къси или равни на 400 нанометра. Всички UV вълни (UVA, UVB и UVC) са по-къси или равни на 400 нанометра и не могат да преминат през стъклата.

Приемете UV400 за пълна защита от всички видове ултравиолетова радиация.

Слънчевите очила със 100% UVA/ UVB защита по-добри ли са от тези със защита UV400? Не, и двата вида са надеждни, защото предпазват очите от вредните UVA и UVB вълни.

За да се пазите ефективно от слънцето, трябва да вземете под внимание размера на стъклата.

Ултравиолетовите лъчи достигат очите Ви не само отпред, а от всички страни. Имайте това предвид, когато избирате между очила, които обгръщат лицето, и модел с малки кръгли стъкла.

Независимо какво твърдят рекламите, следните фактори не влияят на UV защитата:

  • Цена – Дори евтините очила могат да осигурят 100% защита от неблагоприятната ултравиолетова радиация.
  • Цвета и тъмнината на стъклата – За да не допускат преминаването на вредните UV лъчи, стъклата се обработват с UV-абсорбиращи химикали. Тъй като тези вещества са безцветни,
    очилата с прозрачни стъкла могат да блокират ултравиолетовите вълни точно толкова ефективно, колкото и моделите с тъмни стъкла.
  • Поляризация – Поляризираните стъкла са предназначени за намаляване на отблясъците от отразената светлина, а не за блокиране на ултравиолетовите лъчи. За щастие, повечето слънчеви очила, предлагани в Trendhim, осигуряват както 100% UV защита, така и поляризация.

Поляризирани слънчеви очила

Ние датчаните цяла година чакаме да дойдат по-дългите дни на краткото тук лято... и го прекарваме с присвити очи, защото забравяме колко заслепяваща може да е ярката слънчева светлина.

Поляризираните стъкла може да Ви помагат да гледате спокойно при силно слънце, но не предпазват от ултравиолетовите лъчи. Намаляването на отблясъците и UV защитата са два различни начина на обработка на очилата. Четете описанието и се уверете, че следващият Ви чифт включва и двете.

Какво представляват поляризираните слънчеви очила?

Поляризираните слънчеви очила имат, познахте, поляризирани стъкла. Те предпазват зрението Ви, като намаляват отблясъците от отразяващата се хоризонтална светлина.

Поляризацията е особено полезна при дейности на открито в близост до вода или сняг или при шофиране в снежен или слънчев ден.

Как действат поляризираните стъкла?

Не сме физици, но знаем, че при досег с предметите светлината обикновено се разпръсква под най-различни ъгли. Това се случва, когато те са с неравна повърхност.

В случаите на гладка повърхност, каквито са шосето пред Вас, спокойното море или стъклата на автомобилите, светлината се отразява под един ъгъл... директно в очите Ви.

Това наричаме отблясък. Свободни сте, ученици, часът по физика свърши.

Поляризираните очила блокират хоризонталната светлина и пропускат само вертикалната.

Върху поляризираните стъкла има специално вещество, което филтрира светлината, като създава вертикални отвори. Това означава, че през тях преминават единствено вертикалните лъчи.

Представете си, че този химикал и молекулите му са като хоризонталните щори. Отделните елементи на щората пропускат само част от светлината и блокират останалите лъчи.

Поляризираните стъкла правят същото, но вертикално. Вертикалната светлина достига очите, докато хоризонталните светлинни вълни (отблясъците) се блокират. В резултат това, което виждате с поляризираните очила, е малко по-тъмно от обикновено, но детайлите се забелязват по-лесно и ясно.

Кога трябва да носим поляризирани слънчеви очила?

Както ултравиолетовите лъчи са по-интензивни в определени моменти от деня, така и рискът от отблясъци е по-голям в дадени ситуации.

Водата, снегът и автомобилите могат да отразяват светлината към очите Ви. Отразените ултравиолетови лъчи са толкова опасни за кожата и зрението, колкото и директните, така че дозата на вредното облъчване е двойна.

Европейският кодекс за борба с рака предупреждава, че снегът отразява до 85% от ултравиолетовата радиация, а водата - между 5 и 10%.

Поляризираните стъкла затрудняват гледането към LCD екрани (течнокристални дисплеи), каквито са смартфонът, таблото в колата или банкоматът. Това не е голям проблем, освен ако не сте пилот и е задължително да виждате мониторите ясно. Тогава, ако Ви е грижа за пътниците, свалете очилата.

Как да изберем най-добрите поляризирани слънчеви очила

И в този случай, както при UV защитата, е важно да четете описанието.

  1. Стремете се към 100% – Най-важното при покупката на поляризирани очила е да се уверите, че те блокират 100% от ултравиолетовите лъчи.
  2. Мислете мащабно – Ако истински държите на сигурността, помислете за модел, който плътно обгръща лицето и няма да позволява на UV лъчите да проникват отстрани.
  3. Не обръщайте внимание на цвета – Макар и стилни, стъклата няма да намаляват отблясъците или да предпазват зрението Ви само защото са тъмни или огледални.
  4. Забравете за цената – Не е необходимо аксесоарът да струва цяло състояние, за да е ефикасен. Важна е не цената, а стопроцентовата ултравиолетова защита и поляризацията.

Слънчевите очила и стилът

В случай че още не е кристално ясно, най-добрите очила са тези, които напълно блокират вредните UV лъчи и са поляризирани, за да намаляват слънчевите отблясъци.

Сега, когато вече знаете кои очила са най-ефективни, идва въпросът какъв модел ще Ви стои най-добре.

Слънчевите очила и формата на лицето

Покупката на слънчеви очила по интернет не е така лесно, както да се разходите по главната улица и да пробвате стотина чифта.

Потърсихме професионалния гримьор и стилист Cianne Denize за съвети как да изберем правилните очила, без да ги пробваме, според четирите основни форми на лицето - квадратно, овално, кръгло и сърцевидно.

Овално лице

Кое лице е овално? „При овалното лице дължината е по-голяма от ширината на скулите. Освен това челото е по-широко от челюстта.“

Слънчеви очила за овално лице „Тази форма на лицето е симетрична и за нея са подходящи почти всички видове слънчеви очила.

Правилният чифт трябва да подчертава предимствата на лицето и да прикрива недостатъците. Това означава, че хората с овални лица е добре да изберат аксесоар с ъгли на фона на меките извивки на лицето си.

Препоръчвам им геометрични, правоъгълни или леко квадратни очила като авиаторските модели.“

Квадратно лице

Кое лице е квадратно? „За квадратното лице са характерни силната челюст и изпъкналите скули.“

Слънчеви очила за квадратно лице „Ако лицето Ви е квадратно, очила с кръгли рамки ще омекотят ъгловатата му форма. Изберете капковидни или кръгли стъкла.

По-тънките рамки, каквото са тези от метал, правят чертите по-меки, без да отнемат от мъжествеността, която им придава квадратната форма.

Избягвайте квадратните или правоъгълните очила, защото те подчертават ъглите на лицето и с тях главата изглежда по-къса, а никой не би искал къса глава.“

Кръгло лице

Кое лице е кръгло? „Кръглото лице е много сходно с овалното. Характерни за него са меките черти и леко извитите челюст и чело.

Скулите обикновено са по-големи, а малкото чело е почти симетрично на челюстта.“

Слънчеви очила за кръгло лице „Търсете аксесоар с ъгли! Ключовото при избора на очила от хора с кръгло лице е моделът визуално да издължава лицето им.

Правоъгълните или квадратни рамки контрастират на меките черти. С тях бузите изглеждат по-тесни, а лицето - по-слабо и дълго.

Ъгловите и геометрични очила внасят острота, за да балансират между кръглите извивки на лицето и изчистените линии на рамките. По-дебелата рамка добавя и дълбочина.

Преливащите стъкла допълнително удължават.

Избягвайте слънчеви очила с кръгъл или друг дизайн, който подчертава топчестата форма на лицето.“

Сърцевидно лице

Кое лице е сърцевидно? „Хората със сърцевидно лице имат по-широки чела и вежди в сравнение със скулите и острите им брадички.

Според някои стилисти на такова лице подхождат най-много видове очила, но аз смятам, че изборът за овално лице е също толкова лесен.“

Слънчеви очила за сърцевидно лице „Късметлиите със сърцевидни лица изглеждат най-добре със средно големи очила, които създават равновесие между малката брадичка и голямото чело.

Авиаторските модели стоят чудесно и имат по-широка долна част, която компенсира тясната брадичка.

Бих Ви препоръчала да избягвате по-тъмните цветове, защото те засенчват линиите на лицето. Вместо това изберете светли рамки. Добър вариант са очилата без рамки около стъклата, а ако не са Ви по вкуса, нека рамката е от тънък метал.

Не купувайте кръгли слънчеви очила, защото те привличат вниманието към челото и го правят да изглежда по-голямо.“

А ако лицето Ви не е идеално?

Какво се случва, когато някоя част от лицето Ви е асиметрична и Ви притеснява?

Попитахме Cianne Denize за модни съвети, с които си е служила както за статии в списания, така и за телевизионни продукции.

  • Голям нос – „За хора с голям нос са подходящи browline очилата (с горна рамка). Те отклоняват вниманието от носа и го насочват към очите и ушите.“
  • Голямо чело – „Ако се притеснявате, че погледите отиват към челото Ви, изберете авиаторски слънчеви очила. Техният дизайн стои добре на почти всяко лице и отклонява вниманието от голямото чело.“
  • Близко разположени очи – „В случай че очите Ви са близко едно до друго, добре е да носите слънчеви очила с прозрачни рамки. Избягвайте твърде широките модели или ще изглеждате кривогледи.“
  • Малко лице – „Ако искате лицето Ви да изглежда по-дълго, вземете очила без рамки около стъклата или такива с висок мост. Те акцентират върху контурите на лицето във всички посоки.“

Кой цвят на стъклата е най-подходящ?

Макар че нюансът на стъклата не е от такова значение както ултравиолетовата защита или поляризацията, цветът им влияе на количеството светлина, което достига очите, и на начина, по който възприемате цветовете.

Тъмни стъкла – в сиво и кафяво – идеални са за ежедневни дейности. Колкото по-тъмен е нюансът, толкова по-малко се напрягат очите на ярка светлина.

  • Сивият цвят е често използван за слънчеви очила и Ви позволява да виждате цветовете в най-чистата им форма.
  • Кехлибарените и кафявите стъкла може до известна степен да изкривяват реалните нюанси, но увеличават контраста между зелен и син фон, като трева и небе.

Светли стъкла – в жълто, оранжево и розово – са най-подходящи за средна до слаба светлина и често се срещат при моделите, които плътно обгръщат лицето, и при други спортни очила.

  • Жълтите и оранжеви стъкла могат да увеличат контраста и да направят предметите по-отчетливи.
  • Подобно на тях, стъклата в розово осигуряват добро триизмерно възприемане и засилват контраста, правейки обкръжаващата ни среда по-ярка.

Как се почистват слънчеви очила

На колко от Вас се е случвало да дъхват на очилата си и да ги изтрият с дрехата?

Въпреки че така можете да премахнете петната, рискувате да надраскате стъклата.

Използването на хартиена кърпичка или салфетка също е лош вариант. Тъй като и двете са направени от дървесина, те са доста абразивни и ще оставят очилата по-прашни, отколкото са били.

Най-ефикасният начин за почистване на слънчеви очила:

  1. Първо избършете подложките за нос. Частите, които докосват лицето Ви, вероятно са най-замърсени - възглавничките за нос, рамката около стъклата и на слепоочията.
  2. Изплакнете с вода. Напълнете мивката или подходящ съд с топла вода и добавете няколко капки мек препарат за съдове. Потопете очилата, за да отстраните всякакви мръсотии и песъчинки. Внимателно изтъркайте стъклата с пръсти, за да ги изчистите от евентуални остатъци слънцезащитно олио или крем.
  3. Подсушете. Извадете ги от водата и го подсушете с чиста, немъхеста, микрофибърна кърпа.

Как се премахват драскотини от стъклата

Ами... за съжаление, веднъж надраскат ли се, очилата вече няма да са като нови.

Когато почиствате следващия си чифт, следвайте инструкциите по-горе, за да намалите риска от драскотини.

Вие питате - ние отговаряме

Вредни ли са евтините слънчеви очила? За предпочитане ли са по-скъпите?

Най-важният фактор при покупката на слънчеви очила е дали осигуряват 100% UV защита.

Вижте описанието. Ако имат ултравиолетова защита и поляризация, цената вероятно се определя от марката, материала или други особености на дизайна.

Моделите с допълнителни стъкла толкова добри ли са, колкото стандартните слънчеви очила?

Тези аксесоари са чудесни за хора с диоптър или с любим чифт очила за компютър.

Стига очилата да разполагат с пълна ултравиолетова защита и поляризация, не се колебайте.

Трябва ли слънчевите очила да покриват веждите?

За мъжете е препоръчително горната част на рамката да следва линията на веждите. Ако веждите прекалено много се показват над стъклата, ще изглеждате постоянно учудени.

Трябват ли ми поляризирани слънчеви очила?

Когато карате ски на сняг или вода, играете голф, ловите риба, практикувате спорт на открито, карате велосипед или дори автомобил, добре е да помислите за поляризирани слънчеви очила.

Що се отнася до зрението, отблясъците биха могли да бъдат не само дразнещи, но и опасни. Светлината, отразена от колите пред Вас, може да Ви заслепи и да доведе до рискова ситуация.

Тъй като вече редица очила имат поляризирани стъкла, не е необходимо да избирате между ултравиолетова защита и намаляване на отблясъците. Огромният избор от модели прави решението дори още по-лесно.

По-старите слънчеви очила продължават ли да предпазват очите?

Ако носите любимите си слънчеви очила от години, може би се чудите дали все още ефективно блокират вредните UV лъчи.

Проучванията не дават ясен и еднозначен отговор. Ако сте сигурни, че сте ги купили със 100% ултравиолетова защита, единственият начин да се уверите, че тя все още действа, е да ги тествате в оптика.

Или... си спестете разхождането и за всеки случай си вземете нов чифт.

Кога не бива да носите слънчеви очила?

Ако необходимостта да предпазвате очите си от вредната ултравиолетова светлина още не е станала очевидна... тогава трябва да проверите зрението си.

От друга страна, според изследванията, хората, изложени на повече светлина в сутрешните часове, спят по-добре. Причината е, че слънчевата светлина спомага за регулиране на биологичния часовник и регулира съня.

Учените препоръчват да не носите слънчеви очила до около 9 ч. сутринта, освен ако не гледате право към слънцето или не работите/ спортувате на ярка светлина с много отблясъци.

УЧАСТВАЙТЕ В ИГРАТА ЗА ГИФТ КАРТА С 800 ЛВ.

Абонирайте се за нашия бюлетин с модни съвети, специални оферти и информация за нови продукти. Автоматично ще се включите в ежемесечната томбола за гифт карта на стойност 800 лв.

Запознат съм с политиката за поверителност на Trendhim. Можете да се отпишете по всяко време.