Връщане до 365 дни - без да задаваме въпроси!
Доставка 7 лв. - Възможност за безплатна доставка над 119 лв.-
Свържете се с нас
Желани
Количка

Копчетата за ръкавели - най-добрият наръчник

Ще научите всичко необходимо за копчетата за ръкавели - материали, закопчаващ механизъм, как да ги съчетавате и носите и още много повече, при това само за 15 минути.

Копчетата за ръкавели са малки, декоративни аксесоари, с които се закопчават маншетите - допълнителния плат в края на дългите ръкави на ризата. Независимо дали избирате своя първи чифт или искате да освежите колекцията си, с това ръководство ще научите за различните видове копчета за ръкавели, материалите, от които се изработват, как е препоръчително да ги съчетавате и носите, както и още много полезна информация.

1 Копчетата за ръкавели - най-добрият наръчник1.1 Части на копчетата за ръкавели1.2 Видове копчета за ръкавели1.3 Основни материали за изработката на копчета за ръкавели1.4 Декоративни материали за копчета за ръкавели1.5 Как се слагат копчета за ръкавели1.6 Видове маншети1.7 Как да съчетавате копчетата за ръкавели с останалата част от облеклото1.8 Кога какво се носи?1.9 Почистване на копчетата за ръкавели1.10 Как се съхраняват копчета за ръкавели1.11 Няколко думи за историята на копчетата за ръкавели1.12 Въпроси и отговори

Части на копчетата за ръкавели

Нека поговорим накратко за техническата част. Ако знаете елементите на копчетата за ръкавели, не просто ще звучите начетено на официалните вечери, но и по-добре ще разберете как да боравите с тях и винаги да изглеждате елегантно.

1. Лицева част - се нарича горната част на копчетата, която се отличава с определен дизайн, скъпоценен камък или друг атрактивен детайл

2. Свързваща част - е онзи елемент, който преминава през дупките на маншетите и е прикрепен към щифта

3. Щифт - е долната част, която се завърта на 90 градуса, прикрепва аксесоара неподвижно и не му позволява да се изхлузи от илиците на маншета

Някои видове копчета за ръкавели, например моделите с верижка, топче или възли, нямат щифт и права свързваща част. Вместо това са съответно със синджирче, извита свързваща част или връв, завършваща със същия или подобен на лицевата част елемент.

Видове копчета за ръкавели

Всеки такъв аксесоар служи за затваряне на маншетите на ризата, но както има повече от един вариант да се носи костюм или да се вари бира, така и отделните видове копчета изпълняват предназначението си по различен начин.

Нека да разгледаме предлаганите модели и да Ви помогнем да изберете най-подходящите за Вас.

Копчета за ръкавели с щифт тип опашка на кит

Наричат се така, защото щифтът, с който придържат маншетите, има форма на опашка на кит. Те са широко разпространени и практични.

Поставяте копчетата за ръкавели тип опашка на кит, като изправяте щифта успоредно на свързващата част и го промушвате през дупките на маншетите. За да ги фиксирате, просто завъртате отново щифта перпендикулярно и аксесоарът ще стои красиво и неподвижно.

  • Предимство: Често използвани и модерни
  • Предимство: Поставят се лесно
  • Предимство: На достъпна цена
  • Недостатък: Не винаги са дълготрайни

Този вид копчета за ръкавели се произвеждат масово, затова са на достъпна цена, а и се поставят изключително лесно. Недостатъкът на дизайна им е, че в зависимост от качеството и честотата на употреба напрежението в механизма може да доведе до повреда или счупване на щифта. Освен това, за разлика от други модели, само горната страна изглежда представително.

Копчета за ръкавели с щифт тип куршум

Това звучи като реквизит от епичен екшън филм - в последната сцена героят и злодеят се изправят един срещу друг в решаващ сблъсък, след като са използвали всичките си амуниции. В последния момент, точно преди да бъде победен, добрият се добира до копчето на маншета си, изважда куршум, зарежда пистолета и бум!

Ами, всъщност не е това. Тези аксесоари се прикрепват с щифт във форма на куршум, откъдето идва и името им.

  • Предимство: Широки разпространени и популярни
  • Предимство: Лесни за употреба
  • Предимство: На достъпна цена
  • Недостатък: Не винаги издръжливи

Поставяте копчетата за ръкавели с щифт тип куршум, като завъртате щифта успоредно на свързващата част, промушвате го през дупките на маншета и го връщате в първоначална позиция

Тези модели се произвеждат масово и не са скъпи, но постоянното напрежение в затварящия механизъм може да ги повреди, ако се използват твърде често или са изработени некачествено.

Копчета за ръкавели тип бутон

Както показва самото име, тези аксесоари изглеждат като обикновени копчета и не са така ефектни като моделите с по-впечатляващ дизайн.

Представителни са и от двете страни.

  • Предимство: Класически стил
  • Предимство: Привлекателен дизайн от двете страни
  • Предимство: Издръжливи
  • Недостатък: Поставят се малко по-трудно

Поставяте копчетата за ръкавели тип бутон, като накланяте долната част под ъгъл 90 градуса спрямо илиците на маншета, промушвате през тях и изправяте - така, както закопчавате риза. Тъй като са фиксирани, този тип аксесоари обикновено са по-издръжливи и ще Ви служат дълги години. С тях постигате класически външен вид. Освен това демонстрирате стил, дори и когато се вижда долната част на копчетата, тъй като и двата им края са с привлекателен дизайн.

Копчета за ръкавели с верижка

Това е един от най-отдавна съществуващите модели, които са се използвали още преди Индустриалната революция. Състоят се от две обикновено еднакви части, съединени с верижка.

Поставяте копчетата за ръкавели с верижка, като просто промушите единия край през маншета под удобен ъгъл и след това го изправите.

  • Предимство: Традиционен стил
  • Предимство: Изглеждат добре от двете страни
  • Недостатък: Леко хлабави
  • Недостатък: Поставят се малко по-трудно

С такъв аксесоар постигате по-различен стил, защото верижката стои по-хлабаво. Предимството е, че и двете страни изглеждат красиво.

Копчета за ръкавели с топче

Те завършват със сравнително голямо топче, прикрепено към основния елемент с верижка или с извита свързваща част.

Поставяте копчетата за ръкавели с топче, като накланяте и промушвате по-малкия край през дупките на маншета, а след това го изправяте.

  • Предимство: Класически дизайн
  • Предимство: Не могат да се счупят
  • Недостатък: Не се слагат много лесно

Тези аксесоари са с по-традиционен дизайн и тъй като нямат подвижни части, са значително по-издръжливи. Недостатъкът им е, че се прикрепват по-трудно от другите модели.

Копчета за ръкавели с двойно закопчаване

Това вероятно е най-модерният вид копчета за ръкавели, които се прикрепват с иновативен механизъм като този на ръчните часовници.

Поставяте копчетата за ръкавели с двойно закопчаване, като приближавате двата края плътно един до друг, промушвате през дупките на маншета, раздалечавате ги отново и закопчавате.

Предимство: Съвременен дизайн Предимство: Закрепват се много здраво Недостатък: Нужно е да усвоите начина на закопчаване

Щом веднъж разберете механизма на тези аксесоари, ще ги поставяте бързо и лесно. Те имат краища с еднакъв дизайн и стоят красиво от двете страни на ръкава. Изглеждат модерно и не винаги са подходящи за по-традиционен тоалет.

Копчета за ръкавели с копринени възли

Изработени изцяло от коприна, те представляват два еднакви възела, съединени с връв. Тъй като са пъстри и закачливи, подхождат на непринудена обстановка. Определено не се препоръчват за официални събития или бизнес среда, където искате да изглеждате професионално.

Поставяте копчетата за ръкавели с копринени възли, като промушите един от краищата през дупките на маншета. Почти винаги двете страни са еднакви.

  • Предимство: Неофициални
  • Предимство: На достъпна цена
  • Недостатък: Не особено устойчиви

Този вид копчета са най-непринудени и по всеки джоб. Недостатъкът им е, че обикновено не издържат дълго и не са подходящи за официални събития. Със сигурност няма да се предават на поколенията като семейна реликва.

Основни материали за изработката на копчета за ръкавели

Като всички други мъжки бижута и аксесоари, копчетата за ръкавели се изработват от най-различни материали.

Нека разгледаме основните. Между другото, всеки един от тях може да се използва за лицевата част на копчета от друг материал, например редица модели от неръждаема стомана имат инкрустация от друг метал, камък, дърво и т.н.

Копчета за ръкавели от неръждаема стомана

Освен със своето очевидно и привлекателно предимство, че не ръждясва, този вид стомана се отличава и със сивкав блясък, който е извън колелото на цветовете. Затова аксесоарите се съчетават лесно и са предпочитани като сигурен избор.

В зависимост от дизайна, моделите от неръждаема стомана са семпли и изчистени, внушават сериозност и целеустременост, а и са изключително издръжливи. Ако имате избор, винаги предпочитайте медицинската стомана, защото тя е хипоалергенна.

Копчета за ръкавели от титан

Носещ името на митичните титани, този метал е безвреден и много устойчив.

Титанът се използва за изработката на бижута сравнително отскоро. Има по-модерно излъчване, което обикновено е отразено и от дизайна. Подобно на неръждаемата стомана и среброто, той се отличава с неутрален сивкав оттенък, който не е включен в цветното колело и затова се съчетава лесно.

Копчета за ръкавели от платина

Платината е сребристо-бял скъпоценен метал, често използван в изработката на мъжки бижута. Тя е хипоалергенна и, за разлика от среброто, не потъмнява.

Има красив блясък и, както другите сребристи на цвят метали, се съчетава лесно.

Копчета за ръкавели от мед

Тези аксесоари имат чудесен топъл оттенък. По-тъмни са от златото и изглеждат по-неофициално. Медните копчета не са така често срещани, както моделите от сребро и злато.

Заради своя жълто-червеникав цвят трябва да се носят с облекло в подходящ нюанс. С времето чистата мед образува патина, като потъмнява и дори се появяват зелени петна. Те придават на аксесоара специален ретро чар, който, в зависимост от вкуса Ви, може да Ви допада или не.

Копчета за ръкавели от бронз

Макар и с по-слаб червен оттенък, бронзът също е с топъл цвят между този на златото и медта.

Подобно на медта, той потъмнява и образува патина, затова е нужно внимателно да се съчетава с тоалета.

Копчета за ръкавели от сребро

Среброто наподобява на вид неръждаема стомана, но има по-мек блясък. То съществува много преди стоманата и винаги е било символ на класа и добър вкус.

То също не попада в колелото на цветовете, затова се съчетава изключително лесно и ще отива на всяка Ваша риза или костюм. Препоръчваме Ви стерлинговото пред чистото сребро, защото то е по-здраво и има чист и ярък блясък, който се запазва по-дълго.

Копчета за ръкавели от злато

Златото винаги е символизирало висок статус, просперитет и величие. Ако носите копчета за ръкавели от този метал, определено ще привлечете вниманието. За разлика от среброто, той е по-скоро с жълт, отколкото с неутрален цвят, затова трябва да се съчетава внимателно.

Златните копчета за ръкавели са подходящи за ситуации, в които искате да направите силно впечатление, например на важни бизнес срещи, сватби и други официални събития.

Копчета за ръкавели от метална сплав

Изработени от смес от метали, тези копчета за ръкавели обикновено са полирани, за да изглеждат като сребро или неръждаема стомана, но могат да имат и златиста повърхност. Изобилието от метални сплави и масовото им производство обуславя тяхната ниска цена.

Ако не можете да си позволите по-луксозен вариант или избирате първия си чифт копчета за ръкавели, моделът от метална сплав е чудесен начин да пробвате водата, преди да се гмурнете в дълбокото.

Копчета за ръкавели от коприна

Коприната е протеинова нишка, от която насекомите, познати като копринени буби, правят своите пашкули. Тя може да се боядиса във всеки нюанс и е подходяща за неофициални ситуации, било то в офиса или на събиране, където искате да изглеждате добре, но без да демонстрирате власт или високо обществено положение.

Коприната може да се разнищи и не е така дълготрайна като някои други материали. От друга страна, е на много достъпна цена.

Декоративни материали за копчета за ръкавели

След като разгледахме материалите, от които основно се изработват копчета за ръкавели, нека поговорим и за тези, които украсяват лицевата част.

Плат

Лицевата част е изработена от плат, а задната е с щифт тип куршум или опашка на кит.

Те модели изглеждат по-непринудено и са подходящи за неофициална обстановка.

Емайл и стъкло

Традиционно по дадена щампа се нанасят на ръка няколко фини слоя цветно стъкло, като при всеки от тях аксесоарът се поставя в пещ. Накрая се полира, за да придобие блестяща и красива повърхност. Тъй като има модели от емайл и стъкло с най-различен дизайн и цвят, от конкретния чифт зависи с какво ще го съчетаете и дали е подходящ за официални събития.

Качествени копчета за ръкавели с емайл се изработват трудно и това личи от цената им. Изберете модел, на който ще се радвате години наред и дори синът или внукът Ви ще е щастлив да наследи един ден.

Скъпоценни и полускъпоценни камъни

За копчета за ръкавели се използват всякакви видове - от екстравагантни рубини и смарагди до различни широко разпространени полускъпоценни камъни.

Освен дълбочина и блясък, камъните притежават специфични нюанси, които трябва да подхождат на облеклото. Освен ако не сте херцог или епископ, имайте едно наум, когато слагате супер блестящи копчета за ръкавели.

Дърво

За дървото е характерен топлият, земен цвят и уникалната шарка. Моделите изцяло или частично изработени от дърво са чудесен естествен акцент към един полуофициален тоалет.

Освен това с тях демонстрирате нестандартност и индивидуален стил. За разлика от класическите материали за бижута, дървото се използва сравнително отскоро. Ако го съчетаете подходящо, постигате великолепен визуален контраст, който обаче не винаги е подходящ за официални поводи.

Кожа

Кожата има по-грубовато, мъжествено излъчване и е чудесен начин да изразите своята индивидуалност.

Подобно на дървото, тя изглежда съвременно и е отлично, непринудено допълнение към по-нестандартно облекло, но не е подходяща за официални събития.

Седеф

Седефът е вещество с красиво преливащи се цветове, което се образува естествено от вътрешната страна на черупката на определени мекотели. Копчетата за ръкавели, украсени с него, са утвърдена класика за всеки джентълмен

Изящен чифт със седеф в съчетание с изискан костюм може да направи силно и незабравимо впечатление. Тези аксесоари се ценят и се предават от поколение на поколение.

Как се слагат копчета за ръкавели

За тези, които не знаят, ето как се поставят копчета за ръкавели.

  1. Като начало, ризата Ви трябва да е с изпънати, дълги, френски маншети.
  2. Подгънете маншета.
  3. Изправете щифта на копчето и ги промушете през първите два слоя плат.
  4. Плъзнете го и през другите 2 парчета плат, за да станат общо 4 слоя.
  5. Завъртете щифта в първоначалната му позиция.
  6. Готово. Гордейте се със себе си и се наслаждавайте.

Видове маншети

За да улесним живота Ви максимално, подготвихме илюстрации на всички видове маншети. Добре де, може би не на всички, но повече не успяхме да открием. Хвърлете им един поглед, за да знаете на кои се слагат копчета за ръкавели и на кои не.

Цилиндрични маншети

Цилиндричните маншети са най-често срещаните при стандартните ризи и обикновено имат от 1 до 3 копчета. С тях не се носят копчета за ръкавели.

Съществуват най-малко 9 вида цилиндрични маншети

  1. Квадратен маншет с 2 копчета (копчетата може да са 1, 2 или 3)
  2. Маншет с ъгъл и 2 копчета (има модели с 1, 2 и 3 копчета)
  3. Заоблен маншет с 2 копчета (може да е с 1, 2 или 3 копчета)
  4. Континентален маншет (по-долу е показан и френски маншет със същия дизайн)
  5. Маншет тип плик
  6. Конусовиден маншет
  7. Неаполитански маншет
  8. Маншет с каишка
  9. Италиански маншет

Френски маншети

Френските маншети са двойно по-дълги от стандартните и се прегъват на две. Те нямат пришити копчета и винаги се носят с копчета за ръкавели. В миналото са се обшивали с дантела и са били част от облеклото дори на кралските особи и духовенството. Преди върху ризите с френски маншети винаги се е слагало сако, но днес това не е задължително.

Съдейки по името, се обзалагаме, че имат някаква връзка с Франция, но това не е важно. Основното е, че когато в името на маншета има "френски", той е за копчета за ръкавели.

Срещат се 4 вида френски маншети

  1. Френски квадратен маншет
  2. Френски маншет с ъгъл
  3. Френски заоблен маншет
  4. Френски континентален маншет

Специални маншети

И така, има цилиндрични и френски маншети, както и такива, които не попадат в никоя категория.

Първият тип е многофункционалният квадратен маншет, който, според настроението си, може да носите с или без копчета за ръкавели.

Вторият е Вашият собствен цилиндричен маншет, който сте приспособили за копчета за ръкавели. Това не е идеалният вариант, но ако наистина желаете да се похвалите с аксесоарите си, върши работа. Препоръчваме Ви обаче да поверите задачата на шивач.

Срещат се 2 вида специални маншети

  1. Многофункционален маншет
  2. Собственоръчен "френски маншет"

Как да съчетавате копчетата за ръкавели с останалата част от облеклото

Когато подбирате копчета за ръкавели за своя тоалет, трябва да се съобразите с техния цвят, дизайн и официалност.

Както вече споменахме, модели със семпъл дизайн само в един неутрален цвят, като черно, бяло, сиво, бежово или сребристо, отиват почти на всичко, тъй като тези нюанси не участват в колелото на цветовете.

Ако обаче търсите нещо друго, предлагаме Ви няколко варианта.

Унисон

Ако залагате на сигурното, просто се уверете, че цвета на копчетата за ръкавели съответства на част от облеклото или на целия Ви тоалет, в зависимост от това с какви дрехи сте. Например, ако слагате вратовръзка, сако и панталони в синьо…да, добавете хубав чифт сини копчета за ръкавели.

Винаги е добре металните аксесоари да бъдат в един цвят, както е на снимката по-долу - пръстенът, гривната, часовникът, копчетата за ръкавели и щипката за вратовръзка са златисти.

След това се съобразете с дизайна и доколко официален е той. Фактът, че притежавате чифт диамантени копчета за ръкавели не означава, че трябва да ги носите на барбекю. Всъщност те се слагат единствено на вечерни събития, никога през деня. Освен това, не Ви препоръчваме аксесоар с черепи за сватба. Винаги проявявайте добър вкус.

Контраст

Ако се чувствате достатъчно уверен, контрастът е чудесен начин да изглеждате по-ефектно. Имате син костюм? Добавете към него червени копчета за ръкавели. Може също да експериментирате с тъмни и светли нюанси, като например да съчетаете тъмносиньо сако с чифт светлосини копчета.

Нестандартно съчетание

Един безупречен черен костюм с копчета за ръкавели с черепи със сигурност ще привлече погледите, но и не е лесно да изглежда наистина добре. В общи линии, изберете, каквото пожелаете. Правете щури съчетания. В крайна сметка, Вие решавате дали са сполучливи или не. Ако се харесвате и противоречивият Ви стил изглежда естествено, значи всичко е наред.

Какви копчета за ръкавели отиват на бяла риза?

Бялото е неутрален цвят, затова при избора на копчета за ръкавели смело експериментирайте с цветове и шарки. Не забравяйте обаче, че металните елементи трябва да са в тон - ако часовникът Ви е в сребрист нюанс, сложете сребристи бутонели.

Какви копчета за ръкавели подхождат на синя риза?

За синя риза препоръчваме сребристи копчета за ръкавели със сини детайли.

Какви копчета за ръкавели стоят добре на розова риза?

Когато обличате розова риза, сложете пъстри копчета за ръкавели (с розови нюанси) или се придържайте към семплия стил с класически сребрист чифт.

Какви копчета за ръкавели са подходящи за черна риза?

На черна риза отиват почти всички бутонели, но няма да сгрешите с модел в златисто или със златисти акценти.

Какви копчета за ръкавели да сложим на пъстра риза?

Всичко зависи от цвета на шарките.

За най-сигурно Ви препоръчваме да се придържате към изчистените сребристи бутонели, защото сребристото подхожда на почти всеки нюанс и десен. И както винаги, се съобразете с цвета на другите метални елементи в облеклото си.

Как да съчетаем копчета за ръкавели със златисти аксесоари?

Лесен начин да изглеждате координирано и стилно е да носите метални елементи в един цвят.

Чифт сребристо-златисти бутонели ще стои добре на всяка от посочените по-горе ризи и ще подхожда на златистата Ви щипка за вратовръзка.

Как да изберете бутонели за подарък?

Тези аксесоари са прекрасен подарък. Макар че не са подходящи за всеки, мъжът със изискан вкус ще оцени старанието, което сте вложили в търсене на идеалния чифт.

Първият въпрос, който трябва да си зададете, е какъв цвят часовник носи получателят на подаръка. Ако часовникът му е златист, изберете златисти бутонели и съответно на сребрист часовник ще подхожда модел в сребристо.

Ако се съобразите с цвета на часовника му, ще сте спокойни, че наистина ще ги носи. Оттук нататък имате огромен избор на дизайн - от най-фин до нестандартен и ефектен стил, като например чука на Тор или коледни бутонели с шейната на Дядо Коледа.

А за да направите подаръка още по-специален, добавете персонализирано гравиране. Щракнете тук за вдъхновяващи идеи за гравирано послание.

Кога какво се носи?

Копчетата за ръкавели може да изглеждат като малък и фин израз на стил, но в обстановка, в която всички са с почти еднакви костюми и вратовръзки, те ще Ви помогнат да изпъкнете.

На работа

Има повече от един начин да си изкарвате хляба. Облеклото Ви говори много за Вас както в небрежна обстановка, така и във фирмените заседателни зали, където от качеството на Вашия тоалет може да зависи дали ще вдъхвате уважение, ще сключите успешна сделка или няма да Ви приемат на сериозно.

Ако сте самото спокойствие, носете, каквото пожелаете. Но за да покажете на всички кой е шефът, изберете копчета за ръкавели с класически дизайн от сребро, злато, седеф или скъпоценен камък.

Ако не сте на върха на пирамидата, запазете копчетата за ръкавели за специални случаи, като срещи с клиенти, конференции и други важни бизнес събития. Трябва да си знаете мястото - неуместно е да се разхождате със сапфирени аксесоари и да се мерите по стил с шефа си.

Ако сте на по-креативна позиция, копчетата за ръкавели са прекрасен израз на Вашата оригиналност. Изборът е огромен - от Лего до Междузвездни войни или тесте карти. Не сте открили модел, който да отговаря на същността Ви? Просто не търсите достатъчно.

Ако сте в по-непринудена среда, подходящи са елегантни копчета за ръкавели с копринени възли или модели със семпъл, изчистен дизайн.

На официални събития

Ако отивате на сватба, гала вечер, прием, честване или бал, от Вас се очаква да изглеждате безупречно и копчетата за ръкавели са отличният изящен и изискан завършек на облеклото Ви. Ако събитието изрично не изисква по-нестандартен тоалет, избягвайте модели с пистолети или мадами, както и ежедневни копчета като тези с възли.

Заложете на класиката - сребро, злато, стилен емайл, седеф, камъни.

В ежедневието

Събиранията и партитата са чудесен повод да демонстрирате уникалния си стил. Тук вече може да сложите копчета за ръкавели с черепи, котви, елементи от дърво, кожа и с всякакъв друг оригинален дизайн.

С точния модел давате прекрасна тема за разговор. Забавлявайте се!

Почистване на копчетата за ръкавели

За да се радвате на своите копчета за ръкавели дълго, трябва да ги чистите и съхранявате правилно. Най-лесният начин да ги почистите е да използвате професионалните услуги на квалифициран бижутер. Ако обаче искате да се справите сами, за аксесоари от метал без камъни са Ви нужни само вода, слаб препарат, четка за зъби с меки косми и памучен плат за подсушаване.

Меката кърпа за полиране на бижута също е евтин и ефективен начин да премахнете лекото потъмняване. Ако имате копчета за ръкавели с камъни, не бива да ги мокрите или да ги почиствате с абразивни препарати, защото ще ги надраскате. Ще върнете блясъка им с клечки за уши, потопени във въглероден пероксид (кислородна вода). Дървените и кожени бижута също не трябва да се мокрят, а за да не рискувате да се появи мухъл, дръжте кожата далеч от всякаква влага.

Как се съхраняват копчета за ръкавели

След като почистите копчетата за ръкавели, трябва да помислите за подходящо място за съхранение. Идеалният вариант е кутия за копчета за ръкавели, където са далеч от горещина и директна слънчева светлина. В нея са предпазени и от окисляване и потъмняване, които са резултат от реакцията с кислорода. Най-добре е да поставяте всеки чифт в индивидуално, подплатено отделение, за да не се надрасква от другите бижута.

Не оставяйте копчетата за ръкавели на влажно място или в найлонова торбичка, чийто състав може да доведе до по-бързото им потъмняване. Ако се грижите правилно за своите аксесоари, усилията Ви ще бъдат възнаградени и някои бижута ще са прекрасен подарък за бъдещите поколения. Искате синовете и внуците Ви да бъдат стилни като Вас, нали?

Няколко думи за историята на копчетата за ръкавели

Ризи се носят от повече от седем хиляди години - откакто хората са открили как да тъкат платове, но от сравнително скоро се обличат самостоятелно като декоративна дреха.

Защо сме започнали да носим ризи?

Първоначално ризите са се носели като бельо, което служело за бариера между кожата и по-тежките връхни дрехи.

По това време да ти се виждат маншетите е било толкова лошо, колкото да се разхождаш с разкопчан цип на панталона.

А след това?

Около 16-ти век мъжете започнали да промушват през дупките на маншетите тесни панделки или връвчици и да ги завързват.

Едва в началото на 18-ти век някои от най-смелите и изискани господа закопчавали маншетите си със свързани с верижка копчета, които често носели лика на известна личност или възлюбена дама.

С откриването на скорбялата в средата на 19-ти век маншетите на ризите станали по-твърди, защото се колосвали. Вече било трудно да се промушват копчета през илиците и трябвало да се намери друго решение.

Дошло времето на копчетата за ръкавели

Копчетата за ръкавели идеално разрешили проблема с твърдите маншети. С Индустриалната революция те добили огромна популярност и всички от средната класа до елита носели модели с най-различни форми и материали.

За кратко останали на заден план само през 20-те години на ХХ век, когато била измислена спортната риза с копчета.

В наши дни, този аксесоар е по-носен от всякога и ние, мъжете го приемаме като сериозен, а понякога и шеговит начин да изразим стила си и да се откроим от останалите.

Въпроси и отговори

За какво служат копчетата за ръкавели?

С копчета за ръкавели се закопчават ръкавите на ризи с френски маншети. Това са официални ризи, които нямат пришити копчета, и аксесоарът ги прави още по-изискани.

Как да избера копчета за ръкавели?

При избора на копчета за ръкавели е нужно да се съобразите с това къде ще ги носите. Ако отивате на сватба или друго официално събитие, трябва да изглеждате много стилно и представително. За такива поводи са подходящи модели от сребро, злато, седеф, елегантен скъпоценен камък или емайл.

Ако купувате първия си чифт, препоръчваме Ви да заложите на сигурното с елегантен дизайн от сребро.

Когато увеличавате колекцията си, може да изберете, каквото пожелаете, в зависимост от това дали се стремите към официална или ежедневна визия.

Къде на маншетите се поставят копчета за ръкавели?

Първо се уверете, че носите правилния тип риза - с френски маншети, на които вместо стандартни копчета има само специални дупки за копчета за ръкавели.

Прегънете края на ръкава, така че маншетът да стане двоен и илиците да са на една линия. След това промушете долната част на копчето през четирите дупки и го фиксирайте.

Начинът на прикрепване на аксесоара зависи от неговия затварящ механизъм. В съответния раздел по-горе ще откриете информация за различните видове копчета за ръкавели.

Как се слагат копчета за ръкавели и допълнителни копчета на официална риза?

За копчетата за ръкавели, погледнете предната секция „Къде на маншетите се поставят копчета за ръкавели?“

Ако искате да носите своята официална риза с допълнителни копчета, първо промушете декоративната им страна през задните илици и след това през предните. Не използвайте стандартните, пришити копчета - в такива случаи те не са необходими.

С каква риза се носят копчета за ръкавели?

По традиция, копчета за ръкавели се носят на ризи с френски маншети.

Така че за такъв аксесоар е подходяща всяка риза с илици за копчета за ръкавели вместо стандартните копчета или в допълнение към тях.

Мога ли да нося копчета за ръкавели на интервю за работа?

Отговорът е...зависи.

За каква позиция кандидатствате? В каква фирма? Дали се работи в неформална или традиционна бизнес обстановка?

Ако искате да излъчвате класа, сила и достойнство, спокойно може да носите копчета за ръкавели и да придадете блясък на тоалета си. В този случай Ви препоръчваме традиционен, класически аксесоар от материал като злато, сребро (или всеки друг метал в неутрален цвят), седеф, елегантен камък.

Ако кандидатствате за по-творческа позиция, изберете модел, изразяващ Вашата индивидуалност.

Имайте предвид обаче, че интервюиращият може да възприеме копчетата за ръкавели като твърде претенциозни. Затова винаги бъдете внимателни и се опитайте да съберете възможно най-много информация за компанията и съответната свободна позиция, за да вземете правилното решение. 

С какво трябва да съчетая копчетата за ръкавели?

За това няма стриктно правило, но ето няколко насоки, с които няма да сгрешите.

Винаги по-лесно се съчетават нюанси извън колелото на цветовете - бяло, сиво, черно, сребристо.

Ако освен копчетата за ръкавели носите и други метални аксесоари, уверете се, че те са в един тон, например златист часовник и щипка за вратовръзка с копчета също в златист, а не в сребрист цвят.