Връщане до 365 дни - без да задаваме въпроси!
Доставка 5 лв. - Възможност за безплатна доставка над 119 лв.-
Свържете се с нас
Желани
Количка

Как се създава часовник

От идеята до Вашата китка, вижте как създаваме нашата следваща колекция часовници.

1 Как се създава часовник1.1 Глава 1: началото на нова история1.2 Глава 2: първи скици1.3 Глава 3: последни чертежи1.4 Глава 4: последни щрихи преди създаване на мострата1.5 Глава 5: технически детайли & 3d копия1.6 Глава 6: малкият брат

Глава 1: Началото на нова история

За тази нова колекция решихме да забравим за всичко, което „обичайно сме правили“, и да се фокусираме върху нещо по-смело... отвътре и отвън. Нищо чудно, че възнамеряваме да вложим толкова много енергия и средства в този проект - моделът ще е с по-висок клас от всеки друг, който сме разработвали досега. Но... кой би стоял на едно място, ако може да върви напред?

Крайните материали и механизъм не са строго определени, но очакваме ценови диапазон от около 700 лв. Вдъхновени сме от други безкомпромисни марки часовници и решихме да представим колекцията с нашия собствен бранд Arkai. Това ни дава свободата да се стремим към желаното дръзко, първокласно и амбициозно излъчване.

Глава 2: Първи скици

Първоначалните чертежи са готови и след десетки повторения най-накрая имаме нещо интригуващо. Предвиждаме корпус от здрава неръждаема стомана с изрязан циферблат. Какъв е смисълът да създадем автоматичен часовник, ако скрием механизма му?

Искаме да подчертаем механизма с всичките му сложни детайли и да сложим стъкло на гърба, през което да го наблюдавате. Вълнуваме се от поетата посока, но все още търсим отговорите на някои въпроси: Какъв модел ще е механизмът? Каква да бъде закопчалката? Къде точно на прозрачния циферблат да разположим логото? Няма ли неръждаемата стомана да направи часовника твърде тежък?

Глава 3: Последни чертежи

Уточнихме дизайна на корпуса и сега решаваме какви ще са подходящите циферблат и стрелки. Както виждате, на короната ще е гравирана буквата А на Arkai. Това е един от малките, деликатни детайли, които правят аксесоара специален.

Корпусът навярно ще се състои от най-малко 2 части, защото горната е с ъгли и фасети. Това ще повиши ли цената? Вероятно. Заслужава ли си? Със сигурност.

Набелязахме и първоначалните размери, които може да претърпят промяна, когато видим триизмерния модел.

  • Диаметър на циферблата: 32 мм
  • Диаметър на безела: 42 мм
  • Дебелина на корпуса: 12,5 мм

Глава 4: Последни щрихи преди създаване на мострата

Тук идва забавната част. Вземаме скиците и ги превръщаме в дигитален дизайн за производителя. Това ни дава възможност да експериментираме с цветовете и да изпипаме по-фините детайли, като покритието на здравата неръждаема стомана. Решихме то да е матирано за изискан и стилен външен вид.

Говорейки за важните подробности, спряхме се на най-добрия в своя клас механичен часовников механизъм Miyota 8N24, твърдо сапфирено стъкло и дълготрайна медицинска неръждаема стомана.

  • Видим механичен механизъм Miyota 8N24 – сърцето на часовника и ключът към неговата точност
  • Сапфирено стъкло – за възможно най-голяма устойчивост на надраскване
  • Корпус и верижка от здрава неръждаема стомана 316L
  • Решихме да наречем този автоматичен часовник Матео (Mateo). Добре дошъл на света, Mateo.

Как би изглеждал аксесоар от лимитирана серия? Ако трябва да създадете лимитирана серия, каква ще е тя? Споделете с нас, като коментирате тук.

Глава 5: Технически детайли & 3D копия

В някои отношения създаването на часовник е по-лесно, отколкото вероятно очаквате, но в други изглежда като непреодолима задача. Вземете за пример корпуса и циферблата. Когато са готови, трябва да намерите механизъм, подходящ за тях. Ако не пасва, се връщате обратно към скицирането им. Опитваме се да предвидим спънките, но точно като при направата на уиски... едва когато съберем всички съставки заедно, виждаме какво се е получило.

Един от начините да намалим разходите за нас (и за Вас!) е като извадим корпуса на 3D принтер. Нямате представа как един милиметър може да промени цялостния вид на часовника. Триизмерното копие ни позволява да преценим размерите и пропорциите и да опитваме различни цветове и материали.

По-горе виждате 3D копието на корпуса. Какво би станало, ако позлатим безела?

Глава 6: Малкият брат

За да се позабавляваме, искахме да проверим как ще изглежда версия с кварцов механизъм. Той ще е на по-ниска цена, но ако създадем точния дизайн, ще има същото първокласно излъчване. Спестихме време от скицирането, защото корпусът не се променя, и се съсредоточихме върху циферблата.

Решихме да включим показател на лунните фази, механизъм Miyota 6P20 за красива дълбочина и да Ви дадем пълен контрол на функциите от коронката. Беше важно да запазим профила му изчистен и сходен с този на по-големия му брат Mateo.

Ще забележите, че и той притежава фините детайли, каквато е гравираната буква А, а също и издръжливите материали като сапфирено стъкло и медицинска стомана. Името на тази версия на батерии е Мейс (Mace).

Ако създадете часовник, как бихте го нарекли? Коментирайте и споделете с нас.

Глава 7: Създаваме преживяване

Първите мостри пристигнаха и трябва да признаем, че не сгрешихме, залагайки на здрава медицинска стомана и сапфирено стъкло. Това се усеща веднага когато хванете аксесоара в ръка - тежестта му, начинът, по който светлината преминава през стъклото право до сърцето на часовника. Заслужава си времето, което посветихме, за да стигнем дотук.

Променихме дебелината на корпуса за повече елегантност и удобство.

  • Моделът „Mateo“ с механичен механизъм Miyota 8N24 е 11,6 мм.
  • „Mace“ с фази на луната и кварцов механизъм Miyota 6P20 е 10,2 мм.

Освен че добавихме към колекцията тъмносив вариант, създадохме и лимитирана серия от 999 броя. Погрижихме се още за подходяща опаковка за крайния продукт. Искаме това да не е просто часовник на китката Ви, а истинско преживяване.

Финалното производство вече започна и при тези темпове аксесоарът ще е на ръката Ви, преди да се усетите.

Глава 8: Новите часовници са вече тук

Чакането приключи!

С гордост Ви представяме най-новите попълнения в нашата колекция мъжки часовници - с точен механизъм Miyota и грижливо изработени от медицинска неръждаема стомана и сапфирено стъкло.

Разгледайте цялата колекция по-долу.