Слънчеви очила | Купете 2 и спестете 20%

Слънчеви очила | Купете 2 и спестете 20%

Връщане до 365 дни - без да задаваме въпроси!
Доставка 5 лв. - Възможност за безплатна доставка над 119 лв.-
Свържете се с нас
Желани
Количка

Кърпичката за сако - най-добрият наръчник

Ще научите всичко за кърпичката за сако - от Теорията на цветовете и материята до избора на подходящия модел за дадено събитие и още много повече. И всичко това само за 20 минути.

Кърпичката за сако може да извае или да съсипе един тоалет. Макар че не е нужно да сте ракетен инженер, за да я сложите, има определени тънкости, ако искате я носите правилно. Тя трябва да подхожда на облеклото Ви и да го допълва, но същевременно достатъчно да се откроява, за да привлича вниманието.

Какво представлява кърпичката за сако? Това е декоративен, квадратен плат, който се поставя в джоба на гърдите на сако или блейзър и придава елегантност на външния Ви вид.

Това ръководство ще Ви научи на всичко необходимо, за да намерите златната среда и да носите кърпичката за сако с увереност при всеки повод.

1 Кърпичката за сако - най-добрият наръчник1.1 Каква е разликата между кърпичка за сако и носна кърпа?1.2 Основи на теорията на цветовете1.3 Как да изберете точната материя за своята кърпичка за сако?1.4 Материята на кърпичката за сако - плюсове и минуси1.5 Видове краища на кърпичката за сако1.6 Какъв трябва да е размерът на кърпичката за сако?1.7 Как се носи кърпичка за сако1.8 Как се сгъва кърпичка за сако1.9 Стил на обличане според повода1.10 Как да съхранявате кърпичките за сако1.11 Как се съчетават кърпичка за сако и вратовръзка1.12 Трябва ли кърпичката за сако и вратовръзката да са еднакви?1.13 Важни съвети за комбинирането на кърпички за сако и вратовръзки1.14 Няколко думи за историята на кърпичката за сако1.15 Въпроси и отговори

Каква е разликата между кърпичка за сако и носна кърпа?

Да започнем с това, че носната кърпа НЕ Е кърпичка за сако. Но в непредвидени ситуации може да използвате красива и идеално чиста носна кърпа като кърпичка за сако.

Кърпичката за сако се носи за красота и няма практическо предназначение, освен да Ви придава страхотен вид, докато носната кърпа се използва за попиване на пот, издухване на нос, утешаване на разстроена девойка или в импровизирана борба с бикове. Накратко запомнете: едната е за духане, другата - за фукане.

Като цяло, има няколко основни неща, по които да ги различавате.

Кърпички за сако

  1. Изработват се от различни материи, в това число памук, коприна и лен
  2. Поставят се във външния джоб на гърдите
  3. Носят се за красота и не са подходящи за попиване или почистване
  4. Моделите от коприна и лен лесно се зацапват и се носят на химическо чистене
  5. Единствено копринените кърпички имат практическо приложение - с тях може да почистите очилата си
  6. По-малки са от носните кърпи

Носни кърпи

  1. Изработват се от памук
  2. Слагат се във всеки джоб
  3. По-големи са от кърпичките за сако и може да издуват джоба
  4. Използват се с практическа цел и почти за всичко, включително издухване на носа, попиване на потта от челото и малки, импровизирани борби с бикове

Накратко, запомнете: едната е за духане, другата - за фукане.

Основи на Теорията на цветовете

За добрия вид на едно облекло е необходимо цветовете да си подхождат.

Това се отнася за кърпичката за сако, всяка друга част от тоалета, както и за цвета на кожата и косата. Не забравяйте, че се обличате добре, главно за да подчертаете чертите на лицето си, и кърпичката за сако е елегантен начин да го направите.

Именно затова тя не бива да доминира. Ролята ѝ е да допълва, а не да преобладава. Когато видите даден тоалет и си помислите "добър опит, но цветовете са в повече", това е защото физическите качества се губят пред яркото облекло.

Вашето колело на цветовете

След като изяснихме това, да се върнем в началното училище.

Най-лесният начин да комбинирате цветовете е с помощта на колелото, съставено от основни (първични), второстепенни (вторични) и спомагателни (третични) цветове, наречени оттенъци.

  • Първични цветове: червено, синьо, жълто. Това са основните цветове, които не могат да се получат при смесването на други цветове. Техният естествен оттенък е много ярък и най-силно привлича вниманието. Често се използват като акцент в различни мотиви и шарки, които са в красив контраст с по-тъмния фон.
  • Второстепенни цветове: зелено, лилаво, оранжево. Те се получават при смесването на два основни цвята. Всеки вторичен цвят стои точно срещу основен в кръга, осигурявайки максимален контраст. Това съчетание наричаме допълващи се цветове и го използваме, за да привлечем вниманието на околните.
  • Третични цветове: вермилион (червено-оранжево), кехлибарен цвят (жълто-оранжево), резедаво (жълто-зелено), тийл (синьо-зелено), виолетово (синьо-лилаво), маджента (червено-лилаво). Тези шест цвята се получават при смесването на основен и второстепенен цвят.

Мислете за третичните цветове като за самостоятелни оттенъци, а не просто като за нюанси на основните и второстепенните цветове. Като такива те имат свои собствени допълващи цветове от отсрещната страна на колелото.

Цветови схеми

Цветовите схеми са комбинации от цветове от цветния кръг. Трябва да имате основна представа за тях, ако искате да овладеете и подобрите стила си.

Като основно правило, колкото по-раздалечени са цветовете в кръга, толкова по-трудно се съчетават в облеклото.

  • Неутрална цветова схема: бяло, черно и съчетание от двете.
  • Монохромна цветова схема: един-единствен оттенък.
  • Аналогична цветова схема: състои се от цветове, намиращи се един до друг в колелото. С нея създавате почти монохромен тоалет с фин контраст.
  • Допълваща цветова схема: както вече споменахме, това са цветове, разположени точно един срещу друг в кръга, създаващи ярък и впечатляващ ефект. Те постигат най-силен контраст и неизменно привличат погледите.
  • Триадична цветова схема: състои се от 3 цвята, разположени на еднакво разстояние един от друг в цветното колело. Триадичните схеми придават изчистено и хармонично излъчване на Вашето облекло с по-малко контраст в сравнение с допълващите се цветове.

Споменахме, че за максимален ефект тоалетът трябва да е съобразен с цвета на кожата и косата.

Силният контраст, постигнат с вратовръзка и кърпичка за сако в допълващи се цветове, в този случай е сполучлив , защото моделът има светла кожа и тъмна коса.

Мъже с контрастен цвят на кожата и косата (например със светла кожа и тъмна коса) изглеждат по-добре в силно контрастни цветове, които са допълващи се или съседни на допълващите се в палитрата.

Мъже с близки по цвят кожа и коса (например със светъл тен и светла коса или тъмна кожа и тъмна коса) изглеждат добре в слабо контрастни тоалети в монохромната, аналогичната или дори триадичната схема, ако искат да съчетаят няколко цвята.

6 нива на майсторство при избора на подходящ цвят кърпичка за сако

Ниво 1: Класическата бяла кърпичка за сако. Отива на всичко и винаги изглежда чудесно.

Ниво 2: Неутрални цветове - в сивата, кафявата и бялата гама. С неутрална вратовръзка, Вашата кърпичка за сако може да бъде във всеки от тези цветове, в зависимост от сакото.

Ниво 3: Монохромни схеми - съчетават различни нюанси на един и същ цвят за лек, деликатен контраст, например светлокафяво и бежово.

Ниво 4: Използвайте съседни цветове, например жълто, кехлибарено и оранжево, за да придадете определено излъчване на тоалета си. Съчетайте два или повече студени или топли оттенъка за цялостен хармоничен вид.

Ниво 5: Триадичната цветова схема балансира между топлите и студените нюанси, за да придаде индивидуалност на визията Ви, без силния ефект на допълващите се цветове.

Ниво 6: Сега вече сте в голямата игра. Най-после сте готов за допълващи се цветове - за най-ярките от тях. Изпитан избор е оранжева кърпичка с тъмносиньо сако или, ако искате безспорно да се откроите, бъдете още по-смел със зелена кърпичка и наситеночервен блейзър.

Как да изберете точната материя за своята кърпичка за сако?

Когато говорим за кърпички за сако, материята има значение. Най-често използвани са коприната, памукът и ленът, но се предлагат и модели от вълна и полиестер.

Всяка тъкан има различни характеристики, но обърнете главно внимание на текстурата. Както при шарките и мотивите, стремете се към "умерен контраст", когато преценявате кърпичка от какъв плат е подходяща за тоалета Ви. Всяка част от облеклото трябва да се съчетава добре с останалите, но и същевременно да има своята тежест.

Тук гладката, копринена кърпичка за сако стои добре с по-грубата, вълнена вратовръзка поради контрастната текстура.

Така че, ако носите фина, гладка вратовръзка, сложете по-груба кърпичка за сако от памук или вълна, а ако вратовръзката е текстурирана, изберете ефирна копринена кърпичка. Същият принцип се отнася за саката и ризите.

Материята на кърпичката за сако - плюсове и минуси

По-долу ще разберете кои са най-често използваните материи за кърпички за сако, заедно с техните положителни и отрицателни страни.

Кърпичка за сако от коприна

  • Съхранява се лесно
  • Гладка, луксозна, блестяща
  • Контрастира добре с вълнен костюм или сако
  • Най-често използваната материя за кърпички за сако
  • Универсална, подходяща за почти всеки повод
  • Меките краища я правят идеална за неструктуриран тип сгъване
  • Обикновено е изключително фина и не издува джоба на сакото

  • Висока цена
  • Трудно се сгъва в определена форма
  • Обезцветява се и при изпотяване платът се поврежда
  • Поддържа се трудно - допустимо е само химическо чистене
  • Бързо се смачква и е сложна за гладене
  • Износва се бързо
  • Не търпи мокрене

The Pocket Square - Your Ultimate Guide - Slider 1 - Silk Pocket Squares

  • Копринена кърпичка за сако Bart
    Bohemian Revolt
    38 лв.
    Копринена кърпичка за сако Bart
  • Кафява кърпичка за сако от копринен туил
    Bohemian Revolt
    38 лв.
    Кафява кърпичка за сако от копринен туил
  • Бяла кърпичка за сако от копринен туил
    Bohemian Revolt
    38 лв.
    Бяла кърпичка за сако от копринен туил
  • Черна кърпичка за сако от копринен туил
    Bohemian Revolt
    38 лв.
    Черна кърпичка за сако от копринен туил
  • Копринена кърпичка за сако Blaise Brux
    Bohemian Revolt
    42 лв.29 лв.
    Копринена кърпичка за сако Blaise Brux
    Outlet -30%
  • Копринена кърпичка за сако Baron
    Bohemian Revolt
    38 лв.
    Копринена кърпичка за сако Baron
  • Бяла кърпичка за сако на сини точки
    Tailor Toki
    38 лв.
    Бяла кърпичка за сако на сини точки
  • Копринена кърпичка за сако Bert
    Bohemian Revolt
    38 лв.
    Копринена кърпичка за сако Bert
  • Копринена кърпичка за сако Bilal
    Bohemian Revolt
    38 лв.
    Копринена кърпичка за сако Bilal
  • Копринена кърпичка за сако на оранжеви точки
    Tailor Toki
    31 лв.
    Копринена кърпичка за сако на оранжеви точки
  • Копринена кърпичка за сако на точки
    Tailor Toki
    31 лв.
    Копринена кърпичка за сако на точки
  • Синя карирана копринена кърпичка за сако
    Tailor Toki
    31 лв.
    Синя карирана копринена кърпичка за сако
  • Ретро копринена кърпичка за сако на точки
    Tailor Toki
    31 лв.
    Ретро копринена кърпичка за сако на точки
  • Червена копринена кърпичка за сако с пейсли мотив
    Tailor Toki
    31 лв.
    Червена копринена кърпичка за сако с пейсли мотив
  • Копринена кърпичка за сако със синьо-зелени пейсли мотиви
    Tailor Toki
    31 лв.
    Копринена кърпичка за сако със синьо-зелени пейсли мотиви
  • Ретро копринена кърпичка за сако
    Tailor Toki
    31 лв.
    Ретро копринена кърпичка за сако
  • Копринена кърпичка за сако с флорални пейсли мотиви
    Tailor Toki
    31 лв.
    Копринена кърпичка за сако с флорални пейсли мотиви
  • Копринена кърпичка за сако с оранжеви пейсли мотиви
    Tailor Toki
    31 лв.
    Копринена кърпичка за сако с оранжеви пейсли мотиви
  • Раирана копринена кърпичка за сако
    Tailor Toki
    31 лв.
    Раирана копринена кърпичка за сако
  • Карирана копринена кърпичка за сако
    Tailor Toki
    31 лв.
    Карирана копринена кърпичка за сако
  • Кърпичка за сако от памук

    • По-евтина от коприната
    • Глади се лесно
    • Лесна за съхранение
    • Пере се в пералня
    • Твърдите краища позволяват сгъване в определена форма
    • Здрава, издръжлива, устойчива на износване
    • Слива се с ризата/сакото и поставя акцента върху вратовръзката

    • Може да се свие, ако се пере с гореща вода
    • Измачква се лесно и трябва да се глади
    • Може да се появи мухъл, ако се оставя влажна
    • Възможно е с времето цветовете да избледнеят

  • Бледосиня кърпичка за сако
    Bohemian Revolt
    21 лв.
    Бледосиня кърпичка за сако
  • Бяла памучна кърпичка на черни точки
    Tailor Toki
    21 лв.
    Бяла памучна кърпичка на черни точки
  • Червена памучна кърпичка за сако на точки
    Tailor Toki
    21 лв.
    Червена памучна кърпичка за сако на точки
  • Черна памучна кърпичка за сако на бели точки
    Tailor Toki
    21 лв.
    Черна памучна кърпичка за сако на бели точки
  • Бяла памучна кърпичка за сако на черни точки
    Tailor Toki
    21 лв.
    Бяла памучна кърпичка за сако на черни точки
  • Морскосиня памучна кърпичка за сако на точки
    Tailor Toki
    21 лв.
    Морскосиня памучна кърпичка за сако на точки
  • Черна памучна кърпичка за сако на точки
    Tailor Toki
    21 лв.
    Черна памучна кърпичка за сако на точки
  • Бяла памучна кърпичка за сако на цветя
    Tailor Toki
    21 лв.
    Бяла памучна кърпичка за сако на цветя
  • Зелено-кафява камуфлажна кърпичка за сако
    Tailor Toki
    23 лв.
    Зелено-кафява камуфлажна кърпичка за сако
  • Бяла памучна кърпичка за сако с дантелени краища
    Trendhim
    21 лв.
    Бяла памучна кърпичка за сако с дантелени краища
  • Черна кърпичка за сако на квадрати
    Bohemian Revolt
    21 лв.
    Черна кърпичка за сако на квадрати
  • Синьо-кафява раирана кърпичка за сако
    Tailor Toki
    27 лв.
    Синьо-кафява раирана кърпичка за сако
  • Сива ретро кърпичка за сако с флорални мотиви
    Tailor Toki
    27 лв.
    Сива ретро кърпичка за сако с флорални мотиви
  • Синя ретро кърпичка за сако с флорални мотиви
    Tailor Toki
    27 лв.
    Синя ретро кърпичка за сако с флорални мотиви
  • Дънковосиня кърпичка за сако
    Tailor Toki
    27 лв.
    Дънковосиня кърпичка за сако
  • Елегантна кърпичка за сако в бургунди с флорални мотиви
    Tailor Toki
    27 лв.
    Елегантна кърпичка за сако в бургунди с флорални мотиви
  • Кърпичка за сако в цвят бургунди с бял шев
    Tailor Toki
    27 лв.
    Кърпичка за сако в цвят бургунди с бял шев
  • Черно-бяла раирана кърпичка за сако
    Tailor Toki
    27 лв.
    Черно-бяла раирана кърпичка за сако
  • Бяла ленена кърпичка за сако
    Bohemian Revolt
    21 лв.
    Бяла ленена кърпичка за сако
  • Тъмносива карирана кърпичка за сако
    Bohemian Revolt
    21 лв.
    Тъмносива карирана кърпичка за сако
  • Кърпичка за сако от лен

    • Изключително практична
    • Твърдите краища позволяват сгъване в определена форма
    • Гъвкавата материя е подходяща за небрежен тип сгъване
    • Добавя атрактивен, текстуриран акцент към почти всяко сако

    • По-скъпа е от памучните кърпички
    • Платът се поврежда, ако се пере с твърда (с високо минерално съдържание) вода
    • Пере се в пералня, но при засилено внимание към използваните препарати и химикали
    • Измачква се лесно и трябва да се глади

  • Кърпичка за сако с флорални мотиви в синьо и бяло
    Tailor Toki
    26 лв.
    Кърпичка за сако с флорални мотиви в синьо и бяло
  • Бяла кърпичка за сако със зелени краища
    Trendhim
    21 лв.
    Бяла кърпичка за сако със зелени краища
  • Бяла кърпичка за сако с краища в цвят бургунди
    Trendhim
    21 лв.
    Бяла кърпичка за сако с краища в цвят бургунди
  • Бяла кърпичка за сако с бели краища
    Trendhim
    21 лв.
    Бяла кърпичка за сако с бели краища
  • Бяла кърпичка за сако с керемидени краища
    Trendhim
    21 лв.
    Бяла кърпичка за сако с керемидени краища
  • Бяла кърпичка за сако с небесносини краища
    Trendhim
    21 лв.
    Бяла кърпичка за сако с небесносини краища
  • Бяла кърпичка за сако с кехлибарени краища
    Trendhim
    21 лв.
    Бяла кърпичка за сако с кехлибарени краища
  • Бяла кърпичка за сако със светлорозови краища
    Trendhim
    21 лв.
    Бяла кърпичка за сако със светлорозови краища
  • Бяла кърпичка за сако с черни краища
    Trendhim
    21 лв.
    Бяла кърпичка за сако с черни краища
  • Бяла кърпичка за сако с розови краища
    Trendhim
    21 лв.
    Бяла кърпичка за сако с розови краища
  • Бяла кърпичка за сако с пурпурни краища
    Trendhim
    21 лв.
    Бяла кърпичка за сако с пурпурни краища
  • Бяла кърпичка за сако с оранжеви краища
    Trendhim
    21 лв.
    Бяла кърпичка за сако с оранжеви краища
  • Бяла кърпичка за сако с лилави краища
    Trendhim
    21 лв.
    Бяла кърпичка за сако с лилави краища
  • Бяла кърпичка за сако със сиви краища
    Trendhim
    21 лв.
    Бяла кърпичка за сако със сиви краища
  • Бяла кърпичка за сако с кафяви краища
    Trendhim
    21 лв.
    Бяла кърпичка за сако с кафяви краища
  • Бяла кърпичка за сако със сапфиреносини краища
    Trendhim
    21 лв.
    Бяла кърпичка за сако със сапфиреносини краища
  • Бяла кърпичка за сако с тъмносини краища
    Trendhim
    21 лв.
    Бяла кърпичка за сако с тъмносини краища
  • Бяла кърпичка за сако с пастелносини краища
    Trendhim
    21 лв.
    Бяла кърпичка за сако с пастелносини краища
  • Бяла кърпичка за сако с червени краища
    Trendhim
    21 лв.
    Бяла кърпичка за сако с червени краища
  • Бяла кърпичка за сако с морскосини краища
    Trendhim
    21 лв.
    Бяла кърпичка за сако с морскосини краища
  • Кърпичка за сако от вълна

    • Най-добрият избор през зимните месеци
    • Нетрадиционна, интересна текстура за този вид аксесоар
    • Има избор между различни видове вълна:
    • Вълна от алпака – копринено мека, лека и лъскава
    • Ангорска вълна - изключително мека с най-добра способност да задържа топлината
    • Кашмир – деликатна и луксозна тъкан
    • Камилска вълна – известна със своя златисто-кафяв цвят, мека текстура и блясък

    • Голяма разлика в цената в зависимост от типа вълна
    • Трудна за пране и поддръжка
    • Може да бъде нападната от молци и други насекоми
    • Свива се значително от топлина и влага
    • Подлежи само на химическо чистене с щадящи препарати
    • Плътната материя може да издува джоба на сакото

    Кърпичка за сако от полиестер

    • Много ниска цена
    • Фина тъкан
    • Съхне бързо
    • Здрава материя
    • Не се мачка лесно
    • Съхранява се без усилие и има малък риск от поява на мухъл
    • С времето запазва формата и размера си

    • Може да блести на светлината
    • Трудно се почиства от петна

  • Тъмносиня едноцветна кърпичка за сако
    Trendhim
    10 лв.
    Тъмносиня едноцветна кърпичка за сако
  • Едноцветна кърпичка за сако в ментов цвят
    Trendhim
    10 лв.
    Едноцветна кърпичка за сако в ментов цвят
  • Морскозелена сатенена кърпичка за сако
    Trendhim
    13 лв.
    Морскозелена сатенена кърпичка за сако
  • Сатенена кърпичка за сако в цвят шампанско
    Trendhim
    13 лв.
    Сатенена кърпичка за сако в цвят шампанско
  • Опушеносива гросгрейн кърпичка за сако
    Trendhim
    13 лв.
    Опушеносива гросгрейн кърпичка за сако
  • Бяла едноцветна кърпичка за сако
    Trendhim
    10 лв.
    Бяла едноцветна кърпичка за сако
  • Синя кърпичка за сако с пейсли мотив
    Tailor Toki
    21 лв.
    Синя кърпичка за сако с пейсли мотив
  • Зелена кърпичка за сако на точки
    Tailor Toki
    23 лв.
    Зелена кърпичка за сако на точки
  • Едноцветна лъскава черна кърпичка за сако
    Trendhim
    10 лв.
    Едноцветна лъскава черна кърпичка за сако
  • Лъскава бебешкосиня кърпичка за сако
    Trendhim
    10 лв.
    Лъскава бебешкосиня кърпичка за сако
  • Едноцветна кърпичка за сако Златна есен
    Trendhim
    10 лв.
    Едноцветна кърпичка за сако Златна есен
  • Едноцветна петроленосиня кърпичка за сако
    Trendhim
    10 лв.
    Едноцветна петроленосиня кърпичка за сако
  • Пурпурночервена сатенена кърпичка за сако
    Trendhim
    13 лв.
    Пурпурночервена сатенена кърпичка за сако
  • Арктическосиня сатенена кърпичка за сако
    Trendhim
    13 лв.
    Арктическосиня сатенена кърпичка за сако
  • Тъмносиня гросгрейн кърпичка за сако
    Trendhim
    13 лв.
    Тъмносиня гросгрейн кърпичка за сако
  • Гросгрейн кърпичка за сако в цвят горчица
    Trendhim
    13 лв.
    Гросгрейн кърпичка за сако в цвят горчица
  • Бебешкосиня гросгрейн кърпичка за сако
    Trendhim
    13 лв.
    Бебешкосиня гросгрейн кърпичка за сако
  • Светлолилава гросгрейн кърпичка за сако
    Trendhim
    13 лв.
    Светлолилава гросгрейн кърпичка за сако
  • Гросгрейн кърпичка за сако в цвят шампанско
    Trendhim
    13 лв.
    Гросгрейн кърпичка за сако в цвят шампанско
  • Изумруденозелена гросгрейн кърпичка за сако
    Trendhim
    13 лв.
    Изумруденозелена гросгрейн кърпичка за сако
  • Видове краища на кърпичката за сако

    В краищата на кърпичката за сако е най-голямата разлика между отделните модели по отношение както на материя, така и на качество.

    В зависимост от начина на сгъване, ръбът е най-видимата част от кърпичката, а некачествените краища се разнищват бързо и правят аксесоара неизползваем.

    Ръбовете се определят на първо място от вида на плата. Копринените кърпички за сако имат гъвкави, меки краища, идеални за непринуден начин на сгъване, но е почти невъзможно да ги оформите в определена фигура.

    От друга страна, кърпичките от лен и памук имат по-твърди ръбове, подходящи за сгъване в различни форми.

    Независимо от материята обаче има няколко неща за качеството на краищата, които е нужно да знаете, за да не се озовете с разнищена кърпичка още на второто излизане.

    Повечето марки предлагат модели с различни видове краища, шити на машина, които не са само по най-претенциозния вкус. Ако обаче търсите най-доброто, може да се спрете на ръчно подвит аксесоар.

    По-долу разглеждаме различните видове ръбове и шев.

    Ръчен подгъв

    Най-висококачествените кърпички имат ръчен, стегнат, цилиндричен подгъв и направени на ръка шевове на разстояние 4-5 мм един от друг.

    Тъй като не е изработен на машина, ръбът е леко неравен и придава уникалност на аксесоара. Разбира се, подобно внимание към детайла има своята цена, затова от нуждите и бюджета Ви зависи дали ще изберете този вариант и някой от описаните по-долу.

    Имитация на ръчен подгъв

    Тъй като се правят на машина, тези ръбове са по-прави от ръчно изработените, но бодовете са по-видими и обгръщат подгъва.

    Краища с паралелен шев

    Този вид ръбове са по-плоски и имат семпъл, машинен шев в една права линия.

    Краища с вълнообразен шев

    Подобно на ръбовете с паралелен шев, този тип краища са плоски и се правят на машина, но шевът не е прав, а вълнообразен.

    Бродирани краища

    Бродираните ръбове се изработват на машина и представляват стегната, твърда спирала, с която кърпичката става по-лесна за оформяне във фигура с два или повече върха.

    И последно за краищата

    Накрая, нека Ви предупредим за качеството на кърпичките за сако. Често се срещат масово произведени, предимно полиестерни модели с криви ръбове и хлабав, неравномерен шев. Те се разнищват бързо и не си струват парите.

    Какъв трябва да е размерът на кърпичката за сако?

    Размерът на кърпичката зависи от материята и от сакото Ви. Ето няколко неща, които трябва да имате предвид:

    • Размерът на кърпичките за сако варира между 25 и 45 см.
    • Идеалният размер е този, който нито едва се побира в джоба Ви, нито се губи в него.
    • Американските и английски марки правят главно по-големи модели за стандартен, подплатен, преден джоб.
    • Италианските марки обикновено произвеждат по-малки кърпички за плитки, пришити от външната страна джобове.
    • Кърпичката от по-плътна материя, като лен, памук и вълна, трябва да е по-малка, а моделите от фин плат, например коприна, се предлагат в по-голям размер.
    • Кърпичката не бива да е по-малка от 25 см, защото в противен случай се разгъва, особено ако е от коприна.
    • Сравнете дължината и ширината на кърпичката с размера на джоба, в който ще я сложите, и преценете дали е подходяща.
    • Обърнете внимание и на тежестта на материята.

    Как се носи кърпичка за сако

    След като вече знаете основните неща, които не са строго специфични и се отнасят до цялостния Ви стил, време е да научите как се носи кърпичка за сако.

    Има два основни фактора, които определят правилната употреба на кърпичката за сако:

    1. Изборът на най-подходящия модел - тук ще Ви помогне предходната секция.
    2. Начинът на сгъване според повода, облеклото и дизайна на кърпичката - повече за това след малко.

    Сега, когато знаете всичко необходимо (прочетохте първата част, нали?), ето няколко съвета как да подберете точната кърпичка и преглед на най-често използваните начини на сгъване.

    Как да изберете най-подходящата кърпичка за сако

    • Основната грешка в облеклото е елементите му да бъдат ПРЕКАЛЕНО внимателно подбрани и съчетавани. Престараването убива чара му. Това важи за кърпичките за сако със същата сила, както и за всичко останало.
    • Тоалетът Ви трябва да изглежда хармоничен, но всяка негова част да се откроява и да допълва, а не да се слива с останалите.
    • За по-голям ефект, изберете модела и начина на сгъване според настроението си.
    • Старайте се в облеклото Ви да има един открояващ се елемент. Ярка, шарена кърпичка за сако се губи в съчетание със също толкова пъстър аксесоар на врата, но ще подчертае една по-семпла, едноцветна
      вратовръзка.
    • Освен цветовете и десена, вземете под внимание различните материи и поводите, за които са най-подходящи. Коприната и памукът са с най-широко приложение и винаги изглеждат добре.
    • Помислете с какво може да съчетаете цветовете, които вече имате в гардероба си. Колкото по-уверени се чувствате, толкова по-смело ще експериментирате с нюанси, шарки и материи.
    • Едноцветните аксесоари винаги са най-сигурният избор, особено за официални или делови събития. Колкото по-тъмен е цветът, толкова по-официално изглежда. Изключение прави бялото, което е подходящо за всеки повод.
    • Шарките намаляват официалното излъчване на кърпичката и колкото по-наситени са мотивите, толкова по-малко сериозна е тя.
    • Облеклото не бива да включва повече от 3 десена.
    • Съчетайте цвета на тоалета с другите аксесоари, например костюм в земни тонове с кафяви обувки.
    • Не дръжте на показ етикета или логото на марката.

    Как се сгъва кърпичка за сако

    По-долу ще откриете няколко от най-популярните начини на сгъване и ако те не са достатъчни, вижте: 52 начина на Trendhim за сгъване на кърпичка за сако

    Президентско сгъване

    Триъгълник

    Тривърха корона

    52 начина да сгънете кърпичка за сако

    Почти няма неписани правила как се сгъва кърпичка за сако и макар че Ви даваме предложения, може да го направите, както пожелаете. Ако никой от горните варианти не Ви допада и все още се нуждаете от вдъхновение, създадохме вероятно най-изчерпателния наръчник с инструкции за сгъване на кърпички за сако:

    52-та начина на Trendhim за сгъване на кърпичка за сако

    Стил на обличане според повода

    Дотук Ви запознахме с основите на етикета, цветовете, материите и как трябва (и не трябва) да ги съчетавате. В съответствие с тях Ви предлагаме няколко полезни съвета за различни социални събития, за да сме сигурни, че винаги изглеждате безупречно.

    Кърпички за сако за сватби

    • Основни материи: Коприна, кадифе, кашмир, вълна, туид, памук и лен, ако отивате на плажна или "по-непретенциозна" сватба.
    • Аксесоар на врата: Винаги
      вратовръзка или
      папийонка
    • Цветове: Зависи по кое време е събитието. Вечерните празненства обикновено са по-официални от дневните, затова за тях изберете тъмна кърпичка за сако. Ако отивате на дневна сватба, заложете на светъл неутрален или пастелен нюанс.
    • Правила: Не се стремете да сте център на внимание на сватбеното тържество, не засенчвайте булката или младоженеца, спазвайте дрескода - една плажна или по-непринудена сватба изисква по-свободен стил. Може да облечете смокинг, ако дрескодът го позволява. Не избирайте монохромен тоалет.
    • Начини на сгъване:Триъгълник,
      тип облаче,
      президентско сгъване

    Кърпички за сако за бизнесмени

    • Основни материи: Памук, лен, туид и вълна (съобразете се и със сезона).
    • Аксесоар на врата:Вратовръзка
    • Цветове: Всеки тъмен нюанс - тъмносиньо, бургунди, зелено, керемиденочервено. Няма да сгрешите, стига да използвате тъмен цвят. Бялото за кърпичка за сако също е чудесен избор.
    • Правила: Като цяло, придържайте се към изчистения и семпъл стил, особено в консервативна работна среда. Ако сте креативен тип човек, може да отпуснете юздите и да проявите въображение.
    • Начини на сгъване:Триъгълник,
      двоен връх,
      тривърха корона,
      Cagney,
      двоен ромб с процеп или
      президентско сгъване. Може също да опитате два отделни начина на сгъване, които взаимно се допълват (в един преден джоб).

    Кърпички за сако за неделен обяд

    • Основни материи: Лен, памук, туид, коприна - но само за кърпичката за сако
    • Аксесоар на врата: Никакъв! Оставете горните две копчета на памучната риза откопчани и сложете сако с контрастна текстура. Може да бъдете и със семпла връхна дреха без яка.
    • Цветове: Тук имате пълна свобода. Изберете каквито нюанси пожелаете, стига да си подхождат.
    • Правила: Не се обличайте официално. Няма да сгрешите с памучни или ленени ежедневни панталони. Тук задачата Ви е много по-лесна, защото не е нужно да търсите контраст с вратовръзката - с кърпичката подчертайте цвят от ризата и/или сакото си.
    • Начини на сгъване: Насърчаваме Ви да се позабавлявате с по-екстравагантни видове сгъване -
      ветрило,
      райска птица,
      френска лилия,
      увита роза или
      двойна роза.

    Как да съхранявате кърпичките за сако

    Когато колекцията Ви от кърпички за сако започне да се разраства, ще трябва да намерите подходящо място за съхранение, за да са лесни за намиране и в отлично състояние.

    За наш късмет, те обикновено са изработени от доста устойчиви материи, като коприна, памук или полиестер. Благодарение на това няма да се тревожите, че след време ще бъдат проядени от насекоми, както може да се случи с аксесоари от вълна.

    Основният проблем обаче, независимо от материята, е появата на мухъл върху мокри кърпички, които не могат да изсъхнат. Прекаленото мокрене на кърпичката не е препоръчително, но може да се случи при дъжд или разливане на течност върху нея. Трябва да знаете, че ако приберете влажна кърпичка при останалите, рискувате всички да мухлясат. Ето защо, и това е изключително важно, защото ще чуете и обратното твърдение, никога не съхранявайте кърпички за сако в пластмасови кутии. Те не пропускат въздух и е почти сигурно, че ще се появи мухъл.

    Прибирайте кърпичките за сако така, както ще ги носите. Ако ще им придавате по-изчистена форма, дръжте ги прилежно сгънати и предварително изгладени, за да не се смачкват. Ако предпочитате сгъване тип облаче, може да не се престаравате, но не ги намачквайте и притискайте, защото гънките ще останат. Друг вариант е да ги поставяте разгънати една върху друга, но това не е особено практично и върши работа само при по-малки колекции.

    Е, как се съхраняват кърпички за сако?

    Ето няколко варианта:

    Вариант 1 - дървени кутии

    Определено най-елегантният, но също и най-обемистият и скъп начин за съхранение е в дървена кутия. За разлика от пластмасата, дървото пропуска въздух и ако аксесоарите вътре са леко влажни, могат да изсъхнат.

    Това е чудесен избор, ако разполагате с голям гардероб или място, на което да изложите кутията. Особено практични са кутиите за бижута, защото имат индивидуални отделения, в които може да подредите кърпичките по цвят, мотив, материя или както пожелаете.

    Чудесни за тази цел са и кутиите от пури, както и тези, изработени от кедър или дъб. Те не само изглеждат прекрасно, но и придават на аксесоарите фин, земен аромат.

    Вариант 2 - в чекмеджето за чорапи

    Чекмеджето за чорапи е подобно на дървената кутия и може да отделите част от него за кърпичките за сако.

    Разбира се, зависи колко е голямо то, но ако кърпичките са сгънати внимателно, не заемат много място.

    Вариант 3 - в саката

    Друг лесен, по-минималистичен начин е да ги държите в джоба на прибраните на закачалка сака. Така ги съхранявате във формата, в която ще ги носите, и няма да се налага да ги сгъвате в последния момент.

    Това е и идеалното решение, когато сте на път и носите сако.

    Ако имате твърде много кърпички за предния джоб, използвайте и вътрешните джобове за максимална практичност.

    Вариант 4 - в празна кутия от салфетки

    Не дотам елегантно, но доста практично решение е да съхранявате кърпичките в празна кутия от салфетки и да ги изваждате една по една, когато Ви потрябват. Този вариант е най-удачен, ако предпочитате по-непринудено сгъване тип облаче, защото може да държите аксесоарите разгънати.

    Как се съчетават кърпичка за сако и вратовръзка

    Трудно Ви е да прецените коя вратовръзка или папийонка подхожда на кърпичката Ви за сако? Вижте 5 от нашите любими съчетания.

  • Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Kомплект в ментовозелено с ромбоидни шарки
    Trendhim
    105 лв.
    Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Kомплект в ментовозелено с ромбоидни шарки
  • Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Комплект в тъмносиньо, черно и сребристо
    Trendhim
    131 лв.
    Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Комплект в тъмносиньо, черно и сребристо
  • Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Комплект в черно, бургунди и сребристо
    Trendhim
    131 лв.
    Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Комплект в черно, бургунди и сребристо
  • Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Комплект в бургунди, синьо и сребристо
    Trendhim
    131 лв.
    Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Комплект в бургунди, синьо и сребристо
  • Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Комплект в цвят теракота, бяло и сребристо
    Trendhim
    131 лв.
    Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Комплект в цвят теракота, бяло и сребристо
  • Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Комплект в пурпурночервено и кралскосиньо
    Trendhim
    105 лв.
    Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Комплект в пурпурночервено и кралскосиньо
  • Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Флорален комплект в бежово и синьо
    Trendhim
    105 лв.
    Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Флорален комплект в бежово и синьо
  • Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Раиран комплект в червено и черно
    Trendhim
    105 лв.
    Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Раиран комплект в червено и черно
  • Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Комплект с пейсли мотиви в синьо и златисто
    Trendhim
    105 лв.
    Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Комплект с пейсли мотиви в синьо и златисто
  • Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Раиран комплект в синьо и сребристо
    Trendhim
    105 лв.
    Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Раиран комплект в синьо и сребристо
  • Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Комплект в тъмносиньо, червено и сребристо
    Trendhim
    105 лв.
    Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Комплект в тъмносиньо, червено и сребристо
  • Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Комплект в синьо, бяло и сребристо
    Trendhim
    105 лв.
    Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Комплект в синьо, бяло и сребристо
  • Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Комплект в синьо, червено и сребристо
    Trendhim
    105 лв.
    Подаръчна кутия с аксесоари за костюм | Комплект в синьо, червено и сребристо
  • Трябва ли кърпичката за сако и вратовръзката да са еднакви?

    Според нас е най-добре кърпичката за сако да не е абсолютно същата като вратовръзката.

    Вместо това изберете десени, които изглеждат красиво заедно. Тънкостта при комбинирането на шарките е те да са с приблизително еднаква големина.

    Цветовете на аксесоарите по-горе се допълват, без единият да доминира, и са деликатни, за да ги носите по различни поводи.

    Нека думата "деликатни" не Ви подвежда – те са достатъчно колоритни, за да привличат вниманието, а това никога не е лошо!

    Важни съвети за комбинирането на кърпички за сако и вратовръзки

    1. Избягвайте грешката да носите абсолютно еднакви кърпичка за сако и вратовръзка или папийонка (червена вратовръзка с червена кърпичка). Не изглежда добре и определено е проява на лош стил.

    2. Вместо това използвайте допълващи се цветове и съчетавайте различни текстури и шарки.

    3. А ако все още се колебаете каква кърпичка за сако да сложите, изберете чистобял памучен модел и сгъване тип плик - с него няма да сгрешите.

    Няколко думи за историята на кърпичката за сако

    През вековете кърпичката за сако е изминала пътя от обикновена носна кърпа до символ на шиваческото майсторство, а споровете за нейния произход са разгорещени, подобно на политически дебат.

    Ето основните неща, които трябва да знаете:

    • Някои историци вярват, че кърпичките датират от Древна Гърция. Заможните елини използвали парфюмиран плат, за да отблъскват лошите миризми. Доста по-късно английските и френските благородници последвали примера им, носейки ароматизирани кърпички с красива бродерия.
    • Други смятат, че аксесоарът води началото си от католическата църква, чийто представители носели бели кърпи на лявата си ръка в знак на своята отдаденост на Бога.
    • Придворните на британския крал Ричард II твърдят, че той е измислил носната кърпа, която впоследствие е станала кърпичка за сако, когато мъжете започнали да я носят в предния си джоб.

    Въпреки точния произход, безспорно 15-ти век е бил златната епоха на тези аксесоари. Тогава за тях се използвали всякакви форми, размери и материи, като най-изящните, често бродирани с коприна и фина дантела, се предавали на поколенията като семейна реликва.

    През 18-ти век френският крал Луи XVI въвел малко ред в хаоса - по стриктното разпореждане на своята съпруга Мария Антоанета той наложил универсален стандартен размер от 40 см за всички кърпички за сако.

    Въпроси и отговори

    Как кърпичката за сако да не се смъква в джоба?

    За съжаление, често се случва кърпичката да се смъкне в джоба. Ето няколко лесни трика, с които тя ще изглежда свежо и елегантно през целия ден.

    Първо, ако я сгъвате по класически начин, може просто да удължите основата. Оформяте я в дълъг правоъгълник и я прегъвате на правилната дължина, за да се показва точно толкова, колкото е необходимо. Ако Вашата се смъква в джоба, просто я направете малко по-дълга, така че част от нея винаги да остава отвън.

    Второ, както и да сгъвате кърпичката, оставете я възможно най-широка. Когато изпълва плътно джоба, има по-малка вероятност да се смъкне.

    Трето, ако я оформяте като правоъгълник, както е при президентското сгъване, може да я увиете около карта, за да не се размества и смачква.

    И последно, може да използвате държач за кърпички за сако. Това е малко, леко приспособление, което стои в джоба. Поставяте в него кърпичката и то не ѝ позволява да отива надолу.

    Какво да правя, когато джобът на сакото е зашит?

    Повечето сака, независимо дали са конфекция или по поръчка, се продават със зашити джобове и шлицове. Това е т.нар. тропоска, която в процеса на производство и след това, особено при транспортиране, запазва формата на сакото.

    В света на мъжката мода се спори дали тропоската трябва да се разшива. Предимството, ако я запазите, е, че сакото по-дълго ще запази формата си. Недостатъкът е, че нямате джобове и е малко неловко, ако някой разбере.

    Във всеки случай, за да носите кърпичка, е нужно да отстраните шева от предния джоб на сакото. Срежете веднъж конеца с нож или ножица и леко го изтеглете. Бъдете МНОГО внимателни да не закачите плата, т.е. не го правете на пияна глава.

    В никакъв случай не разпаряйте рязко джоба, защото това може необратимо да нарани материята на сакото.

    За истински старателните, най-доброто пособие за тази цел е разпарячът, с който премахвате шева без опасност за тъканта.

    Мога ли да нося кърпичка за сако без вратовръзка?

    Да, и напоследък е все по-модерно.

    Ако сте с вратовръзка, ще бъдете по-официален. Ако обаче носите кърпичка с блейзър и дънки или ежедневен панталон, облеклото Ви ще има елегантен завършек, но и ще остане по-непринудено и подходящо за топло време.

    Колко издръжливи са кърпичките за сако?

    Колко дълго ще Ви служат кърпичките за сако зависи от грижата, която полагате за тях. Най-сигурният начин да ги унищожите е да ги използвате като кърпи за попиване или почистване. Това неизменно ще съсипе моделите от коприна, но е вредно и за памука, който лесно остава на петна и не може да се използва повече.

    Друг вреден фактор е мухълът, който може да се появи, ако кърпичките се съхраняват неправилно. Подробности как да го избегнете ще откриете в секцията по-горе „Как да съхранявате кърпичките за сако“.

    Има ли материи, които е препоръчително да се сгъват по определен начин, например коприната във форма на облаче, ленът - като дадена фигура и т.н.?

    Да.

    Докато памукът и ленът изглеждат добре при почти всеки тип прегъване, коприната е по-мека и затова е подходяща за по-небрежно сгъване.

    Кои материи си подхождат най-много?

    Като основно правило, колкото по-гладка е материята, толкова по-официална е тя.

    Когато избирате кърпичка за сакото си, добре е да съчетаете по-груба с по-гладка материя. За сако от по-фина тъкан е подходяща памучна кърпичка, а копринен аксесоар е за дреха от по-груб памучен плат.

    Има ли ситуации, в които мога да съчетавам различни десени?

    Ако сега се учите, за по-сигурно се придържайте само към една пъстра част от тоалета.

    Когато натрупате опит и увереност, може да съчетавате 2 или дори 3 десена, но имайте предвид, че е много трудно да подберете 3, които си отиват. Като начало, различните шарки могат да бъдат на кърпичката, ризата и вратовръзката.

    Има обаче една особеност - мотивите трябва да са с различен размер.

    Допустимо е да съчетавате сходни цветове и десени (стига да не са прекалено съобразени един с друг, за да не изглеждате неестествено). Единственото златно правило при комбинацията на шарките е те да са различни по големина. Ако имате кърпичка на малки точки, носете я с вратовръзка на широки, а не на фини райета.

    Съчетанието на близки по размер шарки има неприятен, замайващ ефект върху околните и на всяка цена трябва да се избягва.  


    Има ли универсален тоалет, подходящ за всеки?

    Никога няма да сгрешите с бяла, ленена кърпичка, тъмносиньо сако и искрящобяла риза.

    Откъде е най-добре да се купи кърпичка за сако?

    Основното при покупката на кърпичка за сако е не само да видите самия модел, но и да придобиете представа как изглежда той като част от тоалета.

    В зависимост от Вашите предпочитания, Ви препоръчваме да отидете във физически магазин, където може да изпробвате аксесоарите на себе си, или да пазарувате от реномирани онлайн търговци, като се уверите, че снимките добре отразяват качеството и стила на кърпичките.

    Какви кърпички за сако са задължителни за всеки мъжки гардероб?

    Абсолютният минимум, който всеки мъж трябва да притежава, е бяла, ленена кърпичка за сако. Повечето мъже, носещи костюми, имат около 5, които редуват, така че винаги една от тях е чиста и готова за употреба.

    Този модел може да се сгъне почти по всякакъв начин и придава изисканост на всяко облекло. Несъмнено той ще е най-практичният елемент от тоалета Ви.

    Мога ли да нося кърпичка за сако с костюм от три части или е прекалено?

    Да, но се уверете, че не изглеждате твърде издокаран. Основната цел при всеки стил на обличане е да бъде естествен и постигнат с лекота.

    В наши дни костюмът от три части сам по себе си е категорична модна заявка, затова внимавайте дали кърпичката не изглежда като престараване.

    Имайки това предвид, ако успеете да ги съчетаете успешно, определено ще направите впечатление.

    Коя кърпичка за сако е най-подходяща за младоженец?

    Това зависи от сватбата - къде се провежда тя, какъв е дрескодът и т.н.

    Както винаги, решаваща е обстановката, но приемайки, че сватбата е традиционно събитие, с чистобяла, копринена кърпичка постигате перфектния баланс между официално и непринудено излъчване.

    Мога ли да нося кърпичка за сако в джоба на връхна дреха?

    Кърпичка в предния джоб на връхна дреха е все по-често срещана гледка. Но дали е редно?

    По наше мнение, това изглежда като престараване. Няма причина да носите носна кърпа или кърпичка за сако в палтото си, затова Ви препоръчваме да го избягвате.

    Но ако не сте съгласни с нас, няма да сте единственият, който се облича така.

    Мога ли да измисля свой тип сгъване, например като съчетая два начина?

    За всеки повод има подходящ вид сгъване и в 95% от случаите ще предпочитате някой от класическите варианти.

    Затова, когато сте в настроение да експериментирате, определено може да изпробвате различни комбинации или да създадете свой собствен стил на сгъване. Просто се уверете, че наистина изглежда добре. 


    Има ли цветове, по-подходящи за неофициални поводи?

    Според теорията на цветовете по-светлите тонове са по-неофициални. Сравнете например светлосив и тъмночерен костюм.

    Важното при избора на цветове обаче е, че контрастът им в облеклото трябва да съответства на контраста между кожата и косата Ви.

    Например, ако имате светла кожа и тъмна коса, ще изглеждате много по-добре в силно контрастни дрехи, докато ако сте с бледа кожа и руса коса, ще Ви отива тоалет в сходни нюанси.

    Колко кърпички за сако ми трябват?

    Това е изцяло Ваш избор. Минимумът е една бяла кърпичка от лен, но оттам нататък всичко зависи от Вашия вкус, стил и бюджет.

    Започнете с една и постепенно увеличавайте колекцията си, когато видите модел, който Ви допада, или се вдъхновите от блогове, други хора или от своето въображение.

    Нека отбележим, че за кърпички от качествени материи с красив дизайн не Ви е нужно цяло състояние.

    Мога ли да използвам обикновена носна кърпа като кърпичка за сако?

    Отговорът тук е „да“.

    Често може да използвате ленена или памучна кърпа като кърпичка за сако (стига да е чиста, разбира се), но понякога е възможно размерът ѝ да Ви попречи.

    Последното, което искате, е издут преден джоб, но някои носни кърпи са значително по-големи от моделите за сако и неприятно издуват джоба, ако размерът им не е подходящ за него. Ето защо по-правилният отговор е „да, но големината е от значение“.

    Как най-добре се глади кърпичка за сако?

    Кърпичките за сако се гладят от вътрешната плоска страна, без да се докосват ръчно подгънатите краища.

    За по-сигурно, гладете ги през кърпа, за да не се образуват лъскавини.

    Материите с шарки трябва да се гладят от обратната страна. При упорити гънки, предварително използвайте лека пара върху задната част на кърпичката, но бъдете внимателни, защото понякога ютиите "изплюват" вода, която може да остави петна.

    Какво говорят за мен различните стилове на сгъване?

    Всеки начин на сгъване има своето време, място и настроение.

    В колкото по-изчистена и строго определена форма е сгъната една кърпичка, толкова по-официално и резервирано изглежда тя. Обърнете внимание, че ако сте с особено смел тоалет, с една класически сгъната кърпичка може да смекчите неговата провокативност и да постигнете хармоничен баланс.

    От друга страна, неструктурираните видове сгъване са по-непринудени и изразителни.

    Така че, както винаги, всичко зависи от ситуацията и трябва да съобразите кърпичката за сако с повода и своето настроение.

    Твърде рисковано ли е да се премахне етикета на кърпичката за сако?

    Зависи от това колко плътно е зашит. Има опасност да останат следи от шева, затова, ако решите да премахнете етикета, направете го внимателно с разпаряч или с остро, тънко острие.

    Имайте предвид, че кърпичката за сако е като айсберг - 90% от нея е скрита в джоба. Ето защо, дори и да не отстраните етикета или го направите и останат дупчици от шева, не е нужно това да се вижда.

    Има ли значение видът на джоба?

    Докато повечето сака и блейзъри са с джобове с прорези, по-ежедневните модели (с италианска кройка) имат джобове, които не са пришити в хастара, а от външната страна.

    При избора на такова сако, имайте предвид, че джобът на гърдите обикновено е по-малък и стандартните кърпички от памук или лен ще го издуват.

    Как трябва да стои кърпичката за сако - прилепнала или с обем?

    Винаги се старайте джобът Ви да е възможно най-плосък, за да не се нарушава цялостният Ви силует. Издутият джоб не изглежда никак елегантно, затова при избора на кърпичка е важно да се съобразите с неговия размер.

    Има ли предварително сгънати кърпички за сако?

    Подобно на предварително завързаните папийонки, съществуват и предварително сгънати кърпички за сако. Те представляват идеално оформен плат, прикрепен към твърда карта, която се поставя в джоба. Имайте предвид, че тяхната форма не може да се променя.

    Как се сгъва носна кърпа?

    Една чиста, памучна носна кърпа може да изпълнява функцията на кърпичка за сако и се сгъва по същия начин.

    Добре е да знаете, че носните кърпи често са значително по-големи от кърпичките за сако и, в зависимост от качеството, от доста по-дебела и груба материя. По тези две причини могат неприятно да издуват джоба Ви, затова бъдете внимателни при избора на модел.

    Как да сгъна кърпичката си за сако като Джеймс Бонд?

    И двамата актьори, превъплатили се най-успешно в ролята на Джеймс Бонд - Шон Конъри и Даниел Крейг, са почитатели на кърпичките са сако.

    Конъри винаги носи модел от бял лен, а Крейг съчетава своите бели и светлосини ризи с памучна кърпичка.

    И двамата предпочитат президентския тип сгъване, при който кърпичката има семпла и елегантна правоъгълна форма.