Връщане до 365 дни - без да задаваме въпроси!
Доставка 5 лв. - Възможност за безплатна доставка над 119 лв.-
Свържете се с нас
Желани
Количка

Какво е 24-часов часовник с една стрелка и защо трябва да го имате

Отговорихме на най-задаваните въпроси за часовника с една стрелка и 24-часов циферблат. От настройката до разчитането на часа, открийте как различният поглед към времето може да Ви вдъхнови да видите своята история в нова светлина.

При този вид часовници стрелката прави само една обиколка на циферблата за денонощие. В известен смисъл, времето се изразява по-малко в секунди и минути и повече в това, което се случва по пътя.

Моделите с една стрелка са създадени за хората, които сами решават как да подреждат времето си. Както един мъдър човек е казал: „Всички ние живеем по часовник. Затова може да си вземете свободен ден. Отмервайте времето, както са го правили предците ни. Дайте си малко почивка.

Животът зависи от Вас, а не от стрелките на часовника.“

1 Какво е 24-часов часовник с една стрелка и защо трябва да го имате1.1 Какво е часовник с 24-часов циферблат и една стрелка?1.2 Как работи часовникът с една стрелка?1.3 Как се разчита часа на 24-часов часовник с една стрелка?1.4 Как се настройва 24-часов часовник с една стрелка?1.5 История на времето - защо използваме 24 часа?1.6 Защо да носите 24-часов часовник?

Какво е часовник с 24-часов циферблат и една стрелка?

Повечето аналогови часовници познати днес имат 2 или 3 стрелки. Те показват часовете, минутите и секундите. За разлика от тях, моделът, за който говорим, разполага само с 1 стрелка. Ако циферблатът е с обичайния 12-часов индикатор, тя ще го обиколя по 2 пъти на денонощие, отмервайки 12 часа на едно завъртане. В случай че циферблатът е 24-часов, стрелката прави един пълен оборот за денонощие.

24-часовата скала показва часовете с цифрите от 1 до 24. Идеята за отмерване на времето само с 1 стрелка не е скорошна тенденция или гениален маркетингов трик. Когато били изобретени джобните часовници, те първоначално показвали само часа, подобно на слънчевите часовници преди тях. Стрелката за минутите била добавена едва през 1680 г., но тя добила популярност доста по-късно.

Часовникът с една стрелка и 24-часов циферблат не бива да се бърка с военния часовник с многобройни компликации и малък циферблат за военно време. Аксесоарите с една стрелка не са предназначени за хората, които държат на военната точност. Всъщност, точно обратното - те умишлено са създадени само с най-необходимото и без излишно затормозяване с още 2 стрелки.

Днес навсякъде около нас има смартфони, уведомления и аларми, така че е доста трудно да не знаем точно колко е часът. Красотата на тези семпли, изчистени часовници е, че премахват стреса от това да цепим секундата. Те ни дават свободата да се насладим на всеки миг, без да бързаме.

Позволяват ни да си поемем въздух, докато стрелката стигне от един индекс до друг, сами да определяме как да прекараме времето си и как най-добре да оползотворим днешното ѝ пътуване по циферблата.

Как работи часовникът с една стрелка?

Аналоговият часовник с една стрелка функционира по същия начин като такъв с 3. Това, което го захранва, е часовниковият механизъм, а той може да е автоматичен, механичен или кварцов.

  • Автоматичен механизъм - Задвижва се чрез кинетичната енергия от китката Ви.
  • Механичен механизъм - За да работи, аксесоарът трябва да се навива ръчно от коронката.
  • Кварцов механизъм - Черпи енергия от батерия.

Часовниците с една стрелка могат да са с 12 или 24-часов циферблат. Няма универсално правило за разпределението на маркерите за минутите.

Някои марки залагат на 12-часов циферблат със 144 маркера, всеки от които съответства на 5 минути, а други създават 24-часов циферблат със 144 индикатора, отбелязващи интервали от по 10 минути.

Независимо дали на циферблата има 12 или 24 часа, стрелката играе ролята на стрелка за часовете и функционира точно както на традиционен часовник с 3 стрелки. Тя просто игнорира минутите и секундите. Приемете това като възможност да избягате от времето.

Как се разчита часа на 24-часов часовник с една стрелка?

Това изисква малко практика, защото при такъв аксесоар не можете да определите точния час само с бърз поглед. Имайте го предвид, ако прекомерно държите на прецизността.

С единствената обиколка на стрелката за денонощие, часовникът с 24-часов индикатор пресъздава движението на самата Земя.

В зависимост от дизайна, обедните часове обикновено са разположени в горната част (където винаги са били), а полунощ е долу (където на стандартен циферблат е 6 ч.). Това наподобява издигането на слънцето през деня с връхната му точка на обяд и залезът му вечер.

При някои 24-часови ръчни часовници полунощ е отгоре, а обяд - долу. При други са в средата, на традиционните места на 3 и 9 ч. Каквото и да е разположението им, полунощ и обяд винаги са едно срещу друго.

За да разчетете времето на такъв аксесоар, е нужно да забравите наученото за часовниците в първи клас и да свикнете, че денонощието е един пълен кръг.

Разгледайте следните рисунки. Ще видите, че циферблатът е разделен на 10-минутни интервали, при което е почти невъзможно да се определи точния час до минута. Но пък толкова ли е лошо да се появите в 14:56 вместо в 14:58?

В Европа концепцията за 24-часово денонощие не е необичайна. За нашите приятели в САЩ обаче понятието за денонощие от 24 часа е запазено за военните и учените, затова за тях е необходимо да привикнат към идеята за време между 13 и 23:59.

Кой е най-големият недостатък на часовника с 24-часов циферблат и една стрелка?

Основният минус на аксесоара е, че изисква известни усилия. Без значение дали можете да следите времето по 24-часова скала или не, е нужно време да научите позицията на маркерите за часа.

Когато стрелката сочи 3 ч., на 24-часов циферблат това е 18:00. Авиаторските часовници са снабдени с триъгълник в горната част (обяд), за да можете само с един поглед да разберете колко е часът. Цялото това удобство липсва при модел с една стрелка и 24-часов индикатор.

Въпреки всичко, макар че се налага да свиквате, има нещо символично в пълния кръг на стрелката всеки ден. Разполагате с един шанс да придадете смисъл на всеки миг. Може да сме гледали „Цар Лъв“ твърде много, но винаги ни пленява идеята за великия кръговрат на живота.

Как се настройва 24-часов часовник с една стрелка?

На аналогов часовник с една стрелка настройвате часа по същия начин, както на модел с 3 стрелки. Това се прави със завъртане на коронката. Тъй като всяка марка е различна, следвайте инструкциите на конкретния аксесоар.

Препоръчваме Ви да нагласите стрелката на кръгъл час или на половин час. Това са най-лесно откриваемите индекси на циферблата и Ви дават възможност за прецизна настройка.

Ако 24-часовата система Ви е непозната, тук сравняваме часовете на 12 и 24-часов часовник. Посочили сме ги само от обяд нататък, защото преди това са еднакви и на двете скали.

История на времето - защо използваме 24 часа?

В по-голямата част от света, стандартният начин за отчитане на времето е по 24-часовата скала. Въпреки че нашите американски приятели може да не са съгласни, номерирайки часовете от 1 до 24, тя изключва вероятността да объркаме 10 ч. сутринта с 10 ч. вечерта. Никога няма да Ви се наложи да се притеснявате, че може да подраните с 12 часа за полет в 6 ч., когато знаете, че самолетът излита в 18:00.

В англоговорящия свят (включително в Щатите), 24-часовото време се нарича „военно“, защото най-често се използва в армията и в професии, при които точността е ключова и объркването трябва да се избягва на всяка цена.

Макар че почти навсякъде 24-часовата система е разбираема и приложима, мнозинството аналогови часовници имат 12-часов циферблат. При редица от тях е добавен и малък циферблат, включващ числата от 13 до 24. Под стандартните маркери някои военни часовници дори имат още един кръг цифри за часовете от 13 до 24.

След като повечето държави са възприели 24-часовата скала, защо всички аналогови часовници не се изработват така? За отговора трябва да се върнем в зората на времето… или поне в Древен Египет.

Нашето 24-часово денонощие е измислено от египтяните. Те първи разделили денонощието на две 12-часови части. Започнали с 10 часа за светлата част и добавили по 1 в началото и края за зазоряване и мръкване. Тези 10 часа се отмервали със слънчеви часовници. Нощта била разделена на 12 ч., отчитани чрез наблюдение на звездите.

Египтолозите (не ние!) вярват, че древните египтяни не следели минути и секунди. Тогава вероятно биха харесали нашите 24-часови часовници! Освен това разделяли месеца на 3 седмици с по 10 дни. Новолунието бележело началото на месеца. В такъв случай може би и часовник с лунна фаза би им допаднал?

След като вече имаме денонощие от 24 ч., защо часът се състои от 60 минути, а минутата съдържа 60 секунди? За това можем да благодарим на вавилонците, които си служели с шестдесетична система за всичко, свързано с математика и астрономия. Те заимствали системата от шумерите, които я използвали около 2000 г. пр.н.е. Как Ви се струва всичко това за факти, за които не сте и подозирали, че трябва да знаете?!

Минаваме бързо напред през китайските часовници със свещ, персийските с вода и японските с тамян, за да стигнем до познатите ни днес часовници. През Средновековието повечето били с 24-часов аналогов циферблат. Един от най-старите примери е Пражкият астрономически часовник, който още работи! Но през 14-ти и 15-ти век тази система постепенно била заменена с 12-часовата скала.

Тъй като при нея стрелката за часа прави две обиколки за денонощие, трябвало да се измисли нов начин за обозначаване на времето. За да се разграничат часовете от първата и втората половина на деня, се въвели латинските термини ante meridiem (a.m. - „преди обед“) и post meridiem (p.m. - „следобед“).

Виждате, че 24-часовият часовник всъщност не е нещо ново. Той далеч не е изобретение на нашето съвремие, а начинът, по който е започнало всичко.

Древните египтяни са построили пирамидите, без да знаят точната минута и секунда от всеки час. Щом те могат да се справят с това, несъмнено и Вие бихте могли да осмислите своята собствена история.

Защо да носите 24-часов часовник?

Може би работите в изследователска станция в Антарктика и нямате представа дали е ден или нощ. Или пък сте астронавт със същия проблем. А вероятно (и се обзалагаме, че това е истинската причина) мислите, че 24-часовият часовник с една стрелка изглежда уникално и искате да е част от аксесоарите Ви.

Днес стрелката му ще се завърти само веднъж. Имате един-единствен шанс да оползотворите настоящия момент по най-добрия начин, една възможност днес да го използвате за нещо приятно - било то и просто да се насладите на обяда си или на тази статия. Така часовникът се превръща в част от Вашата история, в един от многото детайли, които заедно правят живота.

С този нов поглед върху времето, бихте могли да започнете да гледате по нов начин и на всичко останало... а това може да е за добро.