Връщане до 365 дни
Доставка 4 лв. - Безплатна доставка над 69 лв.
0886 22 44 30 - (в работни дни от 9:00 до 17:00 ч.)
Всички аксесоари
Аксесоари за костюм
Бижута
Чанти и портфейли
Доставка 4 лв. - Безплатна доставка над 69 лв.
Trendhim
×
Trendhim
Език:
Вратовръзки
Гривни
Грижа за брадата
Игли за ревер
Колани
Колиета
Копчета за ръкавели
Кърпички за сако
Обици
Очила с прозрачни стъкла
Папийонки
Портфейли
Продукти за бръснене
Пръстени
Ръкавици
Слънчеви очила/ Очила
Тиранти
Чанти
Часовници
Шалове
Шапки
Щипки за вратовръзка
0886 22 44 30
В работни дни от 9:00 до 17:00 ч.
Вижте всичко

Устройство и настройка на часовник с лунна фаза

Научете как да разчитате и настройвате една от най-старите в света часовникови компликации - лунната фаза. От фазите на луната до нейната възраст, това, което часовникът показва, е само част от историята.

Дори и да не сме сърфисти, които зависят от приливите, или средновековни хора, преследващи върколаци по пълнолуние, животът е неразривно свързан със старата 4,53 милиарда години огромна скала, която обикаля около нашата планета.

Слънцето може да бележи началото на деня, но на фазите на луната се основава това, което познаваме като месеци.

Векове наред по движението на Луната около Земята са се планирали празниците, жътвата и дори разплащането с работниците.

Просто попитайте тримата влъхви - има нещо мистично в нощното небе. Неговото обаяние ни владее от древни времена, а един часовник, показващ лунните фази, е начин да го носим със себе си.

От древния гръцки модел на Слънчевата система Антикитера до църквите през Ренесанса, функцията лунна фаза е оцеляла във времето и си е спечелила славата на най-старата часовникова компликация в света.

Какво е часовник с лунна фаза?

Това е часовник, който на малко прозорче на циферблата показва различните фази на Луната. През отвора ще видите настоящата лунна фаза точно така, като изглежда на небето, без да е нужно да излизате нощем.

Аксесоарът получава името си от видимата форма на Луната по време на обиколката ѝ около Земята. Различните етапи (формите на осветената част на Луната така, както ги виждаме оттук), се наричат лунни фази.

Всеки месец формата на Луната постепенно се променя с обиколката ѝ около Земята и с движението на нашата планета около Слънцето. Отворът скрива частта от Луната, която не се вижда по време на продължаващия 29,5 дни лунен цикъл.

В случай че сте забравили уроците от началното училище, запомнете, че виждаме Луната само тогава, когато Слънцето я огрява. Когато тя се намира между Земята и Слънцето (новолуние), не можем да я видим. Ако обаче е зад Земята, тоест планетата ни е между Луната и Слънцето, спътникът ни е осветен и наричаме това пълнолуние.

Часовниците с лунна фаза показват четири от осемте лунни фази:

 1. Новолуние - Луната е между Земята и Слънцето и половината, която гледа към нас, не получава пряка слънчева светлина. Осветява я само светлината, отразена от Земята.
 2. Първа четвърт - Луната е изминала ¼ от пътя си около Земята и е под ъгъл 90 градуса спрямо Слънцето. Осветена е половината от нея. Ако я наблюдаваме от Северното полукълбо, виждаме дясната ѝ половина, а от Южното - лявата.
 3. Пълнолуние - Луната е напълно осветена от Слънцето и е на 180 градуса спрямо него.
 4. Последна (трета) четвърт - Луната е изминала още ¼ от орбитата си около Земята и е осветена противоположната половина на тази, която сме виждали през първата четвърт.

Каква е разликата между часовник с лунна фаза и такъв, показващ деня и нощта?

Часовниците с лунна фаза включват компликация, която следи променящите се фази на луната.

Моделите със слънце и луна имат циферблат, който показва слънце през деня и луна през нощта. Макар и приятни на вид, те не се отличават с нещо особено практично и важно. Подобно на часовниците с лунна фаза, са предпочитани повече заради дизайна и стила си, отколкото заради реална необходимост да ни показват дали е ден или нощ.

Донякъде са полезни, ако живеете на място като Дания, където през зимата денят сякаш трае само минути. Винаги е хубаво да знаем, че слънцето трябва да грее... дори и да не го виждаме.

Забележете разликата между часовник, показващ деня и нощта (1) и часовник с лунна фаза (2).

Как работи часовникът с лунна фаза?

Преди да обясним как действа функцията за лунната фаза, важно е да разберем какво дава енергия на часовниковия механизъм. Ето бърз преглед на видовете механизми: автоматичните модели генерират енергия от Вашите движения, механичните работят, когато се навият от коронката, а кварцовите се захранват с батерии.

Когато функционира с кварцов механизъм, часовникът с лунна фаза работи програмирано и като цяло точно. При механичните и автоматични модели процесът е по-технически, защото позицията на Луната се следи от система от предавки.

Зад циферблата е разположен диск с 2 еднакви луни, който прави пълен кръг на всеки 29,5 дни. Той имитира обиколката на Луната около Земята, която отнема приблизително 29 дни и половина.

Дискът се задвижва от зъбно колело с 59 зъбци, което се премества с една степен на всеки 24 часа. Движението му е много плавно и затова, ако за първи път носите такъв часовник, може да се заблудите, че не работи.

На всеки диск има по две луни, защото след края на един лунен цикъл от 29,5 дни в прозорчето се появява втората луна.

Лунен цикъл = 29,5 дни
59 зъбци на диска = 29,5 x 2

Дисплеят за лунната фаза най-често е във формата на полукръг с издигнати елементи, които наподобяват деколте. Те представляват земния силует.

Ако часовникът Ви е настроен правилно, ще наблюдавате как Луната се появява иззад Земята отляво и накрая изчезва вдясно. Това показва и дали тя расте или намалява.

Точни ли са часовниците с лунна фаза?

Часовниците с лунна фаза не са точни вечно и ще се нуждаят от настройване след по-малко от 3 години. Причината е, че лунният или т.нар. синодичен месец всъщност е 29 дни, 12 часа и 44 минути. Производството обаче е ограничено до зъбно колело с кръгъл брой зъби, като 59.

Райън Шмид, автор на „Наръчник за ръчни часовници“, го обяснява така: „Тъй като лунният цикъл продължава точно 29,530588853 дни, най-лесният начин да го пресъздадем механично е чрез две изображения на Луната на колело с 59 зъбци, завъртано от един палец, прикрепен към колелото за часовете. Така всяка от луните на диска ще преминава през отвора на всеки 29,5 дни. Поради разминаването от 0,03 дни, след постоянна 3-годишна работа индикаторът ще е неточен с един ден.“

Ако нямате нищо против да настройвате функцията веднъж на всеки 3 години, за Вас тя ще е достатъчно прецизна за ежедневна употреба. В случай че идеята за лека неточност след този 3-годишен период не Ви устройва, изберете часовник с астрономическа лунна фаза, чието колело има 135 зъбци. Но дори и с допълнителни 76 зъба и подобрена прецизност, компликацията пак ще се нуждае от корекция на всеки... 122 години.

2 вида компликация за лунна фаза

Независимо дали носите класически механичен аксесоар, който навивате, джобен часовник или модел с кварцов механизъм, работещ с батерия, дисплеят за лунната фаза е това, което привлича вниманието на приятелите и колегите Ви.

Имате избор между 2 типа дисплей - тип деколте и радиален.

Часовник с лунна фаза с дисплей тип деколте - Това е най-често срещаният дисплей за лунната фаза. Прозорчето има форма на полумесец с издигнати елементи, които представляват силуета на Земята.

Часовник с лунна фаза с дисплей тип деколте

Часовник с радиална лунна фаза - Радиалният дисплей има стрелка, която посочва формата на Луната. При него се движат не лунните изображения, а стрелката.

Часовник с лунна фаза с радиален дисплей

Как се настройва часовник с лунна фаза

Както се досещате, съществуват разнообразни видове компликации за лунна фаза с различно ниво на сложност. Преди да настроите часовника си, имайте предвид както инструкциите в указанието му, така и следните общи съвети:

 1. Преди да нагласите функцията за лунна фаза, дръпнете коронката навън и преместете стрелките на 6:30. Това е предпазна мярка в случай че позицията им пречи на механизма при настройката на фазата на Луната.
 2. След това потърсете в интернет как в дадения момент от Земята виждаме Луната. Точна информация има в много сайтове, затова не е необходимо да излизате навън нощем, за да преценявате сами.
  Важно е да установите дали Луната расте (от новолуние към пълнолуние и трябва да е от лявата страна на прозорчето) или намалява (от пълнолуние към новолуние - в дясната част на отвора).
 3. Щом вече знаете фазата, придвижете диска така, че да показва пълнолуние. Луната трябва да се намира в средата на дисплея.
 4. Тогава пребройте дните от последното пълнолуние. Завъртете коронката, за да преместите луната до настоящата ѝ фаза. Движението обикновено е с една степен за всеки ден.
 5. Натиснете коронката обратно в нормалната ѝ позиция и сте готови.

Как се разчита дисплея за лунната фаза?

Виждате Часовник с лунна фаза Ashten Mace

Показва последна четвърт, пълнолуние, първа четвърт и новолуние

Как да разберем възрастта на луната от часовник с лунна фаза?

Докато истинската Луна е на приблизителна възраст 4,5 милиарда години, някои часовници с лунна фаза измерват броя на дните от последното новолуние. Възрастта ѝ от едно новолуние до друго нараства от 1 до 29,5 дни.

Защото купуваме часовници с лунна фаза?

Честно казано, редица приложения и сайтове предлагат много по-детайлна информация за движението на Луната. Освен това винаги може просто да вдигнете поглед към небето и да я видите. Разбира се, часовниците с лунна фаза са практични, но по-съществена причина да ги носим е външният им вид и това, което разкриват за притежателя си.

Часовникът с лунна фаза е само част от общата картина. Ние в Trendhim вярваме, че всеки аксесоар, който избирате, е част от Вашата история. Тази, която разказвате на себе си и на другите. Без значение дали се обличате за интервю или търсите идеалния часовник за първа среща, това, което ще сложите, ще се превърне в част от пътуването Ви и детайл във Вашата история, който я прави специална.

Нови колекции

Да повдигнем завесата

Часовниците тип скелетон разкриват механизма, задвижващ стрелките, и ни карат да се запитаме защо изобщо този красив тан...

Колекция Amager

Едно колие може да каже много за Вас, но обикновено разкрива само една черта от характера Ви. Тези гривни и колиета обач...

Пазете очите си и внесете цвят в ежедневието

Това лято предпазвайте очите си с качествени слънчеви очила. Представяме Ви колекцията Thea на Waykins - 39 нови модела...

Водоустойчиви часовници със сапфирено стъкло

Историята Ви никога не спира, защо тогава часовникът Ви да го прави? С водоустойчивост до 100 м, медицинска стомана и са...

Хронографи от медицинска стомана със сапфирено стъкло

Прецизни и от най-добрите материали в своя клас, с часовниците от колекцията Ray разполагате с времето си със стил.

Сгъваеми слънчеви очила + 31 нови модела Waykins

От сгъваеми рамки до устойчиви на надраскване стъкла, нашите най-нови слънчеви очила ще Ви помогнат да виждате по-ясно в...

Меки, приятни на допир шалове и шапки

Със своята дишаща, топла материя, шаловете и шапките от колекция Montagna са идеални и за най-студените дни.

Часовници с видим механизъм

Часовниците Dante се захранват от Вашето движение. Докато се движите Вие, ще го правят и те. Затова не спирайте.

Сгъваеми, удобни за пътуване чанти за градския изследовател

Всеки водоустойчив, лек модел с датски дизайн от колекцията сгъваеми чанти на Lazy Bear се прибира лесно в багажа и ще В...

Вижте всички колекции

Нови статии

Как създадохме колекция Traveller

Всички ние жадуваме да опознаваме света. Това болезнено желание вдъхнови серия аксесоари, създадени за приключения.

Мъжките венчални пръстени и халки - най-добрият наръчник

От правилния размер до подходящия за Вас модел, вижте как да изберете своята сватбена халка и да започнете семейния си ж...

Лечебни мъжки гривни - значение на скъпоценните камъни

Разберете защо мъжките гривни със скъпоценни камъни са специални и как да изберете подходящата за себе си.

Какво да му подарите за Свети Валентин

От часовници с датски дизайн до пръстени, колиета и гривни, за този Св. Валентин му изберете наистина стойностен подарък...

Какво е 24-часов часовник с една стрелка и защо трябва да го имате

Разберете как да разчитате времето и да настройвате 24-часов часовник с една стрелка. Вижте и защо да го носите, за да р...

Почистване и грижа за мъжките гривни

Отговаряме на всичките Ви въпроси за поддръжката и почистването на мъжки гривни - от плуване с мъниста до носене на стом...

4 въпроса, на които да си отговорим, преди да купим часовник с видим механизъм

Отговорите на тези 4 въпроса ще Ви помогнат да изберете правилния мъжки скелетон часовник и да се грижите добре за него.

Как да носим джобен часовник със стил

От подходящата верижка до правилния илик, научете как правилно се носи джобен часовник.

Как се пере плетена шапка

Научете как да изперете на ръка плетената си шапка с лесни инструкции и илюстрации.

Вижте всички статии
Назад
Смяна на паролата

Ура! Изпратихме Ви имейл. Скоро ще можете да влезете!

Опа! Ще ни трябва Вашият имейл.Вашият имейл е невалиден.