Връщане до 365 дни - без да задаваме въпроси!
Доставка 7 лв. - Възможност за безплатна доставка над 119 лв.-
Свържете се с нас
Желани
Количка

Да помним, че сме смъртни

Защо създадохме часовник с изображение на череп

Часовникът Memento Mori е наистина удивителен аксесоар. Неговата мрачна естетика и дизайн с череп могат твърдо да го причислят към гардероба на всеки фронтмен на хеви метал банда, но той е вдъхновен от едно много по-универсално чувство - желанието да се насладиш на настоящия момент и да превърнеш живота си в история, която си заслужава да бъде разказана.

Философът-стоик Епиктет насърчавал своите ученици да си припомнят, че няма да живеят вечно, докато целуват любимите си хора, като „тези, които стоят зад тях в успехите им и им напомнят, че са смъртни.“ Всъщност още от времето на Сократ мъдрите мъже са били подтиквани да разсъждават върху смъртта като за път към самоутвърждаване и естествен завършек.

Това е мъчителна и неприятна мисъл, но всеки, който се е срещал очи в очи със смъртта, ще Ви каже, че перспективата на живота е най-ясна, когато неизбежният му край Ви се поднесе на сребърен поднос или, както в случая с часовника Memento Mori, върху корпус от медицинска неръждаема стомана.

С представянето на джобния часовник Memento Mori, подобрения дизайн на ръчния модел и новите лимитирани серии искаме да Ви разкрием какво вдъхнови изработката им и как създадохме новите попълнения.

1 Да помним, че сме смъртни2 Memento mori3 Амбицията среща ограниченията4 Следващите стъпки

Memento Mori

Какво е за Вас смъртта?

За някои хора черепът символизира смърт. За други, като артиста Quang Ramsing Fleuret, той показва пълноценно изживения живот. Каквото и да вярвате, че ни се случва след смъртта, единственото, с което със сигурност я преодоляваме, са историите, които ще разказват за нас, когато вече ни няма. Напускаме тленната си обвивка и не можем да добавяме повече глави в книгата на своя живот, затова от нас зависи написаното там да е епично. Една завладяваща кратка история е далеч по-стойностна от дългия и безинтересен разказ за еднообразното ежедневие, защото повечето от нас се стремят именно към вълнуващите мигове. Мечтаем за живот, пълен с чудеса, интригуващи преживявания и приключения, но много малко хора имат куража да го постигнат. Часовникът Memento Mori е подтик към живота, който искате да водите, или подарък за някой, който таи все още нереализирани мечти.

Понятието Memento Mori изисква използването на черепи, пясъчни часовници, гниещи плодове или свещи с трептящ пламък, които да провокират мисълта за тленност. За нас най-подходящият символ беше черепът. Освен това ни се стори излишно да изобразим пясъчен часовник върху ръчен, докато черепът обединява двата най-ярки знака за същността ни като смъртни същества - хода на времето и неговия край. По-труден беше изборът на механизъм, циферблат и гръб на корпуса.

Амбицията среща ограниченията

Как създадохме Memento Mori

В сравнение с автоматичния механичен механизъм, кварцовият е по-лек, тънък, евтин и прецизен. И все пак самото навиване на часовника, за да започне да работи, подсилва идеята за ограниченото ни време. То прави понятието осезаемо и сякаш му вдъхва живот. Спряхме се на кварцовия механизъм не толкова заради самия него, колкото заради циферблата.

Ето кои са трите най-често използвани метода за изобразяване на мотиви върху циферблат:

  • Обикновен принт. Черепът се принтира върху циферблата, преди часовникът да се сглоби. Това е най-икономичният, но и най-нетрайният начин за декорация, но тъй като изображението е вътре в корпуса, то трудно би се увредило, ако не се нарани и целият аксесоар. Това е причината повечето производители на нескъпи часовници да използват именно този метод.
  • PVD покритие. Процесът позволява направата на ултратънки и издръжливи изображения върху циферблата преди сглобяването му. Те привличат вниманието с блясъка си и не добавят обем, но си личи, че са плоски. Красиви и блестящи, но без дълбочина.
  • Релефно щамповане. Тънкият метален лист, от който се прави циферблата, се поставя в машинна преса, която му придава определена форма. Получава се триизмерен повдигнат мотив, който хвърля сянка и улавя светлината с извивките си. За разлика от плоските повърхности, такъв тип циферблат прави часовника „по-жив“. Недостатъкът му е, че придава дебелина и тежест, а и е много по-скъп.

Стремяхме се към модел, който впечатлява и изглежда фантастично. Ето защо избрахме двете по-скъпи опции в списъка. Целият циферблат първо се щампова с череп и надпис, а после му се добавя матовочерно PVD покритие. След това слагаме на буквите и цифрите PVD покритие в тъмносив цвят металик като това на стрелките, придавайки на дизайна контрастен блясък. В резултат от тези процеси часовникът придоби дебелина и тежест, които предопределиха избора на механизъм. Ако го бяхме направили механичен, щеше да е прекалено дебел, тежък и масивен. Целта ни беше да е ефектен, а не да стои като водомер на ръката Ви.

По-тънкият кварцов механизъм ни позволи да променим скучния плосък гръб на корпуса, на който традиционно са изписани водоустойчивостта и марката. Върху матовочерната задна част в няколко релефни думи събрахме идеята на Memento Mori: „Don't tell me how to live“ („Не ми казвайте как да живея“).

Следващите стъпки

Нашето вдъхновение сте Вие

Първият модел Memento Mori стана много популярен и скоро решихме да добавим и други варианти. Обичаме да получаваме обратна връзка от клиентите си, защото тя ни насочва по правилния път. Имаме стотици идеи какво да направим оттук нататък, но без Вас те остават само идеи. Най-желаното допълнение към колекцията Memento Mori е джобен часовник. От клиентските отзиви разбрахме също, че ще е добре да предлагаме и модел със стоманена верижка.

След това започнахме да обмисляме как можем да направим всеки часовник Memento Mori уникален. Разполагаме с богат асортимент бижута от естествени камъни и те се харесват, защото нито един камък не е абсолютно същият като другия. Това ни накара да разгледаме възможността за часовници, при които за очи на черепа има цветни натурални камъни, всеки от които единствен по рода си, или цял циферблат от естествен камък, но тези варианти се оказаха неосъществими на практика. Отговорът беше в метод за оформяне на стоманата, при който всеки продукт придобива индивидуални шарки. Дамаската стомана се изработва, като два вида стомана се поставят един върху друг и се извиват или усукват, в резултат на което се получават уникални мотиви. Корпусът и циферблатът на нашата нова лимитирана серия Memento Mori са направени от дамаска стомана, което означава, че всеки от тях е с единствена по рода си шарка. Часовникът на китката Ви е само и единствено Ваш.