Връщане до 365 дни - без да задаваме въпроси!
Доставка 5 лв. - Възможност за безплатна доставка над 119 лв.-
Свържете се с нас
Желани
Количка

Как създадохме часовник Ryka

Красив по случайност.

Нека сме честни - не всички часовници, които предлагаме, биха оцелели при сурови условия. В известен смисъл приличат на хората - впечатляващи в социална среда, но не и при скално катерене в Норвегия например. Ryka не е Вашият обичаен часовник. А и не го създадохме за обикновения мъж.

Имаме много невероятни часовници. С Ryka искахме нещо различно - да направим аксесоар, който ще издържи на почти всичко. Часовник, с който може да тичате навън в калта, после да го изплакнете и да е като нов. Такъв, който бихте могли да завещаете на своя внук. Стремяхме се към модел, който е толкова здрав, издръжлив и дълготраен, че да можете да го прегазите и с танк. Не ни разбирайте погрешно - като който и да е часовник, и този не би оцелял след последното, но постигнахме всичко останало.

Как се създава часовник, който и в сурови условия остава невредим? Това е историята на модела Ryka.

1 Как създадохме часовник ryka1.1 Всичко започва с механизма1.2 Как един часовник става почти неуязвим

Всичко започва с механизма

Един часовник е толкова здрав, колкото е най-слабият му елемент.

Какъв е смисълът да изработим устойчив на вода и надраскване часовник, ако при сблъсък в стена стрелката му падне или избързва с няколко часа, защото сте го оставили известно време на пряка слънчева светлина. Винаги най-важното във всеки часовник е механизмът и всичко друго е безполезно, ако не го подберем внимателно според характеристиките на аксесоара. Изглежда много дизайнери забравят това.

За Ryka избрахме ултранадеждния и здрав хронограф Miyota Cal. 6S21. Той е не само невероятно сигурен продукт на японското инженерство, но хронографът ни позволи да добавим към дизайна нещо, което оглавяваше списъка ни с „най-желани екстри“ - хронометър.

Има редица случаи и необичайни ситуации, в които хронографът ще Ви е полезен - от това да изчислите колко далеч е бурята, докато сте на къмпинг, или безопасно да сготвите дивеч сред природата, до тренировките за колоездачната обиколка на Франция, в които засичате времето си. Хронометърът превръща Ryka от издръжлив аксесоар в средство за оцеляване.

Как един часовник става почти неуязвим

Не е, но само в свръхекстремни условия

Когато гледате Ryka, държите го в ръка, чувствате тежестта му, може да си помислите, че нищо не би го счупило. От законова гледна точка нямаме право да кажем това. Но как толкова малък и сложен аксесоар е така здрав?

Освен обичайното слагане на нови батерии, една от най-честите задачи на часовникарите е смяната на стъкло. Рядко обаче им се налага да сменят сапфир кристал.

Сапфирено стъкло

Знаем как се изработват синтетични диаманти от 1879 г. насам. За първи път в лаборатория се прави рубин през 1902 г., а седем години по-късно - сапфир. Скъпоценните камъни са много по-твърди от стъклото.

Твърдостта определя колко лесно една повърхност може да се деформира и надраска. Тя се измерва по скалата на Викерс (HV).

  • 10000HV Диамант – най-твърдият познат материал.
  • 2200HV Сапфирено стъкло - най-твърдият материал, от който се правят часовникови стъкла.
  • 800HV Закалено минерално стъкло - най-използваният тип стъкло за часовници.
  • 500HV Акрилно стъкло - среща се най-често при по-старите и евтини кварцови и дигитални часовници.
  • 30-80HV Желязо - за сравнение.

Ryka има двойно извито сапфирено стъкло и ще Ви е трудно да откриете по-здраво и издръжливо от него. Плоското сапфирено стъкло се изработва сравнително лесно, но извитото, особено от двете страни, е далеч по-сложно и затова скъпо. Въпреки високата цена обаче куполовидната форма прави стъклото структурно по-здраво и устойчиво на по-голямо налягане (например при гмуркане) или удар (като при мъжки дейности с Вашите мъжествени мъжки ръце).

Ако стъклото е извито само от едната страна, няма да виждате ясно и да разчитате лесно циферблата освен от един специфичен ъгъл. Когато куполовидната форма е двустранна, няма такова изкривяване, а благодарение на добавеното антирефлексно покритие слънчевите отблясъци не са проблем.

Корпусът

Вие гледате циферблата, но корпусът е това, с което боравите. За нас беше важно да виждате ясно часа при всякакви условия - без значение дали сте на 100 м дълбочина или на 8000 м над морското равнище. Ето защо избрахме дизайна на класическите водолазни модели с плътни стрелки и ясно изразени акценти, които ярко светят в тъмното.

Безелът, бутоните и коронката са грапави, за да можете ефективно да използвате аксесоара и с ръкавици. Карайте сноуборд с Ryka, закопчан от външната страна на ръкавицата, и засечете за колко време се спускате. Гърбът и коронката са не само притиснати, а закрепени с нитове за допълнителна солидност и устойчивост.

PVD покритие

Отидете в местната железария и вижте стоманените свредла. Някои от най-висококачествените имат златист оттенък. Това е титанов нитрид, чиято цел е да предпази свредлото от това, в което прониква - друга стомана.

PVD покритието се постига чрез процес, при който титанов нитрид се нагрява до много висока температура до плазмено състояние и се впръсква в обекта във вакуумна камера. Този метод е по-екологичен от другите начини за обработка на повърхности. Няма контейнери с химикали, в които се топят предметите, и не остава боя, която да се излива в канала, а оттам в реките.

PVD покритието намалява триенето и прави свредлото много по-здраво и издръжливо. Ако то не се лющи от пособие, с което се пробива солидна стомана, едва ли би паднало от часовника Ви. Когато добавим малко количество пигмент в сместа, постигаме различни нюанси - сребристо, пъстро, синьо, черно, тъмносиво, цвят на розово злато, мед, кафе и други.

По-малкото триене означава, че ако нещо влезе в контакт със стоманената повърхност, е по-вероятно да се плъзне по нея, отколкото да се закрепи и да я надраска. Съчетанието от слабо триене, твърдост, цвят и блясък прави PVD покритието идеално за изработка на всякакъв вид дълготрайни, издръжливи бижута и аксесоари от медицинска неръждаема стомана. Фактът, че цената му е далеч по-достъпна от тази на благородните метали, е само допълнителен плюс.

Каишката

Всичко в часовника Ryka е първо място с цел функционалност. Каишката с една халка тип US military е направена от неабсорбиращ, изключително здрав и дишащ найлон. Поставя се и се сваля лесно, като само се промушва през пружинните щифтове на корпуса. Ако сте се изцапали, можете дори да я сложите в пералнята, а самия корпус да изтъркате добре.