Връщане до 365 дни - без да задаваме въпроси!
Доставка 7 лв. - Възможност за безплатна доставка над 119 лв.-
Свържете се с нас
Желани
Количка

Значението на UV защитата на слънчевите очила

Какво представлява тя, как действа и защо е важна.

Нека изясним едно – ултравиолетовата защита няма нищо общо с това колко тъмни са стъклата. Поляризацията пък е съвсем отделно нещо. Нужно е да се съобразите и с трите характеристики при избора на подходящите слънчеви очила, но първоначално може да Ви е трудно да разберете кое какво е. Затова тук ще опишем всичко, което трябва да знаете за ултравиолетовата защита на очилата.

1 Значението на uv защитата на слънчевите очила1.1 Uv защита1.2 Затъмненост (или цвят) на стъклата

UV защита

Както почти всичко друго във вселената, светлината е вълна. Дължината на вълните определя цвета, който нашият мозък отрежда на тези, които очите ни долавят. Видимата светлина е с дължина на вълните от 400 до 700 нанометра (nm), като вълните от 700 nm са червени, а от 400 – виолетови. Това е диапазонът на електромагнитния спектър, който виждаме като цвят. 

Вълните над 700 nm са инфрачервени. Не можем да видим инфрачервената светлина, но я усещаме като топлина по кожата си. Вълните под 400 nm са ултравиолетови. UV светлината се дели на 3 категории: UV-A (315-400 nm), UV-B (280-315 nm) и UV-C (100-280 nm). Повечето UV-C вълни се блокират от озоновия слой при навлизането им в атмосферата. 95% от вредната ултравиолетова радиация е UV-A. Тя допринася за стареенето на кожата. 5% е UV-B, която причинява кожните изгаряния. Както UV-A, така и UV-B лъчите увреждат ДНК на кожните клетки и предизвикват мутации, които могат да доведат до редица рискове за здравето, сред които и рак на кожата.

Когато купувате очила, които осигуряват „100% UV защита“, те имат филтър, блокиращ всички вълни с дължина в ултравиолетовия диапазон (между 10 и 400 nm). UV400 на практика означава, че този чифт блокира всички вълни под 400 nm.

А каква е разликата между UV400 и 100% UV защита? Никаква. UV400 е техническият термин, а другото понятие е по-ясното обяснение на термина. Независимо кое от двете означения е използвано, очилата ще Ви предпазват от ултравиолетовата светлина и ще Ви позволяват спокойно да излизате навън без опасност от изгаряне на роговиците. Но както отбелязахме по-горе, това не е свързано със затъмнеността на стъклата. Подобно на слънцезащитния крем, дори и почти прозрачните очила могат да са с пълна UV защита, тъй като блокират светлинни вълни, които и без това не виждаме.

UV лъчите са около нас целогодишно и да носим слънчеви очила със 100% UV защита (UV400) е най-лесният начин да намалим риска от редица сериозни очни заболявания.

Затъмненост (или цвят) на стъклата

А сега да се впуснем в тъмното. Когато присвивате очи на силна светлина, в ъгълчетата на очите и в основата на носа се образуват вдлъбнатини. Ако правите това непрекъснато и продължително, не само ще Ви се образуват постоянни бръчки в тези зони (пачи крак), но и ще скривате от светлината тънки ивици кожа, което ще добави и обезцветяване.

С тъмните слънчеви очила отпускате мускулите около очите и вършите задачите си без постоянно напрежение на лицето. Вероятно затова хората със слънчеви очила изглеждат по-спокойни и уверени в сравнение с приятелите си, които присвиват очи заради светлината.

Но тук се крие и една опасност. Много хора вярват, че по-тъмните слънчеви очила имат по-добра ултравиолетова защита. Което просто не е вярно. Има не особено скъпи (да си го кажем направо – евтини) слънчеви очила, които намаляват яркостта, но не блокират невидимата UV светлина. Тези очила са направо опасни. Защо ли? Когато очите се адаптират към тъмнината, зениците се разширяват, за да пропускат повече светлина. Ако слънчевите Ви очила само намаляват яркостта на светлината, то тогава през зениците минава много повече ултравиолетова радиация, отколкото ако сте без очила. Рискът от катаракта, дегенерация на макулата и дори очен меланом (рядък вид рак) е по-голям, ако зениците Ви са разширени и ултравиолетовата светлина навлиза свободно в очите. Ето защо е важно да сте наясно с разликата и да знаете точно кои светлинни вълни се блокират от очилата Ви. Всеки чифт слънчеви очила, който предлагаме, е със степен на защита UV400, което означава, че предпазва от абсолютно всички лъчи от ултравиолетовия спектър, без значение колко тъмни или светли са стъклата.

За максимална защита срещу бръчки и увреждане на очите и кожата около тях от ултравиолетовите лъчи, изберете поляризирани UV400 слънчеви очила, които обгръщат лицето. Стандартните модели предпазват само от светлината, минаваща през стъклата, затова всички вълни, които проникват отстрани, над или под стъклата ще имат директен достъп до очите Ви и чувствителната кожа около тях. 5 до 10% от всички видове рак на кожата започват в областта около очите.

Всичко останало по темата ще откриете в нашия подробен наръчник за слънчевите очила.

Ако сте готови да поръчате модел с подходящата защита, разгледайте целия ни асортимент от слънчеви очила тук.

УЧАСТВАЙТЕ В ИГРАТА ЗА ГИФТ КАРТА С 800 ЛВ.

Абонирайте се за нашия бюлетин с модни съвети, специални оферти и информация за нови продукти. Автоматично ще се включите в ежемесечната томбола за гифт карта на стойност 800 лв.

Запознат съм с политиката за поверителност на Trendhim. Можете да се отпишете по всяко време.