Връщане до 365 дни - без да задаваме въпроси!
Доставка 7 лв. - Възможност за безплатна доставка над 119 лв.-
Свържете се с нас
Желани
Количка

Как да се грижите за брадата си у дома: 5 бързи стъпки

Ако си пускате брада, защото смятате, че не изисква кой знае каква поддръжка,... помислете отново. Макар че са нужни усилия, с няколко лесни стъпки в точната последователност скоро ще имате брада, за която ще Ви завиждат.

Повечето Ви сутрини са на автопилот - миете зъби, изплювате и плакнете. Всичко тече гладко и знаете точно колко време Ви е нужно всяка сутрин.

Един ден обаче започвате да си пускате брада и целият Ви отработен ред се обърква. Как да постигнете безупречна брада без излишен стрес и губене на време? Първо нанасяте олио за брада и после балсам? И кога изобщо я решете?

Подготвихме 5 бързи и лесни за изпълнение стъпки, с които да се грижите за брадата си у дома. А резултатите ще говорят сами за себе си.

1 Как да се грижите за брадата си у дома: 5 бързи стъпки1.1 1. сресвайте брадата си1.2 2. подстригвайте брадата си1.3 3. мийте брадата си1.4 4. използвайте олио и балсам за брада1.5 5. сресвайте и оформяйте брадата си1.6 Вие питате – ние отговаряме

1. Сресвайте брадата си

Първо, решете брадата (когато е суха) преди душ.

Използвайте четка с глигански косми, за да ексфолирате и ако има пърхот, да го извадите на повърхността. За най-добър ефект сресвайте бавно срещу и напречно на посоката на растеж. Ако сте склонни към суха кожа и пърхот, ще го видите да остава в края на космите. Но не се тревожете, така ще се отмие по-лесно при къпане.

След това вземете четка от косми с меки краища (за предпочитане от найлон), които няма да дразнят кожата. С леки кръгови движения изтъркайте кожата под брадата. Това стимулира кръвообращението и фоликулите. И е приятно.

2. Подстригвайте брадата си

Втората стъпка, при все че не трябва да се прави всекидневно, е подрязването на брадата.

Не говорим за подстригване на цялата брада, а за поддържане на вида ѝ, като подрязвате мустака и бръснете врата и горната част на бузите си.

Когато е време да подкъсите цялата брада или ако се притеснявате да я оформяте сами, отидете на бръснар. Бръснарите са умели майстори, които правят чудеса с брадата.

Може да Ви е по-лесно да подстрижете космите преди душ, защото мокри са по-дълги. Внимавайте обаче да не ги подкъсите твърде много.

Независимо дали използвате тример или ножици, уверете се, че са чисти и остри. Тъпото острие вместо до безупречно подстригване води до начупени косми с надърпани краища, което е предпоставка и за цъфтеж.

Линия на мустака

Първо с помощта на обикновени или малки ножици отстранете нежеланите косми, най-вече тези под и около носа. Не се притеснявайте да подстрижете и космите вътре в носа.

След това срешете мустаците право надолу и подрежете тези, които покриват устните. На тях остават частици храна.

Врат и скули

Целта тук е не да променяте линията на врата и горната част на бузите, а да се освободите от нежеланите косми извън брадата.

Пригответе лицето си като за нормално гладко бръснете, но с по-малко пяна, за да виждате линиите отдолу.

Тъй като касетъчните ножчета се задръстват с косми, използвайте класическа самобръсначка, за да следвате линията на брадата с къси и прецизни движения. Бъдете извънредно внимателни да не вземете част от брадата. Можете да си служите с електрическа самобръсначка, но тя не оставя кожата идеално гладка.

Ако все пак избръснете косми от самата брада, не можете да направите нищо. Просто ги оставете да израснат отново. Линията на врата така или иначе не се вижда много, а космите на скулите обикновено са по-редки, къси и бързо ще пораснат пак.

Къде трябва да е линията на шията?

Не твърде високо!

За жалост, много мъже бръснат по-голямата част от космите на врата, така че брадата завива под брадичката и спира. Така изглеждат като с двойна брадичка.

Има два начина да прецените докъде да достига брадата на шията. Сложете два пръста над адамовата ябълка. Там трябва да е линията на брадата Ви, която да се простира симетрично около врата.

Другият вариант е да приберете брадичката към врата, за да се получи двойна брадичка - космите трябва да следват основната гънка.

Къде трябва да са линиите на скулите?

Те са различни в зависимост от стила Ви. Ако имате голяма брада, добре е те да започват от средата на ушите и да достигат устата в права линия или с лека извивка.

3. Мийте брадата си

Сигурни сме, че е излишно да Ви убеждаваме колко важна е хигиената. Но това, което може да не осъзнавате, е, че брадата Ви е много по-склонна към замърсяване от останалите части на тялото и изисква допълнително внимание.

За разлика от косата, тя се докосва многократно през деня, било то от половинката Ви или от самите Вас, докато размишлявате върху великите тайни на живота. Това означава, че всички микроби от дръжките на вратите, автомобилния волан и клавиатурата на компютъра се полепват по нея.

Да не забравяме и храните и напитките, които, колкото и да внимавате, остават по мустаците. Знаете колко е трудно, когато хапвате дюнер.

Изберете мек, натурален шампоан и го разпенете. Покрийте добре цялата брада. Изплакнете с хладка до хладна вода, защото горещата изсушава кожата и предизвиква пърхот.

За да не наранявате космите на лицето, не ги търкайте енергично с кърпа, а само попийте водата.

Ако ги сушите със сешоар, не използвайте горещ въздух, защото той изсушава космите до основата и ги прави чупливи и склонни към цъфтеж. Използвайте най-хладния въздух или внимателно подсушете с кърпа.

4. Използвайте олио и балсам за брада

След душ вземете своето любимо масло или балсам за брада и го нанесете върху цялата брада.

За разлика от гъстия овлажняващ крем, олиото е достатъчно ефирно, за да премине през космите и да покрие кожата, за да я остави хидратирана и защитена.

Тези продукти едновременно запазват влагата в космите и хидратират кожата.

Как се нанася олио за брада

Нужно Ви е по-малко олио, отколкото мислите.

Освен ако брадата Ви не е от най-дългите, 8-10 капки са достатъчни. За бутилките с помпа, това е едно натискане. От останалите флакони изсипете количество като за три пръста.

  1. Покрийте с олио възглавничките на показалеца, средния и безимения пръст на едната ръка (само върха, а не целия край на пръстите).
  2. Разнесете го върху двете ръце и го втрийте внимателно в брадата. Опитайте с нежни движения да го нанесете по цялата дължина до кожата.

Как се използва балсам за брада

Балсамът придава посока на брадата и Ви помага да я оформяте.

  1. Първо, затоплете ръцете, като ги търкате една в друга.
  2. Размажете по тях балсам колкото половин нокът.
  3. Нанесете го, като прокарате пръсти през космите.

5. Сресвайте и оформяйте брадата си

Щом нанесете олиото или балсама, вземете четка за брада от глигански косъм и разнесете продукта равномерно по цялата брада.

Правете с четката леки и дълги движения във всички посоки, за да се уверите, че е покрит всеки косъм.

Почти приключихте! Последната стъпка е да придадете на брадата си желаната форма.

На този етап използвайте малко вакса за мустаци, която да ги държи на мястото им.

Макар че брадата трябва да се реше с четка или гребен, за да не изглежда като заплетено валмо косми, някои мъже са склонни да прекаляват, особено тези, които я имат отскоро.

Дори най-дългите бради не се нуждаят от сресване повече от 3-4 пъти дневно. Уверете се, че зъбите на гребена са достатъчно раздалечени, за да не дърпат и нацепват космите.

Готови сте. Изглеждате отлично и можете да покорите света. Отначало процесът вероятно изглежда леко стряскащ, но изисква по-малко от 2 минути сутрин.

И няма да повярвате колко по-добре ще изглежда брадата Ви, когато следвате описаните по-горе стъпки.

И накрая, ето няколко последни съвета по пътя към величестваната мъжествена брада.

  • Не я закачайте. Колкото повече я пипате и дърпате, толкова по-лоши ще са състоянието и видът ѝ.
  • Не прекалявайте с ресането.
  • Маслото е най-добрият приятел на брадата Ви.
  • Бръсненето не ускорява растежа. Единственият доказан начин да постигнете по-гъста брада е като се грижите за здравето си, особено за съня, храненето и нивото на хормоните. Използвайте мека четка, за да стимулирате фоликулите.

Вие питате – ние отговаряме

Как да се избавя от пърхота по брадата?

Кошмар за всички брадати мъже, пърхотът на брадата превръща добре поддържания джентълмен в неугледен пещерняк.

Добрата новина е, че за разлика от обичайния пърхот на косата, който постоянно се вижда отстрани на главата, този на брадата е видим само когато космите на лицето се разрошат, оставяйки прашинки мъртва кожа и други не особено приятни на вид петънца по гърдите.

Ето защо първото, което трябва да направите, когато имате пърхот на брадата, е просто, очевидно, но измамно трудно.

Спрете. Да си играете. С. Брадата. Си.

Второто нещо е да разберете, че пърхотът обикновено се дължи на суха кожа под космите на лицето. Брадата защитава деликатната кожа на бузите от слънцето, вятъра и дъжда, но в същото време е и ефективна бариера срещу продуктите за основна грижа за кожата.

Ако следвате препоръчаните по-горе стъпки, пърхотът на брадата не би трябвало да е проблем за Вас. Ако все пак се появи, ето най-важните стъпки, с които да върнете здравия вид на брадата си.

Ако не успеете да се справите с пърхота в продължение на няколко месеца (не дни), тогава може причината да е по-сериозна и е добре да се консултирате с дерматолог, за да изключите кожно заболяване.

Един последен съвет - горещият душ изсушава кожата и предизвиква лющене. Ако пърхотът на брадата се появява периодично, намалете температурата с няколко градуса и мийте лицето и брадата си с хладка вода.

Защо имам цъфтящи краища? Как да ги възстановя и предотвратя?

Нацепените краища са проблем, особено когато брадата става по-дълга. С тях тя изглежда къдрава и неподдържана,... което вероятно не е желаната от Вас визия. Освен по занемарения вид, ще разберете, че краищата се цепят и когато изведнъж започнете да усещате брадата си груба и сърбяща.

За цъфтящите краища има няколко причини, но всички те се свеждат до слаби и сухи косми. Да установите и разрешите основния проблем отнема време, затова не се разочаровайте, ако ситуацията не се реши за една нощ.

Основните причини за нацепени краища на брадата са:

  • Прекалено ресане
  • Сушене със сешоар (особено с горещ въздух)
  • Подстригване с неподострени инструменти

Първо, подрежете брадата и отстранете цъфтежите. Това драстично намалява вероятността те да се разпространят по дължината на косъма, което превръща леко дразнещия проблем в почти непоправима катастрофа.

Второ, върнете се към основните принципи за грижа за брадата и осигурете достатъчно овлажняване с масло и/или балсам за брада.

Как да направя брадата си по-мека?

Ако редовно полагате грижи за брадата си, тя ще бъде мека и пухкава.

Каква четка да използвам, ако брадата ми е груба и твърда?

Когато сресвате брадата с гребен или четка, трябва да разплитате възлите възможно най-внимателно.

На всяка цена избягвайте да я опъвате и дърпате - това ще я повреди задълго.

Ако брадата Ви е груба и твърда, първо са необходими грижи, за да я омекотите. Твърди са нездравите косми.

Разресвайте ги, но с широк гребен и внимателно разплитайте възлите.

Четка или гребен да използвам за брадата и мустаците си?

Можете да си служите и с двете като поотделно, така и едновременно.

С четката с глигански косъм нанасяте олио и балсам равномерно по цялата брада.

С гребен ефикасно придавате посока и разплитате възлите. Старайте се зъбците да достигат до бузите.

За мустака си вземете малък гребен за мустаци. Нормалната четка може да е твърде голяма.

Кои продукти правят брадата по-мека и лесна за оформяне?

Най-добрият приятел на брадата Ви е олиото за брада. Редовното му нанасяне задържа влагата и прави кичурите меки, гладки и лесни за оформяне.

За най-добри резултати при къпане използвайте мек шампоан за почистване на брадата.

По какво се различават олиото, балсамът и ваксата за брада?

Разликата между тези продукти е в степента на подхранване или фиксация.

Олиото за брада съдържа натурални базови масла, които осигуряват на кожата и космите нужната защита и подхранване.

Балсамът също включва тези масла, но добавя и възможност за фиксация (като гела за коса), за да можете да придадете посока на брадата си и тя да запази тази форма.

Ваксата обикновено се нанася на мустаците, без значение дали имате само мустак или и брада. Подобно на ваксата или гела за коса, тя придава на мустаците форма за целия ден. Ваксата често фиксира по-силно от балсама.

Мога ли да използвам олио за брада при чувствителна кожа?

Да. Проверете внимателно съставките и изберете вариант без синтетика. Добре е да избягвате парфюмите, защото те често изсушават кожата.

Може ли маслото за брада да се използва от хора без брада?

Да.

То ефективно овлажнява кожата и може да се нанася върху избръснато лице или леко набола брада.

Използвайте го по обичайния начин, но в по-малко количество, за да не изглежда мазно.

Трябва ли да използвам балсам при къпане? Колко пъти седмично?

При миене на брадата можете да си служите с отделен балсам или с шампоан и балсам в едно.

Отмиващият се балсам спомага за омекотяване и защита на космите. Препоръчваме Ви да го използвате 2 пъти на седмица.

Ако слагам балсам или вакса, трябва ли да използвам и масло? В какъв ред?

Beard balms tend to have carrier and essential oils in them already, so you won’t need to use oil in addition to them. If your skin is dry, use oil first and then a beard balm.

Our suggestion and that from the Dashtis is to always use beard oil – it’s the one thing you can not skip.

Waxes don’t contain oils and are purely for directional hold. You should apply wax after using oil as normal.