Връщане до 365 дни
Доставка 4 лв. - Безплатна доставка над 69 лв.
0886 22 44 30 - (в работни дни от 9:00 до 17:00 ч.)
Всички аксесоари
Аксесоари за костюм
Бижута
Чанти и портфейли
Доставка 4 лв. - Безплатна доставка над 69 лв.
Trendhim
×
Trendhim
Език:
Вратовръзки
Гривни
Грижа за брадата
Игли за ревер
Колани
Колиета
Копчета за ръкавели
Кърпички за сако
Обици
Очила с прозрачни стъкла
Папийонки
Портфейли
Продукти за бръснене
Пръстени
Ръкавици
Слънчеви очила/ Очила
Тиранти
Чанти
Часовници
Шалове
Шапки
Щипки за вратовръзка
0886 22 44 30
В работни дни от 9:00 до 17:00 ч.
Вижте всичко

Мъжките колиета - най-добрият наръчник

Независимо дали търсите семпла верижка или лъскав гердан, с който да Ви забележат и от космоса, тук ще научите всичко, което Ви е нужно за начало. Разберете коя е подходящата за Вас дължина на колието и как да носите кучешки медальон, без да Ви арестуват.

От орловите нокти на неандерталците до струващата 200 000 долара верижка на Jay Z, мъжките колиета са винаги актуални. Какъвто и модел да изберете, нека той разказва Вашата история. Аксесоарите не просто изглеждат добре - те са символ на пътуване, приключение, специален миг от живота Ви или дори спомен за даден момент или място. Каква история ще разказват Вашите бижута?

Как се носи мъжко колие

 1. Какво искате да изразите чрез аксесоара
  Запитайте се колко внимание се стремите да привличате. Дали търсите дебел златист ланец, семпла стоманена верижка или синджир с кръст?
 2. С какво ще го носите
  Помислете дали ще слагате колието върху или под дрехата, за да прецените размера и дължината му. Верижка с чука на Тор изглежда стилно върху едноцветна тениска, докато едно тънко колие от златиста стомана стои най-добре под риза.
  А в случай че Ви трябва лек и фин модел за лятото, каишка от восъчен памук е чудесен вариант както край басейна, така и за питие вечер.
 3. Съчетавайте колието с цвета на дрехите и металите
  От пъстри мъниста до сребриста и златиста стомана, колието трябва да бъде в тон с облеклото Ви и с другите елементи от метал. Ако носите гривни, пръстени или часовник (а защо не?), нека те са в един нюанс. Тъй като верижките са в контакт с кожата, уверете се, че металът е тестван за никел, за да избегнете алергична реакция.
 4. Колко колиета са Ви нужни
  Тук се връщаме към номер 2. Няколко колиета, сложени под риза, ще се очертават и няма да изглеждат добре, но ако ще ги носите над тениска, експериментирайте смело.
  Когато искате да сте с повече от едно колие, изберете 2-3 модела с различна текстура и дължина. Три масивни златисти синджира няма да стоят така привлекателно, както две различно дебели верижки и един гердан от мъниста със златисти акценти.

Как да изберем най-подходящия размер верижка

Моделът е 171 см и 65 кг. Колието е дълго 50 см (1), 55 см (2), 60 см (3) и 65 см (4).

При повечето мъжки верижки средната дължина е 50 см. Тя достига до ключицата, между двете горни копчета на ризата и изглежда еднакво добре под и над дрехата. Ако носите колие с висулка, нека то да е между 55 и 63 см, така че висулката да лежи на средата на гърдите.

 • 35-45 см – Стои плътно по врата и се вижда над ризата.
 • 50-55 см – Стига до ключицата и е най-често срещаният размер за мъжко колие. Може да се носи под и над блузата.
 • 55-61 см – Достига до средата на гърдите и изглежда чудесно с медальон или висулка. Слага се под или над ризата.
 • 61-76 см – Носи се над дрехата, най-добре с по-голяма висулка или дебел синджир. Аксесоар, който определено привлича погледите.

Ако търсите деликатна верижка, ширина от 2 до 6 мм е добро начало. Когато добавяте висулка, уверете се, че може да се сложи на верижката и не се засенчва от нейната дебелина. В случай че харесвате масивни и лъскави златисти ланци, тогава Ви трябва ширина най-малко 12 мм. Дължината и ширината вървят ръка за ръка, затова те трябва да са пропорционални, тоест не Ви препоръчваме късо, не дебело колие.

 • 1-6 мм – В този диапазон са повечето дискретно тънки до стандартно дебели мъжки колиета. Лесно се слагат под блузата.
 • 6-10 мм – Дебелина, подходяща за модели с висулка и верижки, носени над дрехата.
 • 10-X мм – Целта на такъв аксесоар е да впечатлява. Синджири над 10 мм (дебелината на новия iPhone) несъмнено привличат вниманието.

6 вида колиета за мъже

Забравете евтините бижута или перлени огърлици на баба си. В наши дни се предлага голямо разнообразие от мъжки колиета за всеки вкус и стил.

1. Кучешки медальони

Кучешките медальони датират от Американската гражданска война и двете световни войни, когато са служили за идентификация в случай на инцидент или смърт. През Втората световна война армията на САЩ отбелязва върху тях и религиозната принадлежност с буква - P за протестант, С за католик или Н за евреин. По-късно, по време на Корейската война (1950-53 г.), била добавена буквата X за „друго“ или Y за хората, които не са вярващи или не желаят да посочат вероизповеданието си. Съжаляваме, джедаи, ще трябва да изберете Y.

Войниците обикновено носели два кучешки медальона - един, който остава при тялото, и друг, който се взема за идентификация и отчет. Първият бил закачен на основната верижка, а вторият - на по-малка, за да може да се сваля бързо.

Кучешки медальони и гравиране
Този тип колиета са навлезли от бойното поле в света на модата и макар че вече не служат за идентификация на починали хора, все пак могат да отразяват Вашата индивидуалност. Възможно е да ги гравирате с всичко - от специална дата до послание като „Вярвай“.

Ако кучешкият Ви медальон е гравиран с личен или съдържателен за Вас текст, вероятно е по-удачно да го носите под ризата си. Или пък оставете аксесоара отвън и се подгответе за коментари. Колебаете се какво да изпишете? Щракнете тук за вдъхновяващи идеи за гравиране.

2. Верижки

Към тази категория спадат повечето мъжки колиета. Верижката е низ от застъпващи се халки, дискове или мъниста. Не звучи сложно, но има многобройни вариации и стилове верижки, както и типове закопчалки. Закопчалката трябва да е достатъчно стабилна за тежестта на колието и с нея да се борави лесно (особено ако няма кой да Ви помага).

ВИДОВЕ ВЕРИЖКИ ЗА МЪЖЕ

 1. Верижка тип кабел – Това е най-често използваният вид верижка за мъжки колиета. Състои се от свързани овални звена и наподобява истинско въже. Носена самостоятелно, не е особено ефектна, но е чудесна в съчетание с кръст, монета или висулка.
 2. Верижка Curb – Изработена е от звена, които се застъпват, когато се поставят върху плоска повърхност. Често ще видите дебели, масивни curb верижки в уличния и градски стил. Популярен техен вариант са т.нар. кубински верижки или верижки с кубинска плетка (Cuban curb).
 3. Верижка тип котва – За всички любители на морето, този дизайн е вдъхновен от истинските корабни котви. През средата на всяко овално звено преминава хоризонтален елемент. Отделните линкове се съединяват както при верижката тип кабел и стоят плоски като curb верижките.
 4. Верижка Фигаро – Тази плетка с италиански корени носи името на главното действащо лице в прочутата италианска опера „Севилският бръснар“. Специална е заради своите плоски овални звена. Обичайният модел е един голям елемент, следван от два-три по-малки. Колието тип Фигаро е разновидност на curb верижката.
 5. Верижка тип въже – Състои се от усукани звена и наподобява въже. Този вид верижка е здрава и често се носи с висулка.
 6. Верижка тип житен клас – Овалните елементи са преплетени един в друг в една посока и приличат на върхове на житни стъбла. Обичайно се добавят и висулки.
 7. Верижка с топчета – Най-често се употребява за кучешки медальони или ключове. Състои се от звена с форма на топчета с или без малки свързващи елементи между тях.
 8. Верижка тип рибена кост – Плоска верижка от V-образни звена, наподобяващи рибена кост. Често се бърка с верижката Омега, която също е направена от плоски елементи, но с извит дизайн. Верижките рибена кост не са така гъвкави като Омега и понякога се пречупват. И двата вида плетки са известни с това, че понякога дърпат и защипват косъмчетата на врата - добра причина да се подстригвате редовно.
 9. Венецианска верижка (тип кутийка) – Тази плетка се състои от квадратни звена, приличащи на кутийки. Среща се в различни ширини и е изключително подходяща за висулка.
 10. Верижка със змийска плетка – Вариант на верижките Омега и рибена кост, тя е изработена от тясно свързани плочки или халки, които приличат на змийска кожа. Резултатът е гладка, кръгла, зигзагообразна плетка. Тя е деликатна и чудесна за висулка.

ВИДОВЕ ЗАКОПЧАЛКИ ЗА ВЕРИЖКИ

 1. Пружинен пръстен – Този тип закопчалка работи с пружинен механизъм. Издърпвате назад малкото лостче, промушвате ринга в другата страна на колието и отпускате лостчето, за да затворите.
 2. Закопчалка тип омар – Разчита на пружина, като лесно се отваря и затваря с една ръка. За да я отворите, натиснете надолу лостчето с палец. Когато го отпуснете, тя се затваря. Нарича се така заради приликата с рачешка щипка.
 3. Закопчалка на винт – Състои се от две метални части, които се съединяват чрез резба.
 4. Рибарска кука – Представлява метална кукичка, която се закрепва за халка от другата страна на колието.
 5. Магнитна закопчалка – Съставена е от два привличащи се магнита. Използва се много лесно, но не е така надеждна, както пружинният пръстен или закопчалката тип омар.

3. Колиета с висулка

Тази категория включва всяко колие, на което е окачено украшение. Дори кучешките медальони са гердани с висулка.

Стилистът и гримьор Cianne Denize предлага да избираме висулка, която отговаря на същността ни. „Това е аксесоар, който поставяте на врата си, затова не купувайте първия, който Ви попадне. Запитайте се дали ще го носите с костюм под ризата или върху тениска? От отговора зависи колко масивна или фина може да е висулката. Имайте предвид и че вероятно ще предизвика разговор. Ако Ви видя с колие с чука на Тор, веднага бих Ви казала „Хей, как си, какво става?“.“

Висулките символизират различни неща, а във Вашите ръце ще придобият и допълнителен смисъл.

 • Колието с перо е символ на свободата.
 • Колието с котва представлява стабилност, сигурност и надежда.
 • Колието с Хамса символизира Божията ръка в Близкия изток.
 • Колието с Анкх носи символа на живота за древните египтяни.
 • Колието с кръст има пряка връзка с духовността и християнската вяра.
 • Колието с монета се вярва, че носи късмет и благоденствие.
 • Колието с нокът се свързва с индианския символ на защита и могъщество.
 • Колието с Буда се асоциира с хармония, късмет и дълголетие.
 • Колието с чука на Тор и като цяло бижутата с викингски мотиви са винаги на мода и се смята, че закрилят притежателя си. Не сме сигурни, че верижка с Мьолнир ще Ви направи свръхсилни, но със сигурност ще допринесе за страхотния Ви външен вид.

4. Колиета с религиозни символи

Мъжките религиозни колиета са модели с висулка, но тъй като са доста специфични, сме ги обособили в отделна група. Евреите носят украшения, изобразяващи Злото око, Хамса и Звездата на Давид. Сред мюсюлманите са популярни висулки, символ на Корана и името на Аллах. В християнството се срещат колиета с кръст, медальони със светци и броеници. Макар че броениците традиционно служат за броене на молитвите, те се носят и като гердан както от вярващи, така и от атеисти.

ВИДОВЕ КРЪСТОВЕ

 1. Латински кръст – Най-често срещаният и разпознаваем кръст. Той символизира кръста, но който е разпънат Исус.
 2. Гръцки кръст – Друг популярен кръст с четири равни страни.
 3. Разпятие – Не бива да се бърка с латинския кръст. Този модел изобразява разпването на Исус и тялото му на кръста.
 4. Кръст на кръстоносците – Позната още като Йерусалимски кръст, висулката се състои от голям кръст, обграден от 4 по-малки във всеки ъгъл.
 5. Византийски кръст – Наричан е и руски православен кръст. Отличава се с три хоризонтални елемента.
 6. Келтски кръст – Символ на вечния живот, този ирландски кръст прилича на латинския, но има кръг около центъра.
 7. Кръст на Св. Тома – Известен още като персийски кръст, той се свързва с една от най-древните християнски общности в света - тази на Св. Тома в Индия.
 8. Готически кръст – Произлиза от готическата култура.
 9. Кръст Анкх – Първоначално символ на живота в Древен Египет, той става популярен сред египтяните и коптите (християните в Северна Африка).
 10. Легнал кръст – Обърнатият настрани латински кръст е символ на това, че Исус е изпълнил мисията си чрез своята смърт и възкресение.

5. Колиета от мъниста

Първото мънистено колие датира от преди 110 000 години и е открито в пещерата Схул в Израел. В началото тези бижута са се правели от черупки, но днес разполагаме с мъниста от дърво, камък, метал и пластмаса. Разбира се, все още може да откриете гердани от черупки на нощните пазари по целия свят.

Колиетата от мъниста излъчват спокойствие и свобода, вероятно защото свързваме дървените елементи с хармонията на далечен остров. Причината може и да е в по-голямата им дължина, която внася бохемски стил в облеклото. Във всички случаи обаче герданът от мъниста привлича погледите, затова се подгответе чрез него да разкажете своята история.

6. Кожени колиета

Основното при носенето на колие от кожа е да го съчетаете с другите кожени елементи в облеклото си. Макар че това не е строго правило, ако герданът е в тон с каишката на часовника или колана Ви, цялостният Ви тоалет ще е последователен и стилен.

Към много кожени колиета могат да се добавят висулки или дори ключове. Ако не харесвате естествената кожа, изберете модел от изкуствена или от памук. На каквото и да се спрете, имайте предвид, че този тип гердани придава непринуденост на визията Ви. Когато търсите аксесоар за интервю за работа, сватба или друго официално събитие, навярно е по-добре да се ориентирате към колие от стомана.

За разлика от неръждаемата стомана, кожата не трябва да се мокри, защото губи естествените си мазнини и може да се свие. Друга важна причина да сваляте своето кожено колие или гривна преди къпане е обезцветяването. Както и да е боядисан материалът, от дългото излагане на вода цветното покритие избледнява и се бели.

Как да почистваме и да се грижим за колиетата

Заради мръсотията и праха верижката може да загуби целостта и блясъка си. Висулките също изглеждат по-добре без следи от пръсти, пот и мазни остатъци. Вземете под внимание материала на аксесоара и следвайте тези насоки:

Как се почистват колиета и бижута от неръждаема стомана

 1. Сложете няколко капки мек препарат за съдове в купа с топла вода.
 2. Натопете в нея мека, немъхеста кърпа и избършете колието (като предварително сте отделили висулката от верижката).
 3. Изплакнете пяната.
 4. Подсушете бижуто с чиста кърпа и го оставете да доизсъхне на въздух.
 5. За допълнителен блясък използвайте кърпичка за полиране.

Горните стъпки са ефикасни и при стоманени пръстени, гривни и висулки. Колеги в нашия офис препоръчват почистване на колиета от неръждаема стомана с паста за зъби и стара четка. Уверете се, че си служите с неабразивна, неизбелваща паста и след това изплаквате аксесоара идеално.

Как се почистват колиета и гривни от кожа

Не потапяйте кожения аксесоар във вода, защото рискувате да се свие и обезцвети. Вместо това внимателно избършете колието с леко навлажнена кърпа с капка мек сапун за ръце (без овлажнител). После минете с чиста влажна кърпа и го оставете да изсъхне на въздух, преди да го носите.

Как се почистват колиета от мъниста и камъни

Вашето мънистено колие ще изглежда като ново с мека четка (стара четка за зъби) и купа топла вода. Разтворете 1-2 капки мек препарат за съдове и внимателно почистете мънистата с четката. Премахнете остатъците от пяна с чиста влажна кърпа и оставете бижуто на въздух.

Вие питате - ние отговаряме

Какво е верижка с кубинска плетка?

Кубинската верижка е разновидност на curb верижката. Носи името си от кубинските райони на Маями, където добива популярност през 70-те и 80-те години. Безспорно атрактивна, днес е популярна по целия свят.


Мъжете носят ли огърлици плътно по врата?

Да, носят... наричаме ги вратовръзки. За разнообразие можете да сложите и папийонка, но колиетата по врата оставете на дамите от 19-ти век.


Незаконно ли е да се носи кучешки медальон?

Като цивилен гражданин не е незаконно да носите кучешки медальон. В САЩ е подсъдимо да се използва всякакъв тип военен медал или отличие с цел заблуда на хората и печелене на престиж или награди. Така че, стига да не правите това, всичко е наред.


Кой тип верижка не скубе космите?

Тъй като повечето мъже са с по-плътни косми на врата, добре е да изберат верижка, която няма да ги защипва и скубе. За да си спестите неприятното усещане, избягвайте плетки тип рибена кост и Омега. За по-сигурно Ви препоръчваме модели с топчета, кутийки, тип curb, котва и Фигаро.


Колко голямо трябва да е мъжкото колие?

За повечето мъже са подходящи верижки с дължина 50 см и ширина между 2 и 6 мм. Ако ще носите колието с висулка, нека то е дълго 55-60 см и дебело 4-6 мм.


Колко дебела трябва да е мъжката верижка?

Дебелината на верижката зависи от предназначението ѝ. Искате ли да окачите висулка на нея? Тогава изберете модел, пропорционален на висулката - не може да сложите тънко кръстче на 12-милиметров синджир.

Ако търсите плътен, масивен ланец, с който достойно да се конкурирате с Run-DMC, тогава купете най-дебелата верижка тип въже, която намерите.


Еднакви ли са колиетата за мъже и жени?

Зависи от модела. Повечето мъжки колиета са сравнително дебели и тежки в сравнение с по-тънките и деликатни синджирчета, направени за жени.


Добре ли стои колие на мъж?

Неслучайно подготвихме цяла статия по въпроса. Да, колиетата са страхотен аксесоар за мъже. Ако не сте сигурни кое би Ви отивало най-много, пишете ни!


Може ли мъж да носи повече от едно колие?

Да, възможно е. За да ги съчетаете удачно, подберете колиета с различна дължина и не повече от две или три.


Какви колиета трябва да носят мъжете - златисти или сребристи?

Препоръчително е цветът на колието да отговаря на другите метални елементи в облеклото Ви, например златист часовник се съчетава със златист гердан. Изключение се прави за аксесоари с лична или сантиментална стойност. В такива случаи... правилата да си гледат работата!


Могат ли мъжете да носят златни верижки?

Ние твърдо вярваме, че всеки трябва да изразява себе си и да разказва своята история. Носете златна верижка, ако това Ви кара да се чувствате добре. В случай че Ви идва в повече и се боите да не приличате на рап певец, започнете с по-тънко колие в златист цвят и се уверете, че другите Ви метални аксесоари са в тон.


Кой е най-здравият вид верижка?

Най-стабилната верижка е типът житен клас. Тя се състои от 4 реда усукани и свързани помежду си овални звена.


Как се наричат дългите мъжки колиета?

Дългото колие се казва... дълго колие. Някои броеници и йога мали (вид мънистени колиета за йога и медитация) имат значителна дължина. Предимството на много от тях е, че могат да се увият неколкократно около китката, все едно сте с няколко гривни.


Мога ли да плувам с колие от неръждаема стомана?

Не е добра идея да влизате в морето с бижута от неръждаема стомана, не само защото има опасност да ги загубите, да ги погълне някоя риба и накрая да се озоват в чинията Ви в някой рибен ресторант. От солената вода рискувате да потъмнеят и макар че петната обикновено се отстраняват лесно, проблемът е при свързващите елементи, закопчалката и другите малки детайли на аксесоара.

Същото се отнася и за басейните - преди да се гмурнете, Ви съветваме да свалите колието си. Бързото потапяне е едно, но да правите дължини, тренирайки за олимпийските игри, е съвсем друго. С времето хлорът може да увреди неръждаемата стомана.

Обикновено няма проблем да си вземате душ със стоманено колие, но сваляйте бижутата по време на дълга вана.


Нови колекции

Атрактивни колиета с кучешки медальон

Медицинската неръждаема стомана е 100% рециклируема, а изработката на покритието не вреди на природата.

Семплият аксесоар е многофункционален

Фин акцент, в комбинация с други гривни или до часовник. С колекцията Collins възможности са многобройни.

Колиета от естествени камъни

Творческата сила на природата е безгранична. Колекцията Orisun разкрива уникалната красота на естествените камъни.

Носете Ключа на живота

Ще го видите в ръцете на древноегипетските богове като знак за безсмъртие. Какво ще означава за Вас?

Безспорно дързък стил - колекция Rico

Смъртта ни напомня да живеем. Вижте провокативната колекция Rico с черепи, естествени камъни и медицинска стомана.

Колекция гривни Sanatio

С мистични сили или не, колекцията Sanatio е изработена от естествени камъни. Всяко мънисто е уникално и всяка гривна -...

Да повдигнем завесата

Часовниците тип скелетон разкриват механизма, задвижващ стрелките, и ни карат да се запитаме защо изобщо този красив тан...

Колекция Amager

Едно колие може да каже много за Вас, но обикновено разкрива само една черта от характера Ви. Тези гривни и колиета обач...

Пазете очите си и внесете цвят в ежедневието

Това лято предпазвайте очите си с качествени слънчеви очила. Представяме Ви колекцията Thea на Waykins - 39 нови модела...

Вижте всички колекции

Нови статии

Как се съчетават колиета

Комбинирането на колиета е модна суперсила. Научете как да го правите с мярка и вкус.

Как създадохме колекция Orisun

Произволната творческа сила на природата е удивителна. Колекцията Orisun превръща нейните творения в красиви аксесоари.

Как създадохме колекция Traveller

Всички ние жадуваме да опознаваме света. Това болезнено желание вдъхнови серия аксесоари, създадени за приключения.

Мъжките венчални пръстени и халки - най-добрият наръчник

От правилния размер до подходящия за Вас модел, вижте как да изберете своята сватбена халка и да започнете семейния си ж...

Лечебни мъжки гривни - значение на скъпоценните камъни

Разберете защо мъжките гривни със скъпоценни камъни са специални и как да изберете подходящата за себе си.

Какво да му подарите за Свети Валентин

От часовници с датски дизайн до пръстени, колиета и гривни, за този Св. Валентин му изберете наистина стойностен подарък...

Какво е 24-часов часовник с една стрелка и защо трябва да го имате

Разберете как да разчитате времето и да настройвате 24-часов часовник с една стрелка. Вижте и защо да го носите, за да р...

Устройство и настройка на часовник с лунна фаза

Научете как да разчитате и настройвате най-старата в света часовникова компликация - лунната фаза.

Почистване и грижа за мъжките гривни

Отговаряме на всичките Ви въпроси за поддръжката и почистването на мъжки гривни - от плуване с мъниста до носене на стом...

Вижте всички статии
Назад
Смяна на паролата

Благодарим Ви! Ако имате профил, ще получите имейл от нас. Ако не Ви изпратим писмо, причината е, че нямате потребителски профил. Можете да го създадете, като щракнете върху СЪЗДАЙТЕ ПРОФИЛ в менюто "Влезте"

Опа! Ще ни трябва Вашият имейл.Вашият имейл е невалиден.