Връщане до 365 дни
Доставка 4 лв. - Безплатна доставка над 69 лв.
0886 22 44 30 - (в работни дни от 9:00 до 17:00 ч.)
Всички аксесоари
Аксесоари за костюм
Бижута
Чанти и портфейли
Доставка 4 лв. - Безплатна доставка над 69 лв.
Trendhim
×
Trendhim
Език:
Вратовръзки
Гривни
Грижа за брадата
Игли за ревер
Колани
Колиета
Копчета за ръкавели
Кърпички за сако
Обици
Очила с прозрачни стъкла
Папийонки
Портфейли
Продукти за бръснене
Пръстени
Ръкавици
Слънчеви очила/ Очила
Тиранти
Чанти
Часовници
Шалове
Шапки
Щипки за вратовръзка
0886 22 44 30
В работни дни от 9:00 до 17:00 ч.
Вижте всичко

Как се носи мъжка плетена шапка: най-добрият наръчник

Тази зима има повече от един начин да пазите ушите си топли и главата си защитена. Нашият наръчник ще Ви въведе в света на плетените шапки - видове, материали, съвети при покупката им, за да посрещнете ледения вятър със стил.

„Сложи си шапка или ще замръзнеш до смърт.“ Ако сте израснали като нас датчаните, това е първото нещо, което сте чували от майка си всеки път, преди да излезете навън през зимата. Някои дори твърдяха , че 80% от телесната топлина се губи през главата. Макар че това научно твърдение издиша (губят се само около 7-10%), определено се чувствате по-добре, когато главата Ви е топла. Кой не би желал това?

От историческата си връзка с Фригийската шапка, носена от освободените роби в Древен Рим, до шапките, символ на свободата, изрисувани в американския Капитолий, плетената шапка е добре познат аксесоар, особено през студените месеци. А ако сте си мислели, че да се носи високо на главата или под лек ъгъл е измислено от хипстърите, не е така. Тенденцията започва с ветераните от Втората световна война.

Мериносова вълна, релефна зигзагообразна плетка, помпони, рибарски стил... това е само върхът на айсберга. А като стана дума за лед и смразяващи температури, съществуват и плетени шапки за по-топло време. Невероятно, нали? Прочетете всичко, което дори и не подозирахте, че трябва да знаете за мъжките плетени шапки и открийте тази, с която да разкажете своята история.

5 вида плетени шапки за мъже

Като дете може да сте слагали каквато шапка Ви попадне, но вече сте големи и имате избор. От класически модели с подгъв до такива с помпони, предлагат се аксесоари за всеки вкус.

Преди да направите следващата си покупка, вижте кои са най-популярните мъжки плетени шапки.

1. Плетени шапки с подгъв - класически и традиционни

Плетените шапки с подгъв са най-обичайният и класически тип (спомнете си рипсените шапки на американските моряци или на Роки). Тяхната традиционност ги прави идеални за почивните дни или за пътя Ви до работа.

Подгъвът по края осигурява двойна защита за ушите и челото. Обикновено се носи така, че да покрива ушите наполовина, а при силен вятър се опъва надолу за допълнителна топлина.

Ако се колебаете какъв нюанс да изберете, препоръчваме Ви едноцветните тъмни модели, които подхождат на повечето зимни дрехи.

2. Къси (рибарски) плетени шапки

Вдъхновена от вълнените шапки, носени от работещите на пристанищата рибари, късата плетена шапка е един от най-популярните стилове днес. Тя стои на върха на главата и заради плитката си горна част не покрива ушите (или може би само върха им).

Това е любим аксесоар на хипстърите и модерните мъже по целия свят. Няма да Ви обещаем, че ще Ви топли особено, но поне ще изглеждате добре, докато потрепервате от студ.

3. Отпуснати (широки) плетени шапки

Този тип шапки са по-дълги, покриват ушите до половина (и повече, ако ги опънете надолу) и част от тях остава да виси назад на главата. Те обикновено нямат подгъв.

Стилът им е доста небрежен и повече подхожда на дънково яке, отколкото на делови тренчкот.

4. Плетени шапки с помпон

Една от най-емблематичните зимни шапки е тази с помпон. Тя се отличава с пухкаво топче на върха. Вероятно сте я виждали навсякъде - от детските площадки до скиорските писти.

Помпоните имат корени във военната история и първоначално предпазвали моряците. Според общото схващане, топчето на върха на шапката ги пазело да не удрят главите си в разни неща. Вярно или не, това е добра история, с която да впечатлите приятелите си.

Шапките с помпон често са с подгъв и топлят много. Могат да се носят както с ежедневни, така и с по-официални дрехи, но ако сте с костюм, изберете едноцветен модел в тъмен тон.

5. Плетени шапки с висок връх

Виждали ли сте една от най-новите тенденции при мъжките плетени шапки? Да се слагат на върха на главата с риск един по-силен вятър да ги отвее. Въпреки че носени така не топлят особено, те безспорно са стилни (и ако се наложи, могат да прикрият несполучливата Ви за деня прическа).

Тези шапки се изработват с допълнително пространство на върха и се носят възможно най-високо на главата, без да падат. Уверете се, че платът стои право нагоре (получава се лесно при по-здрава плетка). В противен случай шапката може да се огъне настрани и да изглеждате като смърф.

Коя е най-добрата материя за плетена шапка?

Независимо какъв модел плетена шапка предпочитате, първата стъпка е да се спрете на подходящата материя.

Ако търсите тънък аксесоар за пролетта, лятото или есента, няма да сгрешите с органичен памук. Този тънък плат е дишащ и не задържа топлината.

Когато температурите паднат, изберете мериносова вълна, за да имате водоустойчива, топла и удобна шапка, която няма да позволи на ледения вятър и слабия дъжд да развали деня (и косата) Ви. А за истинска защита при студено време си вземете модел, който покрива ушите. Късите шапки може да са много модерни в Инстаграм, но няма да помогнат на горките Ви замръзващи уши.

Предимства на шапките от вълна

 • Водоустойчиви
 • Не задържат влагата
 • Изолират и топлят
 • Издръжливи и ефикасни
 • Дишащи
 • Мериносовата вълна е впечатляващо мека и не предизвиква сърбеж

Предимства на шапките от акрил и синтетични материи

 • Изработени от изкуствени влакна
 • Устойчиви на износване
 • По-рядко образуват гънки
 • Леки и бързо съхнещи

Предимства на шапките от памук

 • Изключително дишащи
 • Не спарват, защото не задържат влагата
 • Не попиват миризми така, както материите на петролна основа (синтетика като акрил, полиестер, найлон и спандекс)
 • Изискват по-малко пране
 • Издръжливи
 • В сравнение с вълнените шапки, е по-малко вероятно да се разтегнат и увиснат
 • Меки са и не причиняват сърбеж

Характеристики и устройство на плетените шапки

Щом стане въпрос за плетени шапки, се използват доста специфични понятия, например дебела плетка и рипсен подгъв.

Когато купувате онлайн такъв аксесоар за себе си или за подарък, добра идея е да имате понятие от неговото устройство и основни отличителни елементи, за да направите информиран избор.

 • Подгъв – Това е долната част, която често се обръща нагоре или се сгъва за получаване на желаната форма. Изразен подгъв ще откриете при рибарските плетени шапки, докато при повечето свободни назад модели той липсва.
  При много мъжки плетени шапки подгъвът може да се развие или да се регулира така, че аксесоарът да Ви стои и да изглежда по различен начин.
  Съществуват варианти и с козирка, подобна на тази на бейзболните шапки. Те бяха популярни преди двадесетина години и си струва да си ги припомним.
 • С две лица – Двулицевите шапки имат цвят или шарка и от двете страни и могат да се носят с всяка от тях обърната навън.
 • Рипсени шапки – Рипсените шапки имат видими вертикални ивици, оформени в процеса на плетене.
 • Дебела плетка – Помислете каква шапка би Ви изплела баба Ви. Това обикновено се нарича плътна плетка заради дебелата прежда, релефните мотиви и обемистия размер.
 • Двойна плетка – Шапките с двойна плетка съчетават два отделно изплетени слоя материя. Те са два пъти по-плътни от „нормалните“ и са извънредно топли.
 • Релефна усукана плетка тип плитка – При тази техника вертикалните ивици се сплитат една в друга като плитка. Шапките, изработени по този начин, обикновено са дебели и топли.
 • Наушници – Шапките с наушници са шапки... с наушници. Най-известните видове включват химайската шапка тип шерпа и руската ушанка. Те имат парчета плат, които се връзват под брадичката, за да топлят ушите, или отгоре при по-топло време.
 • Подплата – Това е мек и топъл слой от вътрешната страна на шапката. Най-често се изработва от синтетичната материя флийс (полар), която е изключително топла и чудесно предпазва главата от външната вълнена част, която би могла да предизвиква сърбеж.

Как се носи плетена шапка

Искате да знаете как да носите плетена шапка? Сложете я на главата си. Това е опростената версия, но нямаше да сме ние, ако не предложим повече от очевидното. Огледахме се наоколо и сведохме вариантите до три - за мъже с дълга, къса и средно дълга/къдрава коса.

Как мъжете с дълга коса носят плетени шапки?

Ако имате дълга коса, най-добре е да изберете шапка без подгъв и да я носите високо на челото. Не пъхайте цялата си коса под нея. Оставете я да се подава отстрани, за да очертава лицето Ви (и да изолира врата).

Ако сте от късметлиите с дълги кичури, ще изглеждате добре и с отпусната назад шапка или модел с висок връх.

Каква плетена шапка отива на мъже с къдрава коса?

В случай че косата Ви е средно дълга или къдрава, избягвайте тънките, стегнати и плитки шапки, защото те ще стоят неравни и издути. Вместо това, изберете модел със свободен или висок връх, чиято издължена форма няма прекалено много да мачка къдриците или да сплесква косата Ви.

Дори и днес прическата Ви да не е перфектна, не крийте цялата си коса под шапката. Оставете част от нея навън, за да очертава лицето Ви.

Как да носим плетена шапка на къса коса?

На всички мъже с къса коса препоръчваме не широки и големи, а плътно прилягащи шапки. Всеки по-отпуснат или обемен аксесоар може да изглежда така, сякаш поглъща главата Ви - доста непривлекателна визия.

Късите шапки, класическите модели с подгъв и тези с помпон са подходящи за къса коса и не засенчват лицето. Те стоят добре и на плешивите мъже, на които отива всяка по-тясна шапка.

Как да изберете мъжка плетена шапка

Освен че ще спаси ушите Ви от измръзване, правилната шапка може да направи чудеса за цялостния Ви вид и стил. Първата стъпка е да решите дали търсите аксесоар, който да Ви топли, или ще го използвате по-скоро за красота през пролетта и лятото. Оттук нататък всичко зависи от Вашия вкус.

По-долу сме предложили няколко основни насоки. Както винаги, бихме Ви подкрепили напълно, ако предпочетете да ги пренебрегнете - бъдете себе си и разказвайте своята история. Но ако все пак са Ви нужни лесни съвети, тези ще Ви бъдат полезни.

 • Официален и делови тоалет – Традиционна плетена шапка с подгъв
 • Небрежно (кежуъл) и уикенд облекло – Рибарска плетена шапка, както и модел с или без подгъв
 • Дрехи в уличен и спортен стил – Къса шапка, отпусната или с помпон

А ако държите на топлината и на стилния външен вид, не забравяйте зимния шал и слънчевите очила. Няма нужда да мръзнете само за да изглеждате добре.

Вие питате - ние отговаряме

Може ли носенето на шапка да доведе до оплешивяване?

Макар че не сме учени, вярваме, че шапката едва ли играе съществена роля, ако страдате от оплешивяване. Съществува т.нар. тракционна (травматична) алопеция при прекалено опъване на косата, както и фрикционна алопеция, която се проявява, ако шапката Ви е толкова стегната, че наранява космените фоликули. И двете състояния е малко вероятно да възникнат заради плетена шапка и обикновено са налице след дълъг период неблагоприятно третиране на косата.

Вина за оплешивяването имат не толкова шапките, колкото пушенето, нездравословното хранене и генетичната предразположеност.


Мога ли да нося плетена шапка с очила?

Ако трябва да избирате между това да виждате или да не виждате... 100% да - не сваляйте очилата си, когато сте с шапка. Ако избирате чифт с прозрачни стъкла или такива за слънце, отговорът остава същият - да, носете ги с шапка.

За да сте стилни, нека плетената Ви шапка е в по-тъмен нюанс, като черно, тъмносиньо или сиво. Тези цветове не привличат толкова внимание и ще позволят на очилата да изпълнят ролята си - да подчертаят красивото Ви лице.


Какво е шапка Монмът?

Шапките Монмът са предшественици на днешните плетени шапки за мъже. Те били създадени и използвани за първи път през 14-ти век от моряците и войниците в английския град Монмът, откъдето идва и името им. В опит да защити местното производство, кралица Елизабет I издала заповед, която задължавала всеки над 6-годишна възраст да носи такава шапка - ето начин да се даде начало на модна тенденция.


Мога ли да разтегна плетена шапка, за да ми стане?

Боите се, че очите Ви ще изскочат като на Джим Кери в „Маската“? Ако шапката Ви е толкова тясна, може да помислите за начин да я разтегнете. Платът на повечето плетени модели при продължителна употреба постепенно се отпуска и стои по-удобно. В случай че това не върши работа, можете да изперете плетената си шапка на ръка и да я разпънете, докато съхне (когато платът е влажен).

Най-добрият съвет е да проверите размера на аксесоара, преди да го купите.


Мога ли да свия вълнена шапка, ако ми е широка?

Когато шапката е твърде голяма за главата Ви, най-добре е да я върнете и да я замените с друга по мярка. Свиването ѝ е деликатен процес и след всички усилия може да се окаже, че сте я направили миниатюрна. Ако все пак трябва да я задържите, а тя определено е широка, опитайте да я изперете на ръка с гореща вода.


Кои са най-добрите зимни шапки за мъже?

През зимата мъжете ще се чувстват комфортно с вълнена федора, вълнена плетена шапка или вълнен каскет. Вълната топли и не задържа потта. Плетените шапки са чудесни за истински студено и ветровито време, защото покриват ушите. Изключение правят по-плитките модели.


Как се казват шапките на евреите?

В много еврейски общности в знак на почит към Бога се носи специална шапка, наречена „кипа“ или „ермолка“. Тя стои на върха на главата и не се категоризира като плетена шапка, затова за нея трябва да се използва правилното наименование.


Какво е плитка плетена шапка?

Това са модели, които съчетават удобството на плетената шапка с прилепналия и стегнат начин, по който стоят късите шапки за върха на главата.

Те прилягат плътно и обикновено нямат подгъв или козирка. Някои от тях са достатъчно тънки, за да се поберат под каска, и са популярни сред мотористите.


Нови колекции

Пазете очите си и внесете цвят в ежедневието

Това лято предпазвайте очите си с качествени слънчеви очила. Представяме Ви колекцията Thea на Waykins - 39 нови модела...

Водоустойчиви часовници със сапфирено стъкло

Историята Ви никога не спира, защо тогава часовникът Ви да го прави? С водоустойчивост до 100 м, медицинска стомана и са...

Хронографи от медицинска стомана със сапфирено стъкло

Прецизни и от най-добрите материали в своя клас, с часовниците от колекцията Ray разполагате с времето си със стил.

Сгъваеми слънчеви очила + 31 нови модела Waykins

От сгъваеми рамки до устойчиви на надраскване стъкла, нашите най-нови слънчеви очила ще Ви помогнат да виждате по-ясно в...

Меки, приятни на допир шалове и шапки

Със своята дишаща, топла материя, шаловете и шапките от колекция Montagna са идеални и за най-студените дни.

Часовници с видим механизъм

Часовниците Dante се захранват от Вашето движение. Докато се движите Вие, ще го правят и те. Затова не спирайте.

Сгъваеми, удобни за пътуване чанти за градския изследовател

Всеки водоустойчив, лек модел с датски дизайн от колекцията сгъваеми чанти на Lazy Bear се прибира лесно в багажа и ще В...

Колекция италиански кожени колани

Всеки кожен колан съчетава италианска изработка с датски дизайн, издръжливост и практичност с модерен стил.

Колекция Kite

Колекцията Kite включва разнообразие от тънки шапки от 100% органичен, дишащ памук, който Ви осигурява удобство през про...

Вижте всички колекции

Нови статии

Мъжките венчални пръстени и халки - най-добрият наръчник

От правилния размер до подходящия за Вас модел, вижте как да изберете своята сватбена халка и да започнете семейния си ж...

Какво да му подарите за Свети Валентин

От часовници с датски дизайн до пръстени, колиета и гривни, за този Св. Валентин му изберете наистина стойностен подарък...

Какво е 24-часов часовник с една стрелка и защо трябва да го имате

Разберете как да разчитате времето и да настройвате 24-часов часовник с една стрелка. Вижте и защо да го носите, за да р...

Устройство и настройка на часовник с лунна фаза

Научете как да разчитате и настройвате най-старата в света часовникова компликация - лунната фаза.

Почистване и грижа за мъжките гривни

Отговаряме на всичките Ви въпроси за поддръжката и почистването на мъжки гривни - от плуване с мъниста до носене на стом...

4 въпроса, на които да си отговорим, преди да купим часовник с видим механизъм

Отговорите на тези 4 въпроса ще Ви помогнат да изберете правилния мъжки скелетон часовник и да се грижите добре за него.

Как да носим джобен часовник със стил

От подходящата верижка до правилния илик, научете как правилно се носи джобен часовник.

Как се пере плетена шапка

Научете как да изперете на ръка плетената си шапка с лесни инструкции и илюстрации.

Мъжките колиета - най-добрият наръчник

От подходящата по размер верижка до избора на кучешки медальон или кръст, открийте как да носите мъжко колие със стил.

Вижте всички статии
Назад
Смяна на паролата

Ура! Изпратихме Ви имейл. Скоро ще можете да влезете!

Опа! Ще ни трябва Вашият имейл.Вашият имейл е невалиден.