Връщане до 365 дни - без да задаваме въпроси!
Доставка 5 лв. - Възможност за безплатна доставка над 119 лв.-
Свържете се с нас
Желани
Количка

Иглите за ревер - най-добрият наръчник

Ще научите всичко необходимо за иглата за ревер - къде да я поставите, какъв цвят и модел да подберете и още много повече. Ще узнаете всичко това само за 15 минути.

През последните години иглите за ревер се завръщат на мода. Десетилетия наред те са били запазени само на най-официалните събития, но днес все по-често са част от ежедневието на изисканите мъже. Именно затова носенето на такъв аксесоар е цяло изкуство, защото вече не е достатъчно да спазвате само строгите правила на официалния етикет и рискът да изглеждате натруфен или като аматьор е доста голям. Ако я използвате правилно обаче, иглата за ревер е отличен пример за детайл, придаващ на облеклото Ви незабравим чар.

Наръчникът ще Ви даде увереност да носите този аксесоар, когато пожелаете, и с него да изглеждате стилно, а не глупаво. Затова, нека започнем с основните неща.

1 Иглите за ревер - най-добрият наръчник1.1 Забравете за иглата, какво е ревер?1.2 Видове игли за ревер1.3 Как се носят иглите за ревер?1.4 С какво мога да нося игла за ревер?1.5 Какъв вид игла за ревер да избера?1.6 Кога трябва да нося игла за ревер?1.7 Всичко, което трябва да знаете за бутониерата1.8 Други цветя и игли за ревер за специални поводи1.9 Каква игла за ревер отива на черен костюм или смокинг?1.10 Каква игла за ревер подхожда на сив костюм?1.11 Коя игла за ревер стои красиво на тъмносин костюм?1.12 Как да изберете игла за ревер?1.13 Къде се поставя игла за ревер на костюм, блейзър или смокинг?1.14 Няколко думи за историята на иглата за ревер1.15 И последно за иглите за ревер1.16 Въпроси и отговори

Забравете за иглата, какво е ревер?

Погледнете всяко сако или блейзър. Реверите са прегънатите парчета плат между копчетата и яката.

На снимката са очертани реверите, които има всяко сако или блейзър.

В горната лява част на почти всички ревери има илик, който може да е отворен или зашит. Там поставяте иглата.

Тук е ограден иликът, който се среща при почти всяко спортно или официално сако.

Първоначално, тези дупки са се правели, за да може сакото да се закопчава и да са топли гърдите и шията. С времето са започнали да се използват специално за различни видове игли за ревер.

Видове игли за ревер

Какво е игла за ревер? Това е общо название на всички аксесоари и украшения за ревер. Те се разделят на няколко вида, според своя размер, начин на закопчаване и дизайн.

По-долу сме описали някои от най-често срещаните модели:

Бутониери

Оригиналният аксесоар - бутониерата е истинско цвете, което стои в илика и добавя неустоим акцент към сакото. Обикновено се носи на сватби.

Цветя за ревер

Този вид игли изглеждат като цветя, но са направени от меки материи като коприна, лен, сатен или памук. Прикрепват се като бутониерите, но обикновено са леко по-малки и имат предимството, че могат да се използват отново.

Игли

Иглите са изработени от различни метали (злато, сребро, мед и др.). Те имат формата на тънка, дълга игличка, завършваща с метална закопчалка. Според модела закопчалката стои в края или Вие определяте къде да я поставите, като я плъзгате нагоре или надолу.

Малки игли и значки

Тези модели нямат дълъг елемент и се прикрепват със закопчалка (тип пеперуда, гумена или магнитна), която се намира точно под лицевата част. Най-често са изработени от мек (релефен) или твърд (гладък) емайл. Добре е да знаете, че докато иглата се носи за стил, значката има символично значение и често се използва от политиците.

Брошки

За разлика от вече изброените модели, брошките за мъжки костюми за закопчават с щифт. Те обикновено са по-големи от иглите и имат елемент от скъпоценен метал или акцент с ретро дизайн.

Как се носят иглите за ревер?

За тях има само едно златно правило - поставят се където е или трябва да бъде иликът. Това е горната част на левия ревер.

Някои костюми с два реда копчета има илици на двата ревера, но иглата винаги се слага отляво.

Този аксесоар позволява доста експерименти, които обаче могат да се правят с дизайна, а не с мястото на поставяне. Ако основата се показва, трябва да е разположена не нагоре или напряко, а паралелно на ревера. Това е особено важно за по-дългите игли, при които грешният ъгъл може да развали ефекта. Правилният вариант е показан долу вляво.

В лявата част иглата е разположена правилно - успоредно на затворения край на ревера. Вдясно виждате как не бива да носите аксесоара.

Дългата част и закопчалката могат да се показват отпред на ревера или да останат скрити зад него. Това е въпрос на предпочитание спрямо конкретния модел игла и сако.

С какво мога да нося игла за ревер?

Игла за ревер може да се носи с почти всичко - обикновено с блейзър или сако на костюм, но също на палто, смокинг или направо на пуловер или риза (пример за това са маковете за Деня на паметта). Просто не забравяйте, че продупчвате плата на дрехата и е възможно на някои деликатни тъкани да останат постоянни дупчици или следи.

Може да комбинирате иглата за ревер с други аксесоари, като кърпичка за сако или щипка за вратовръзка. Това прави по-сложно съчетанието на отделните елементи на облеклото, така че те взаимно да се допълват без никой от тях да доминира.

Ще се справите отлично с тази задача, ако сте запознати с Теорията на цветовете и правилата при съчетаването на тоалета, които описахме в статията Кърпичката за сако - най-добрият наръчник. Там ще откриете и интерактивно цветно колело, което ще да Ви помогне. Щом веднъж разберете основните принципи, ще можете успешно да експериментирате с гардероба си.

Какъв вид игла за ревер да избера?

Отново ще кажем, че това зависи предимно от личните Ви предпочитания, но също от тоалета и повода.

По отношение на цвета, стила и размера няма строги правила, но съществуват няколко насоки, които е добре да имате предвид.

Игли от метал: опитайте се да съчетаете металните елементи в облеклото си, в това число иглата за ревер, копчетата за ръкавели, щипката за вратовръзка, колана, часовника и пръстените. Всички те трябва да са или в златист, или в сребрист цвят.

Ярки, пъстри игли за ревер: те обикновено стоят най-добре с неутрална риза, така че контрастът да е максимално ефектен. Само се уверете, че подхождат на другите цветни елементи от облеклото Ви. Познаването на колелото на цветовете и някои обичайни комбинации ще свършат чудесна работа.

Игли в пастелни/наситени нюанси или във формата на цвете: те са по-дискретни и се съчетават добре с други аксесоари. Освен това позволяват и повече комбинации в сравнение с по-ярките модели. Например светлозелена игла стои добре на тъмносин костюм, особено ако на нея има и метален елемент. Въпреки това, дори и по-светлите цветове трябва да са съобразени с вратовръзката или кърпичката за сако.

Последно, помнете, че целта на облеклото е да подчертае Вашите физически качества. Вместо всеки да се вторачва в ревера Ви, иглата трябва да се вписва в цялостния тоалет, за да насочи вниманието към най-важното - Вашето лице. Ако се колебаете, не забравяйте, че по-малкото е повече - за предпочитане е да изглеждате по-скромно, отколкото да се разхождате като клоун.

  • Игла за ревер с полирано черно цвете
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер с полирано черно цвете
    Гравирайте
  • Игла за ревер черна роза
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер черна роза
    Гравирайте
  • Meraklis | Сребриста игла за ревер с фотоапарат
    Trendhim
    26 лв.
    Meraklis | Сребриста игла за ревер с фотоапарат
  • Игла за ревер със сребрист благороден елен
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер със сребрист благороден елен
  • Игла за ревер с изискано златисто цвете
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер с изискано златисто цвете
    Гравирайте
  • Игла за ревер с бяло цвете Luxurious
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер с бяло цвете Luxurious
    Гравирайте
  • Ретро значка за ревер със северен елен
    Warren Asher
    21 лв.
    Ретро значка за ревер със северен елен
  • Луксозно черешовочервено цвете за ревер
    Warren Asher
    21 лв.
    Луксозно черешовочервено цвете за ревер
    Популярен подарък
    Гравирайте
  • Игла за ревер полирана роза
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер полирана роза
    Популярен подарък
    Гравирайте
  • Игла за ревер с виолетово цвете
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер с виолетово цвете
    Гравирайте
  • Игла за ревер с цвете Salt & Pepper
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер с цвете Salt & Pepper
    Гравирайте
  • Игла за ревер с цвете в лавандулов цвят
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер с цвете в лавандулов цвят
    Гравирайте
  • Игла за ревер с цвете в махагонов цвят
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер с цвете в махагонов цвят
    Гравирайте
  • Игла за ревер с цвете в кралскосиньо
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер с цвете в кралскосиньо
    Гравирайте
  • Игла за ревер със сиво-черно цвете
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер със сиво-черно цвете
    Гравирайте
  • Игла за ревер с маслиненозелено цвете
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер с маслиненозелено цвете
    Гравирайте
  • Игла за ревер с червено цвете
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер с червено цвете
    Гравирайте
  • Оранжево-червена игла за ревер с тартан мотив
    Warren Asher
    21 лв.
    Оранжево-червена игла за ревер с тартан мотив
    Гравирайте
  • Игла за ревер с лилава роза
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер с лилава роза
    Гравирайте
  • Игла за ревер със светлокафява роза
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер със светлокафява роза
    Гравирайте
  • Кога трябва да нося игла за ревер?

    В днешно време зависи изцяло от Вас. Докато традицията или дрескодът на някои събития задължително изискват игла за ревер или бутониера, почти няма повод, за който аксесоарът не е подходящ.

    Нужно е обаче да съобразите модела с конкретното събитие.

    Дискретна игла с форма на елен може да направи чудеса с едно иначе делово облекло.

    Бутониерите и цветята за ревер обикновено са по-официални и впечатляващи, но дори и моделът да е по-скромен, най-добре го запазете за социални събития. Ако търсите аксесоар за работното място, подберете по-дискретна, метална игла, която също привлича вниманието, но не е толкова...цветиста.

    Всичко, което трябва да знаете за бутониерата

    Бутониерата е прясно откъснато цвете, което купувате от цветар и поставяте на ревера си. Тъй като обикновено са запазени за най-официалните събития, например сватби, погребения, балове или дори конни състезания, бутониерите са отделна категория аксесоари за ревер.

    Най-често се слага бял карамфил, но могат да се използват и други цветя, като лилия или роза.

    Как да запазите свежестта на бутониерата

    Най-добрият начин да носите колкото е възможно по-свежа бутониера е тя да се откъсне в последния момент. Имайте предвид, че цветята издържат различно, например карамфилите остават свежи сравнително дълго, докато розите увяхват по-бързо.

    Бутониерата е прясно откъснато цвете за ревера Ви, което купувате от цветар.

    Каквото и цвете да изберете, ето няколко съвета как да се погрижите за добрия му външен вид:

    Пръскайте го с вода: това е лесен начин да запазите свежестта на бутониерата си през целия ден/нощ. Само не прекалявайте - не бива да изглежда мокра или да се стича вода по ризата или сакото Ви.

    Сложете силант за цветя: повечето цветари разполагат със специални силанти, които запазват за по-дълго водата в листенцата и стъблото.

    Използвайте малка вазичка: да, точно така! По времето на крал Едуард VII такива са се поставяли зад сгъвката на ревера, за да поддържат цветята свежи. Това може леко да издуе сакото, но получавате допълнителни точки за своя ретро стил. Има и модели, които се носят отпред върху ревера и със сигурност ще предизвикат интереса на околните.

    Дръжте го в хладилника: Ако се налага да откъснете бутониерата известно време преди събитието, оставете я в чаша вода в хладилника.

    Далеч от плодове: дори и да Ви изглежда странно, цветята трябва да се съхраняват далеч от плодове, защото те, особено ябълките, излъчват етиленов газ, от който цветята увяхват по-бързо.

    Как се носи бутониера

    Има няколко, макар и не сложни, принципа, които е добре да следвате, за да имате безупречна бутониера:

    • Както другите аксесоари за ревер, така и цветето трябва да се поставя близо до илика или на мястото му, ако липсва такъв.
    • На редица официални сака ще откриете конец зад ревера, който да придържа стъблото скрито и неподвижно.
    • Цветето трябва да е насочено напред.
    • Листата се скриват зад цветчетата, за да не се виждат.

    Със саката без илик имате два варианта:

    1. Занесете сакото на шивач, който да направи илик на ревера му.
    2. Прикрепете цветето с безопасна игла на точното място и със стъбло успоредно на ревера. Имайте предвид обаче, че така бутониерата губи от своята елегантност.

    Други цветя и игли за ревер за специални поводи

    Освен събитията, подходящи за бутониера, има още няколко повода, които изискват украшение на ревера.

    Говорим за маковете за Деня на паметта и военните медали.

    Маковете за Деня на паметта се носят в Обединеното кралство и бившите колонии на Британската империя (Канада, Австралия и Нова Зеландия) в продължение на две седмици преди 11-ти ноември, както и на 25-ти април в Нова Зеландия и Австралия. Без значение кога се използват, те представляват червени, изкуствени цветя, продавани благотворително в помощ на ветераните от войната. Поставят се по същите правила, както и другите игли за ревер.

    Военните медали също следват строг етикет, когато се слагат на цивилни дрехи, и отново се носят отляво. Основната разлика е, че се закачат хоризонтално в една редица с метална закопчалка или брошка и понякога лежат един върху друг на гърдите. Най-високото отличие се поставя в дясната част на ревера и до него се подреждат останалите в низходящ ред. Не добавяйте към ордените кърпичка за сако, защото тя би отклонила вниманието от военните Ви заслуги.

    Каква игла за ревер отива на черен костюм или смокинг?

    Без значение в какъв цвят е вратовръзката или кърпичката Ви за сако, тези игли за ревер изглеждат великолепно с черен костюм.

    Не забравяйте, че металните елементи в облеклото трябва да са в тон - златиста игла за ревер със златист часовник и съответно сребриста игла с часовник в сребристо.

  • Meraklis | Сребриста игла за ревер с фотоапарат
    Trendhim
    26 лв.
    Meraklis | Сребриста игла за ревер с фотоапарат
  • Игла за ревер със сребрист благороден елен
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер със сребрист благороден елен
  • Игла за ревер с изискано златисто цвете
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер с изискано златисто цвете
    Гравирайте
  • Ретро значка за ревер със северен елен
    Warren Asher
    21 лв.
    Ретро значка за ревер със северен елен
  • Игла за ревер полирана роза
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер полирана роза
    Популярен подарък
    Гравирайте
  • Игла за ревер с глава на елен в златисто
    Warren Asher
    27 лв.
    Игла за ревер с глава на елен в златисто
    Гравирайте
  • Pelagis | Сребриста игла за ревер с корабен рул, цирконий и верижка
    Trendhim
    26 лв.
    Pelagis | Сребриста игла за ревер с корабен рул, цирконий и верижка
  • Meraklis | Сребриста игла за ревер с мустаци
    Trendhim
    26 лв.
    Meraklis | Сребриста игла за ревер с мустаци
  • Echus | Златиста игла за ревер с ноти
    Trendhim
    26 лв.
    Echus | Златиста игла за ревер с ноти
  • Meraklis | Златисто-черна игла за ревер с шарки
    Trendhim
    26 лв.
    Meraklis | Златисто-черна игла за ревер с шарки
  • Echus | Златиста игла за ревер с тромпет
    Trendhim
    26 лв.
    Echus | Златиста игла за ревер с тромпет
  • Echus | Сребристо-черна игла за ревер с китара
    Trendhim
    26 лв.
    Echus | Сребристо-черна игла за ревер с китара
  • Zoikos | Сребриста игла за ревер с орел
    Trendhim
    26 лв.
    Zoikos | Сребриста игла за ревер с орел
  • Dianthus | Златиста игла за ревер с листо
    Trendhim
    26 лв.
    Dianthus | Златиста игла за ревер с листо
  • Dianthus | Сребриста игла за ревер с листо
    Trendhim
    26 лв.
    Dianthus | Сребриста игла за ревер с листо
  • Meraklis | Сребриста игла за ревер с шарки
    Trendhim
    26 лв.
    Meraklis | Сребриста игла за ревер с шарки
  • Echus | Златиста игла за ревер с ключ сол
    Trendhim
    26 лв.
    Echus | Златиста игла за ревер с ключ сол
  • Meraklis | Сребриста игла за ревер с подкова
    Trendhim
    26 лв.
    Meraklis | Сребриста игла за ревер с подкова
  • Dianthus | Сребриста игла за ревер с палма
    Trendhim
    26 лв.
    Dianthus | Сребриста игла за ревер с палма
  • Meraklis | Сребриста игла за ревер с усмихнато лице
    Trendhim
    26 лв.
    Meraklis | Сребриста игла за ревер с усмихнато лице
  • Каква игла за ревер подхожда на сив костюм?

    Когато обличате тъмно или светлосив костюм, се придържайте към игли в сиво или металик.

    Тези модели придават дълбочина и лесно се комбинират с всяка вратовръзка или кърпичка за сако.

  • Игла за ревер с полирано черно цвете
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер с полирано черно цвете
    Гравирайте
  • Игла за ревер черна роза
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер черна роза
    Гравирайте
  • Игла за ревер със сиво-черно цвете
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер със сиво-черно цвете
    Гравирайте
  • Игла за ревер черно-бяла гергина
    Warren Asher
    26 лв.
    Игла за ревер черно-бяла гергина
    Гравирайте
  • Zoikos | Черно-бяла игла за ревер с пингвин
    Trendhim
    26 лв.
    Zoikos | Черно-бяла игла за ревер с пингвин
  • Игла за ревер Billi Geo Remix
    Bohemian Revolt
    42 лв.
    Игла за ревер Billi Geo Remix
  • Игла за ревер Baii Geo Remix
    Bohemian Revolt
    42 лв.
    Игла за ревер Baii Geo Remix
  • Игла за ревер Bao Geo Remix
    Bohemian Revolt
    42 лв.29 лв.
    Игла за ревер Bao Geo Remix
    Outlet -30%
  • Значка за ревер с перо Tribal
    Warren Asher
    21 лв.
    Значка за ревер с перо Tribal
  • Значка за ревер с черни мустаци
    Warren Asher
    21 лв.
    Значка за ревер с черни мустаци
  • Меко цвете за ревер в черно и сиво
    Warren Asher
    21 лв.
    Меко цвете за ревер в черно и сиво
    Гравирайте
  • Игла за ревер с ретро мустаци
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер с ретро мустаци
  • Игла за ревер черни мустаци
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер черни мустаци
  • Игла за ревер Многознайко
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер Многознайко
  • Луксозно черно цвете за ревер
    Warren Asher
    21 лв.
    Луксозно черно цвете за ревер
    Гравирайте
  • Нежно черно-червено цвете за ревер
    Warren Asher
    21 лв.
    Нежно черно-червено цвете за ревер
    Гравирайте
  • Игла за ревер с черно цвете Dandelion
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер с черно цвете Dandelion
    Гравирайте
  • Игла за ревер с черно цвете Camellia
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер с черно цвете Camellia
    Гравирайте
  • Игла за ревер с черно-бяло цвете
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер с черно-бяло цвете
    Гравирайте
  • Игла за ревер с черно цвете на точки
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер с черно цвете на точки
    Гравирайте
  • Коя игла за ревер стои красиво на тъмносин костюм?

    Ако костюмът или блейзърът Ви са тъмносини, изберете игла за ревер в по-светъл или тъмен син нюанс.

    Тези игли се съчетават лесно и отиват на много различни вратовръзки, папийонки и кърпички за сако.

  • Игла за ревер с цвете в кралскосиньо
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер с цвете в кралскосиньо
    Гравирайте
  • Игла за ревер синя олимпийска роза
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер синя олимпийска роза
    Гравирайте
  • Zoikos | Сребристо-синя игла за ревер с риба
    Trendhim
    26 лв.
    Zoikos | Сребристо-синя игла за ревер с риба
  • Magnolia | Бебешкосиньо цвете за ревер
    Trendhim
    31 лв.
    Magnolia | Бебешкосиньо цвете за ревер
    Гравирайте
  • Magnolia | Арктическосиньо цвете за ревер
    Trendhim
    31 лв.
    Magnolia | Арктическосиньо цвете за ревер
    Гравирайте
  • Игла за ревер Billi Geo Remix
    Bohemian Revolt
    42 лв.
    Игла за ревер Billi Geo Remix
  • Игла за ревер Bevvy Geo Remix
    Bohemian Revolt
    42 лв.29 лв.
    Игла за ревер Bevvy Geo Remix
    Outlet -30%
  • Игла за ревер Bev Geo Remix
    Bohemian Revolt
    42 лв.
    Игла за ревер Bev Geo Remix
  • Игла за ревер Bai Geo Remix
    Bohemian Revolt
    42 лв.
    Игла за ревер Bai Geo Remix
  • Игла за ревер Bach Geo Remix
    Bohemian Revolt
    42 лв.
    Игла за ревер Bach Geo Remix
  • Игла за ревер Bailey Geo Remix
    Bohemian Revolt
    42 лв.29 лв.
    Игла за ревер Bailey Geo Remix
    Outlet -30%
  • Игла за ревер Balsac Geo Remix
    Bohemian Revolt
    42 лв.29 лв.
    Игла за ревер Balsac Geo Remix
    Outlet -30%
  • Тъмна небесносиня игла за ревер
    Warren Asher
    21 лв.
    Тъмна небесносиня игла за ревер
    Гравирайте
  • Значка за ревер с тропическо перо
    Warren Asher
    21 лв.
    Значка за ревер с тропическо перо
  • Значка за ревер със синьо перо
    Warren Asher
    21 лв.
    Значка за ревер със синьо перо
  • Цвете за ревер в тъмносиньо и жълто
    Warren Asher
    21 лв.
    Цвете за ревер в тъмносиньо и жълто
  • Меко цвете за ревер в кралско синьо и бордо
    Warren Asher
    21 лв.
    Меко цвете за ревер в кралско синьо и бордо
    Гравирайте
  • Луксозно цвете за ревер в кралскосиньо
    Warren Asher
    21 лв.
    Луксозно цвете за ревер в кралскосиньо
    Гравирайте
  • Игла за ревер с тъмносиньо цвете с копче
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер с тъмносиньо цвете с копче
    Гравирайте
  • Игла за ревер с тъмносиньо цвете Dandelion
    Warren Asher
    21 лв.
    Игла за ревер с тъмносиньо цвете Dandelion
    Гравирайте
  • Как да изберете игла за ревер?

    Приемете иглата като акцент към тоалета си и изберете модел, който не го засенчва. Можете да използвате нашите предложения като идеи за комбиниране.

    И тъй като тези аксесоари придават допълнителна индивидуалност на Вашия костюм, блейзър или смокинг, не се страхувайте да мислите нестандартно.

    Нищо чудно някоя от тези игли да предизвика разговори, където и да отидете.

    Къде се поставя игла за ревер на костюм, блейзър или смокинг?

    1. Винаги слагайте иглата в горната част на левия ревер.
    2. Прикрепете я там, където е или трябва да бъде илика на ревера.

    Няколко думи за историята на иглата за ревер

    Каквото и да сте чували, принц Алберт не е измислил илика или бутониерата. Въпреки романтичната история как в знак на своята голяма любов е носел на гърдите си цветята, подарени му от кралица Виктория, това е само легенда. Неговите сака дори не са имали ревери.

    Тази част от дрехата съществува отдавна и произлиза от военните униформи с високи яки, в каквито виждате лорд Нелсън. Те са имали много копчета и дупки за тях, като най-горното често е оставало разкопчано. Именно оттам се е появил реверът с илик.

    Бутониерите станали особено популярни през 19-ти век. Цветята често се свързвали с мъжественост и затова били неизменна част от мъжкото облекло.

    В началото на 20-ти век започнали да се заменят с игли и други украшения. Също както вечерното сако, бутониерите останали само за най-официалните събития, докато иглите били приети за малко по-ежедневен аксесоар.

    И последно за иглите за ревер

    Е, сега вече сте експерт по иглите за ревер и техните по-изискани братовчеди бутониерите. Дори и в началото да Ви изглежда малко обезсърчаващо, повярвайте ни, след няколко опита ще се чудите как изобщо сте се лишавали от тях. Удоволствието от множеството получени комплименти далеч ще надмине колебанието Ви дали не сте твърде наконтен.

    Помнете, че при стила ключова роля има Вашата увереност. Започнете с аксесоар за ревер, чийто смел дизайн е на ръба на зоната Ви на комфорт, и вижте колко далеч можете да стигнете.

    Въпроси и отговори

    Защо на ревера има илик?

    По традиция реверът се е закопчавал, за да топли гърдите, и иликът на него е изпълнявал същата практическа роля като останалите дупки за копчета.

    С времето е почнал да се използва само за бутониери и игли за ревер.

    Как се слага игла за ревер?

    Промушвате я през илика на ревера си.

    Игличката може да се показва обратно от предната страна на ревера или да остане скрита под него.

    Закопчалката в края я държи неподвижна.

    Защо се носят игли за ревер?

    Понякога аксесоарите (например флагове или макове) носят символично значение, друг път са част от традицията и дрескода, както е на сватби. А могат и просто да добавят елегантност към облеклото.

    От коя страна се носи игла за ревер?

    Всички аксесоари за ревер се поставят от лявата страна.

    Защо иглите за ревер се носят отляво?

    Някои твърдят, че се слагат отляво, за да са близо до сърцето, но истинската причина не е толкова романтична.

    В началото реверите са се закопчавали, за да пазят по-топло, така че иликът на ревера е имал съвсем практично предназначение. При мъжките дрехи дупките за копчета са винаги от лявата страна, за да могат господата (ако са десничари) да се закопчават по-лесно сами.

    По същата причина илиците на дамските дрехи са отдясно, тъй като се е предполагало, че някой друг ще закопчава копчетата.

    Мога ли да нося игла за ревер на смокинг, палто или пуловер?

    Да, разбира се. Правилата са същите като при стандартните сака и блейзъри.

    Ако се стремите към истинска елегантност, съчетайте смокинга с бяло цвете.

    Слагайки игла на пуловер, ще трябва да продупчите материята, затова се старайте да не правите твърде много дупки.

    Трябва ли да се вижда закопчалката на иглата?

    Няма твърдо правило. Закопчалката в края може да се промуши отпред на ревера или да остане зад него - зависи как Ви харесва повече. 

    Какво е бутониера?

    Едно или няколко цветя, които се носят на ревера. Най-често се използват карамфили, рози и лилии.

    Кога се носи бутониера?

    В наши дни бутониерата е запазена за официални събития като сватба или бал, както и за конни състезания.

    Разбира се, няма причина да не се превърне в обичайна част от облеклото на всеки изискан, модерен мъж.

    От коя страна се слага бутониерата?

    Както и всички други аксесоари за ревер, бутониерите се носят отляво.

    Какво е цвете за ревер?

    Това е модерен аксесоар, който замества бутониерата. Той също е с форма на цвете, но е подходящ и за по-неофициални поводи.

    Кой купува бутониерата?

    Зависи от събитието.

    За балове или други социални събития бутониерата се избира от Вашата дама или приятелка.

    Ако отивате на сватба, организаторът обикновено има специално изискване за вида на цветето.

    Как да запазя бутониерата свежа?

    Напръсквайте я с вода на около всеки 30 минути. Важната дума тук е „пръскайте“, а не „поливайте“.

    Друг вариант е да използвате специален силант от цветарски магазин, който да удължи живота ѝ.

    Не купувайте бутониерата много преди самото събитие. Ако не я вземете на същия ден, съхранявайте я в хладилника, за да запазите свежестта ѝ максимално дълго.

    Трябва ли да се вижда стъблото на бутониерата?

    Стъблото се промушва през илика на ревера и остава скрито.

    Ако нямате илик или носите бутониера на пуловер или риза, трябва да я прикрепите с безопасна игла през стъблото и в този случай се вижда цялото цвете.

    Мога ли да нося едновременно игла за ревер или бутониера и щипка за вратовръзка?

    Да, но бъдете внимателни. Металните елементи могат да претрупат тоалета Ви и вместо изтънчено да изглеждате неестествено.

    Мога ли да нося игла за ревер на сватба?

    Много зависи на каква сватба отивате, но ако събитието не е свръх изискано, да, може.