Заради Католическия Великден в Европа поръчките ще бъдат изпратени във вторник, 2 април

Заради Католическия Великден в Европа поръчките ще бъдат изпратени във вторник, 2 април

Връщане до 365 дни - без да задаваме въпроси!
Доставка 7 лв. - Възможност за безплатна доставка над 119 лв.-
Свържете се с нас
Желани
Количка

Почистване и грижа за мъжките гривни

Много клиенти ни питат как да се грижат за своята гривна. От неръждаема стомана до мъниста и кожа, с нашите лесни насоки аксесоарът на китката Ви ще изглежда така добре, както в деня, в който Ви го изпратихме.

Риск за гривните има по всяко време на годината. Винаги може да им се случи нещо - от край на морското дъно като Титаник (извинявайте, че издадохме развръзката) до това да отхвръкнат при игра на плажен волейбол. Затова Вашата гривна се нуждае от защита.

Единственият сигурен начин да не я изгубите или нараните е никога да не я носите. Но това не е вариант, нали?

Вместо да се отказвате от бижуто на китката си, следвайте нашите 5 лесни указания, за да запазите здравината и отличния му външен вид от деня, в който го купихте. С нашите съвети ще знаете и как да го почиствате, когато се замърси.

1 Почистване и грижа за мъжките гривни1.1 Кога трябва да сваляте гривната си1.2 Как да се грижим за мъжките гривни1.3 Как да се грижим за мъжки гривни с мъниста1.4 Как да се грижим за мъжки гривни от неръждаема стомана1.5 Как да се грижим за мъжки кожени гривни

Кога трябва да сваляте гривната си

  1. Свалете гривните преди тренировка и плуване в морето. Солената вода уврежда повечето гривни. Освен това блестящите предмети привличат акулите - още една добра причина да не плувате с бижута. Не ги носете и по време на спорт, защото потта не влияе добре на среброто, естествената кожа и мънистата.

  2. Не носете гривни в басейн или гореща вана. Може да си представяте как се излежавате край басейна, покрити в лъскави аксесоари като в рап клип, но ако искате да влезете във водата, ще се наложи да промените картината в главата си. Хлорът поврежда и обезцветява голяма част от металите (дори неръждаемата стомана) и може да разяде полираното покритие на някои скъпоценни камъни.

  3. Не бъдете с гривни, когато нанасяте обикновен или слънцезащитен крем, лосион или одеколон. Приемете гривната за завършващ елемент и я сложете след, а не преди козметичните продукти. Те проникват в цепнатините, полепват се по закопчалките и образуват мазен слой върху мънистата, а нито едно от тези последствия не се отразява добре на гривната Ви.

  4. Не стойте с гривни на пряка слънчева светлина. Това не означава, че не можете да ги носите на открито, но ги сваляйте, когато се печете на плажа или край басейна. От силното слънце някои материали избеляват, а пластмасата (от която например са направени еластичните шнурове на мънистените гривни) става слаба и чуплива.

  5. Сваляйте гривните, преди да играете на пясъка или да работите в градината. Колкото и готини да са нашите мъжки гривни, те няма да Ви помогнат да спечелите на плажен волейбол. Ако останете с тях, рискувате пясъкът да надраска златното или родиевото покритие, както и горния слой на естествените камъни. Същото се отнася и за градинарството. Когато свалите гривната си, няма опасност да я нараните с някое малко камъче или да я засадите по погрешка. Повярвайте ни, невъзможно е да си отгледате дърво с черни гривни.

Как да се грижим за мъжките гривни

  1. Редовно почиствайте гривната си. Потта, телесните мазнини и следите от пръсти могат да помрачат блясъка ѝ. Повечето мъжки гривни (с изключение на изработените от кожа) се почистват лесно с 1-2 капки мек сапун, разтворен в топла вода, и мека кърпа или четка за зъби. Внимателно избършете аксесоара и го подсушете добре с фин плат.

  2. Съхранявайте гривната на сигурно място. Дръжте гривните си на място, на което няма да се драскат една друга. Не ги трупайте на нощното шкафче или в чекмеджето за чорапи. Инвестирайте в поставка за бижута - можем да Ви предложим модел, който изглежда мъжествено, а не като този на леля Ви. Когато сте на плажа или на басейн, не прибирайте бижуто в найлонова торба, в която да се спарва. От жегата и влагата могат да се образуват плесен и мухъл, особено по кожените гривни!

  3. Гледайте за предупредителни знаци. С малко грижа и внимание ще се радвате на своята гривна много дълго време. Внимавайте обаче за уязвимите ѝ места и винаги я поставяйте на китката си по правилния начин. Както е показано на схемата по-долу, мънистена гривна се слага, като приберете плътно пръстите си и я плъзнете по ръката без излишно разтягане и дърпане. При мъжките отворени гривни избягвайте да отслабвате метала, като го огъвате и опъвате. За да нагласите гривната, поставете я на ръката, обвийте я с длан и внимателно притиснете краищата един към друг. Както показва картинката, тя се слага и сваля от най-тясната страна на китката.

Как да се грижим за мъжки гривни с мъниста

Много мъже ни питат как най-добре да се грижат за своите мънистени гривни. Макар че основният фактор за дълготрайността на бижуто е качеството на мънистата, немалко зависи и от Вас.

  • Гривната от мъниста трябва да е суха. Няколко пръски не са проблем, но не се къпете или плувайте с нея. Освен това бъдете внимателни, когато миете ръцете си или сте навън в дъжда.
  • Не я носете непрекъснато. Можете да изразявате индивидуалността си с нея всеки ден, но за да предотвратите надраскване или счупване на камъните, сваляйте я преди спорт или други интензивни дейности.
    Препоръчително е да не е на ръката Ви и по време на сън, за да не се разтяга, когато се въртите в леглото.
  • Дръжте гривната далеч от кремове и масла. Да, мъжете също използват крем или слънцезащитен лосион. Нанасяйте ги обаче преди да сложите аксесоара, защото козметичните продукти се наслагват между мънистата и металните елементи, като така ги обезцветяват и увреждат.
  • Пазете бижуто от силна пряка слънчева светлина. Не всички скъпоценни камъни са еднакви. Някои не издържат на продължително директно излагане на слънце. Най-добрият начин да съхранявате мъжка мънистена гривна е да я окачите на
    поставка за бижута далеч от пряка слънчева светлина. Така се грижите и за ластичната връв. Когато сте на плажа, я дръжте далеч от горещия пясък.

Сред камъните, които избледняват или се обезцветяват при продължително излагане на слънце, са: опал, сапфир, аметист, аметрин, тюркоаз, карнеол, цитрин, кунзит, розов и опушен кварц.

Камъни, чиито цвят няма да избледнее или да се изгуби от слънцето, са: вулканичен камък, хаулит, нефрит, лапис лазули, черен оникс, черен обсидиан, яспис и малахит.

  • Поддържайте гривната си чиста. Колкото и да внимавате, нормално е мънистената Ви гривна да се замърсява. Внимателно я изтъркайте с фина кърпа или четка за зъби, потопени в топла вода с малко мек сапун. Както е показано на схемата, отстранете сапуна с влажен плат и подсушете с кърпа.
    Металните елементи полирайте с мека кърпа. Този начин е безопасен за повечето мъниста от камък и дърво.

Мога ли да плувам с гривна от мъниста?

Хлорът и солената вода могат да увредят както мънистата, така и ластичната или метална връв, на която са нанизани, затова Ви препоръчваме винаги да сваляте аксесоара преди плуване.

Редица скъпоценни и полускъпоценни камъни са преминали някаква обработка - нагряване, облъчване или импрегниране (запълване на цепнатините с бои и восък, за да се прикрият несъвършенствата). Всички тези методи целят идеален външен вид и по-достъпна цена.

Макар че не са вредни, те правят материала по-податлив на химикалите в басейна и на солената вода. Колкото по-третиран е един камък, толкова по-вероятно е да се обезцвети или избледнее. Ние в Trendhim използваме различни естествени камъни, които не са допълнително обработени, а само полирани.

Освен че влияе на самите мъниста, солената вода може да отслаби и ластичната връв, която ги държи заедно, и тя да се скъса. Някои мъжки гривни са изработени с метална тел, която се уврежда и ръждясва от водата.

Как да се грижим за мъжки гривни от неръждаема стомана

Въпреки че стоманата е популярна със своята издръжливост, дълготрайност и устойчивост на ръжда, има няколко неща, с които да предпазите своята гривна.

  • Старайте се да не я мокрите. С
    гривна от неръждаема стомана може да се къпете, но трябва да внимавате, ако тя съдържа и друг метал или има покритие (например от злато). Дори златното покритие може да се износи, а продължителното излагане на вода и търкането под душа ще ускорят процеса.
    Тъй като не е добре в процепите и по закопчалката да остават сапун и вода, препоръчваме Ви винаги да сваляте гривните преди баня. Не оставяйте водата да изсъхва върху аксесоара - щом се намокри, винаги го подсушавайте.
  • Сваляйте гривната преди сън. Неръждаемата стомана е достатъчно здрава, за да е на ръката Ви, докато спите, но има вероятност след време покритието на метала да се износи. Ако моделът не е тестван за никел, съществува риск да развиете алергия. Такава, макар и малка, вероятност остава дори и при тестваните артикули. Винаги проверявайте дали гривната, която сте избрали, е безопасна за носене.
  • Избягвайте контакт на стоманения аксесоар с кремове и масла. Сваляйте го, преди да се намажете с лосион, одеколон, крем против изгаряне или за почерняване. Макар че козметиката обикновено не вреди на стоманата, може да се наложи после да бършете остатъците с кърпа.
  • Грижете се за чистотата на гривната. За да я почистите, разтворете няколко капки сапун с топла вода и натопете в нея мека кърпа.
    Както е показано по-долу, внимателно избършете бижуто с кърпата. Изплакнете го и го подсушете с фин плат. Оставете го на въздух да доизсъхне и след това му придайте допълнителен блясък с кърпичка за полиране.

Мога ли да плувам с гривна от неръждаема стомана?

Не, не трябва да плувате със стоманена гривна. Металът действително е здрав, издръжлив и устойчив на ръжда, но химикалите в хлорирания басейн и солта в морската вода могат да предизвикат потъмняване.

А помните ли, че лъскавите предмети привличат акулите? Да, това напълно би съсипало краткото Ви гмуркане в океана.

Да не споменаваме щетите, които солената вода и хлорът могат да нанесат на елементите на гривната, изработени от друг метал, например закопчалката. Ако наистина се налага да плувате с аксесоара на ръката си, нека той е от медицинска неръждаема стомана 316L, а после го изсушете напълно.

Основната причина да не влизате в басейн с гривни и други бижута от неръждаема стомана е, че хлорът може да увреди повърхностния слой на метала. Стоманата съдържа хром, който взаимодейства с кислорода и образува тънък невидим слой от хромов оксид на повърхността. Този „пасивен слой“ прави материала устойчив на корозия.

Когато хлорът разяде слоя хромов оксид, металът под него става податлив на ръжда, корозия и в крайна сметка се разрушава.

Как да се грижим за мъжки кожени гривни

Мъжките кожени гривни са подходящи както за по-официално, така и за небрежно облекло. Грижете се добре за своята и ще се уверите, че подхожда на всичко в гардероба Ви. При неправилна употреба обаче кожата ще изсъхне, ще се сбръчка или още по-лошо, ще мухляса.

  • Дръжте кожените гривни далеч от вода. Естествената животинска кожа е като човешката - има пори и не е напълно водоустойчива. Водата влияе неблагоприятно на вида и здравината на материала, обезцветява го и оставя петна.
    Ако кожената Ви гривна се намокри, първо внимателно я изтърсете от водата. Леко попийте (без да търкате) каишката с мека попиваща кърпа и я оставете да изсъхне на въздух. Повече за влиянието на водата върху аксесоарите от кожа ще прочетете по-долу.
  • Избягвайте силна топлина. Препоръчително е, когато спите или тренирате, да сваляте гривната си, но внимавайте къде я оставяте. Най-благоприятна за естествената кожа е по-хладната или стайна температура. Прекомерната горещина може да я изсуши, затова избягвайте радиатори, печки или открит огън.
  • Пазете бижуто от контакт с кремове и масла. Както при повечето гривни, и тези от кожа трябва да се свалят преди нанасянето на крем, масло или одеколон. Това включва и слънцезащитните продукти. Макар че повечето от тях са безвредни, те ще образуват тънък слой върху кожата, който ще я направи по-неприятна на вид и допир.
  • Поддържайте гривната чиста. За да почистите своята кожена гривна, я избършете с леко влажна кърпа с капка мек сапун за ръце (без овлажнител). След това минете повърхността ѝ с чиста влажна кърпа и я оставете да изсъхне на въздух, преди да я сложите.
    Както е показано на схемата, почиствайте с леки кръгообразни движения или нежно потупване - никога не търкайте агресивно. За допълнителна защита, някои гривни изискват нанасяне на специален препарат за кожа, като за целта следвайте инструкциите на продукта.

Мога ли да плувам с кожена гривна?

Отговорът е: не, не трябва да плувате с кожена гривна. Дори и да е плътна и здрава, водата ще ѝ се отрази пагубно.

Вижте трите основни причини, поради които не бива да плувате с аксесоар от естествена кожа:

  1. Кожата ще загуби естествените си мазнини и ще се свие, ако плувате с нея. Ако кожената гривна е на ръката Ви, когато се къпете, плувате в морето или в басейн или вали силен дъжд, тя ще загуби естествените си мазнини. Тогава ще стане по-твърда, ще се нацепи и дори ще се свие.

  2. Изложена на твърде много вода, кожата се обезцветява. Дори и да не се случи веднага, продължителното потапяне във вода може да доведе до избледняване или пълно изчезване на цвета. Повечето гривни от кожа са обработени с боя. Ако постоянно плувате или си взимате душ с тях, цветът им може да избелее или да се олющи.

  3. Кожата мухлясва при продължителен контакт с вода. Ако кожената Ви гривна се мокри и не съхне правилно, по нея е възможно да се появи мухъл. Докато го видите, проблемът вече ще е сериозен. Той не само я загрозява, но влияе неблагоприятно на здравината ѝ и има лоша миризма.

Какво да направим, ако кожената ни гривна мирише неприятно

При правилна употреба, аксесоарът не би трябва да е с лош мирис, но ако все пак има такъв, нужно е да го почистите добре и да го изсушите идеално на въздух. Това показва още, че го носите прекалено много, без да му оставяте време да „диша“.

Кожата е порест материал и попива потта, мазнините и мръсотията. Каквото и да правите, не можете да спрете това.

За да се радвате на кожената си гривна по-дълго, не я слагайте по време на дейности, при които знаете, че ще се потите (във фитнеса например) и винаги я сваляйте преди сън.

УЧАСТВАЙТЕ В ИГРАТА ЗА ГИФТ КАРТА С 800 ЛВ.

Абонирайте се за нашия бюлетин с модни съвети, специални оферти и информация за нови продукти. Автоматично ще се включите в ежемесечната томбола за гифт карта на стойност 800 лв.

Запознат съм с политиката за поверителност на Trendhim. Можете да се отпишете по всяко време.