Връщане до 365 дни - без да задаваме въпроси!
Доставка 7 лв. - Възможност за безплатна доставка над 119 лв.-
Свържете се с нас
Желани
Количка

Лечебни мъжки гривни - значение на скъпоценните камъни

Със скъпоценни камъни, обещаващи всичко - от фокусираност и смелост до интелект и любов, да изберете кои да носите на китката си изисква търпение и знание. Нашият подробен наръчник показва какво прави лечебните мънистени гривни толкова специални и как да изберете точната за себе си.

Лесно може да си помислите, че от скъпоценни камъни се интересуват само последователите на движението „Нова епоха“ и хората, знаещи разликата между поза „гледащо надолу куче“ и парипурна навасана. От древни времена обаче на камъните са приписвани различни сили.

Викингите (няма как да не споменем своите предшественици) тачели карнеола, гага́та, граната и кехлибара заради тяхната красота и мистични свойства. В наши дни хората все още вярват, че определени камъни могат да им помогнат за всичко - от интелигентност до увереност.

Без значение дали търсите мънистена гривна заради нейните свръхестествени свойства или просто защото изглежда отлично, ние ще разбулим тайната зад легендарните полускъпоценни камъни и ще Ви помогнем да се спрете на този, който най-добре разказва Вашата история.

Преди да започнем, е важно да уточним, че пишем за камъните и техните целебни свойства само за развлекателна информация и не представяме категорично доказани от науката факти. Ако сте в ситуация, изискваща реална физическа, ментална или емоционална подкрепа, моля, консултирайте се с лекар или лицензиран терапевт.

1 Лечебни мъжки гривни - значение на скъпоценните камъни1.1 Каква е разликата между скъпоценни и полускъпоценни камъни?1.2 Каква е разликата между кристали и камъни?1.3 Защо да носим лечебни гривни?1.4 Как да си изберете подходящата лечебна гривна1.5 Как се почистват и зареждат гривни от лечебни камъни1.6 3 неща, които да имате предвид при покупката на лечебна мънистена гривна1.7 Целебните гривни и вашата история

Каква е разликата между скъпоценни и полускъпоценни камъни?

Когато търсите лечебни гривни или такива с каменни мъниста, ще срещнете понятията „скъпоценни камъни“, „полускъпоценни камъни“ и не съвсем ясното, използвано от бижутерите „естествени камъни“. Когато знаете значението им и общото между тях (ако има такова), ще Ви е по-лесно да изберете правилния аксесоар за колекцията си.

Какво са скъпоценни камъни?

Разделянето на камъните на скъпоценни и полускъпоценни не означава, че едните са по-важни, а че са с по-висока стойност от другите. Важността им обаче определя притежателят.

Скъпоценни се наричат 4 вида камъни - рубини, сапфири, изумруди и диаманти. Те са винаги по-скъпи, което ги прави по-високо ценени в сравнение с полускъпоценните камъни.

Какво са полускъпоценни камъни?

Всички камъни, които не попадат в групата на скъпоценните, са полускъпоценни. Те обикновено са по-лесно достъпни и често се използват в бижутерията.

Такива са аметист, авантюрин, халцедон, хризокола, цитрин, гранат, хематит, нефрит, яспис, лапис лазули, малахит, обсидиан, оникс, родонит, тигрово око, топаз, тюркоаз и още много други.

Какво са естествени камъни в бижутерията?

След като определихме какво означава скъпоценен и полускъпоценен камък, какво означава „естествен камък“ в сферата на бижутата?

Така наричаме всеки изрязан, полиран и използван като украшение камък. Той може да е от минерали, скали или дори кехлибар.

Всеки скъпоценен или полускъпоценен камък, който е обработен и се носи като бижу, също е натурален. Всъщност всеки минерал, избран заради своята красота и използван в направата на колие, пръстен или гривна, бижутерите наричат с общото понятие „естествен скъпоценен камък“. Някои такива камъни са с органичен произход, като перлите и кехлибара. Ние датчаните сме запознати с кехлибара, защото по нашите брегове все още се среща дървесна смола от Каменната ера.

Каква е разликата между кристали и камъни?

Освен ако не сте геолог, вероятно се интересувате повече от качествата на камъка (от вероятните му „вълшебни“ свойства), отколкото от научната му класификация. Но за тези, които искат да знаят: основното различие между камъни и кристали е, че кристалът е единичен (един материал). Кристалите имат фасетирана повърхност и обикновено са достатъчно прозрачни, за да се вижда през тях.

Камъните като цяло се състоят от свързани помежду си микроскопични кристали. Например гранитът - той съдържа множество кристали, включително кварц, съединени в едно.

Трябва да добавим, че с думата „камък“ се описват също лечебни кристали. Объркахте ли се? Недейте. Най-важното, когато търсите кристали, камъни или скали (да, още една дума за същото) е дали Ви харесват или не. Виждате ли ги като част от своята история? Ако отговорът е „да“, тогава няма значение дали камъкът е скъпоценен, полускъпоценен или просто парче скала, намерено на земята.

Защо да носим лечебни гривни?

Независимо дали вярвате в целебните свойства на скъпоценните камъни или не, невъзможно е да отречете колко красиво и стилно изглеждат на ръката Ви.

Ние в Trendhim сме уверени, че аксесоарите имат силата да Ви помагат да разказвате своята история - да изразявате себе си и да придавате допълнително очарование на даден момент. Ако това не е достатъчно, има много хора, убедени, че камъните са способни да дадат всичко - от равновесие до изцеление.

Мъниста от скъпоценни камъни често се носят за защита, пречистване и освобождаване на отрицателната енергия, която Ви пречи да продължите напред. За хематита примерно се смята, че уравновесява и насърчава вниманието и концентрацията. Ако носите гривна от хематит, ще бъдете в постоянен контакт с него и неговите сили (истински или не) ще Ви помогнат да останете балансирани.

Много лечебни гривни са свързани с чакрите - седемте кръга енергия около тялото. Както с повечето неща в живота, те могат да излязат от равновесие. Счита се, че носенето на камъни и кристали го възстановява и поддържа безпрепятствения поток на енергия. С вдъхновена от чакрите гривна често ще виждате седемте мъниста в различни цветове, всеки от които се свързва с отделна чакра.

Виждате Гривна Foudre

Ефикасни ли са лечебните камъни?

Това е първият въпрос, който си зададохме, когато се потопихме в темата, и честно казано, няма научни изследвания, които доказват ефективността им. Но като всичко, което не може да се разглежда само като черно-бяло, силата им зависи от това дали вярвате, че вършат работа, или не.

Не е откачено да мислите, че камъните и кристалите имат енергия и затова могат да Ви помогнат да балансирате живота си. Вземете за пример своя ръчен часовник. Ако носите работещ с батерия модел с кварцов механизъм, той вероятно функционира благодарение на енергията на кристал.

При външно влияние кварцовите кристали произвеждат електричество. При часовника, батерията изпраща електричество към кварца по електрическа верига, което предизвиква вибрация с точна честота (32 768 пъти в секунда). Веригата отброява вибрациите и създава по един електрически импулс на секунда. Пулсациите задвижват малкия мотор, който върти стрелките на часовника, и така се показва времето (до изчерпване на батерията).

Ето защо не е невъзможно да си представим, че гривните със скъпоценни камъни и кристали могат да имат същия ефект. Енергията, която всекидневно излъчвате, би могла да взаимодейства с камъните така, че те да я канализират обратно към Вас в друго състояние. Това е общуване между тялото Ви и аксесоара и евентуално може да промени Вашата история завинаги.

Как да си изберете подходящата лечебна гривна

Изборът на скъпоценен камък заради неговата енергия или целебни свойства може да е вълнуващ. Преди да купите следващата си гривна, отделете малко време, за да проучите характерните за камъните качества. Решете защо я искате и какво се надявате да внесе в живота Ви.

Помнете, че при аксесоарите няма йерархия в камъните и кристалите. Спрете се на модела, който отговаря на намеренията Ви и в най-голяма степен съответства на историята, която желаете да разкажете. Ако изглежда привлекателно, толкова по-добре.

Вижте най-популярните скъпоценни камъни, използвани за мъжки лечебни гривни. Открийте този, който съответства на онова, което липсва (или трябва да присъства повече) в живота Ви.

Информацията по-долу не е безспорно доказана, а само за развлечение. Ако се нуждаете от физическа, умствена или емоционална помощ, моля, консултирайте се с доктор или квалифициран специалист.

Камъни и тяхното значение

  • Хематит – Концентрация – Тези камъни се използват за заздравяване на връзката със земята и насърчаване на смелостта. Смята се още, че ефективно стимулират способността ни да се съсредоточаваме.
  • Ахат – Увереност – Ахатът се носи като защитен камък. Той засилва мъдростта, куража и концентрацията.
  • Аметист – Балансираност – Аметистът прави притежателя си разумен и здраво стъпил на земята. Той насърчава креативността и страстта, засилва интуицията и ни помага да пристъпим към действие.
  • Тигрово око – Смелост – Дори името на камъка звучи заплашително. Тигровото око се носи за увереност, късмет и кураж в лицето на трудностите.
  • Вулканичен камък – Сила – Точно като огнената течност, от която са се образували, лава перлите са символ на сила и решителност. Можете да ги използвате и за ароматерапия, като добавите капка етерично масло. То ще се задържи в порите им и ще усещате уханието му през целия ден.
  • Яспис – Уравновесяване – Тези полускъпоценни камъни могат да донесат спокойствие и да погълнат негативните вибрации. Освен това помагат да сме честни и организирани - никак не е лошо за гривна, нали?
  • Оникс – Сила – Ониксът е сред най-добре познатите натурални камъни. Носи се за сила, дава увереност и подпомага смелостта, самоконтрола и мъдростта.
  • Унакит – Любов към себе си – Унакитът е полускъпоценен камък, от който всички можем да имаме полза. Той подпомага самоприемането, изцелението и премахва отрицателната енергия.
  • Лапис лазули – Антистрес – Камъкът освобождава стреса и подпомага състраданието, истината и увереността.

  • Комплект черни гривни
    Lucleon
    42 лв.
    Комплект черни гривни
    Популярен подарък
  • Гривна от кожа и червено тигрово око
    Lucleon
    74 лв.
    Гривна от кожа и червено тигрово око
    Гравирайте
  • Гривна от кожа и жълто тигрово око
    Lucleon
    74 лв.
    Гривна от кожа и жълто тигрово око
    Гравирайте
  • Гривна Miro от тигрово око и кокос
    Lucleon
    42 лв.
    Гривна Miro от тигрово око и кокос
  • Гривна Miro от син ахат и лава перли
    Lucleon
    42 лв.
    Гривна Miro от син ахат и лава перли
    Популярен подарък
  • Черна гривна от кожа и лава перли
    Lucleon
    74 лв.
    Черна гривна от кожа и лава перли
    Гравирайте
  • Гривна Miro от яспис и лава перли
    Lucleon
    42 лв.
    Гривна Miro от яспис и лава перли
  • Черна гривна от оникс
    Lucleon
    42 лв.
    Черна гривна от оникс
  • Гривна Thunder
    Arkai
    62 лв.
    Гривна Thunder
  • Гривна Naxos от снежинков обсидиан и кожа
    Lucleon
    62 лв.
    Гривна Naxos от снежинков обсидиан и кожа
    Гравирайте
  • Гривна Naxos от червено тигрово око и кожа
    Lucleon
    62 лв.
    Гривна Naxos от червено тигрово око и кожа
    Популярен подарък
    Гравирайте
  • Гривна Naxos от лъскав черен ахат и кожа
    Lucleon
    62 лв.
    Гривна Naxos от лъскав черен ахат и кожа
    Гравирайте
  • Гривна Naxos от бял тюркоаз и кожа
    Lucleon
    62 лв.
    Гривна Naxos от бял тюркоаз и кожа
    Гравирайте
  • Гривна Brisa
    Arkai
    62 лв.
    Гривна Brisa
  • Гривна Naxos от тюркоазен императорски яспис и кожа
    Lucleon
    62 лв.
    Гривна Naxos от тюркоазен императорски яспис и кожа
    Гравирайте
  • Гривна от изумруденозелен ахат
    Lucleon
    42 лв.
    Гривна от изумруденозелен ахат
  • Черна гривна от натурални камъни
    Fort Tempus
    31 лв.
    Черна гривна от натурални камъни
  • Гривна от тигрово око
    Lucleon
    42 лв.
    Гривна от тигрово око
  • Гривна Naxos от червен императорски яспис и кожа
    Lucleon
    62 лв.
    Гривна Naxos от червен императорски яспис и кожа
    Гравирайте
  • Гривна Naxos от матов черен ахат и кожа
    Lucleon
    62 лв.
    Гривна Naxos от матов черен ахат и кожа
    Гравирайте
  • Как се почистват и зареждат гривни от лечебни камъни

    Без значение колко вълшебна или могъща вярвате, че е гривната Ви, тя несъмнено ще се замърсява. За да почистите гривна от мъниста, изтъркайте я внимателно с мека кърпа, потопена в топла вода с малко мек сапун.

    Разликата между аксесоара от лечебни камъни и този с „обикновени“ е в смисъла, който влагате в него. Ако го носите само заради външния вид, да го поддържате чист и да следвате тези насоки ще е достатъчно, за да му се радвате дълго. Ако обаче сте го избрали заради това, което се надявате камъните да донесат в живота Ви, може би е добре да го зареждате.

    В случай че се отнасяте скептично към способността на гривните да Ви влияят, вероятно следващите съвети едва ли ще Ви бъдат полезни. Но пък няма и да Ви навредят.

    Липсата на сериозни научни проучвания върху лечебните свойства на камъните векове наред не е спряло хората да вярват в тях.

    Зареждането на мънистата е интересен начин да кажете, че им помагате да възобновят евентуалните си магични свойства. Има два лесни начина да го направите: на лунна светлина и чрез кадене с градински чай.

    Най-елементарният метод да заредите целебни скъпоценни камъни е при пълнолуние. Трябва само да оставите гривната на директна лунна светлина между 6 и 12 ча́са. Може да се наложи да го направите повече от една нощ, ако нощите са кратки, както е през лятото при нас в Дания.

    Друг лесен начин за зареждане на камъни е окадяване с градински чай. Запалете сноп от него и раздухайте, за да започне да пуши. Дръжте гривната на дима и я обръщайте, за да може той да обгърне всяко мънисто.

    Предимството и на двата метода е, че няма да повредят или обезцветят аксесоара.

    3 неща, които да имате предвид при покупката на лечебна мънистена гривна

    1. Цена – Освен ако не носите диаманти, нито един вид камъни не бива да Ви коства цяло състояние. Повечето от тях не са редки (въпреки предполагаемите им сили), затова цената не трябва да е непосилна.

    2. Размер и закопчалка – Без значение колко ефикасни се твърди, че са камъните, или колко надежди им възлагате, ако гривната не стои стабилно и по мярка на китката Ви, просто не си заслужава. Когато поръчвате мъжки мънистени гривни по интернет, прочетете отзивите или се свържете със сътрудниците на сайта за повече информация относно подходящата големина и надеждността на закопчалката.

    3. Автентичност – Това е един от най-важните фактори, които трябва да вземете под внимание при избора на гривна с лечебни камъни или кристали. Автентичността на естествените камъни е това, което ги отличава от синтетичните. Много от предлаганите на пазара камъни са били нагрявани и боядисани за по-наситен цвят. Макар че това не е необичайна практика, все пак трябва да я имате предвид.

    Целебните гривни и Вашата история

    От средновековните хора до индианците, скъпоценните и полускъпоценните камъни са се използвали като източник на изцеление и сила. Макар че няма научни изследвания върху действителната полза от кристалите и камъните за лечебни цели, съществуват проучвания, които разглеждат плацебо ефекта на този вид бижута, а той не бива да се подценява като нещо фалшиво или плод на въображението. Струва си да помислим върху силата на вярата в нещо и убедеността, че то работи.

    Вероятно именно в това се крие смисълът да носим гривна от камъни - в историята, която самите ние искаме да разкажем чрез нея.

    Гривната на ръката Ви и мънистата, от които е изработена, се превръщат в част от Вашето пътуване. Сами решавате за какво да я носите - за увереност, концентрация или каквото и да било друго. Най-важното е, че го правите за себе си, без значение дали има свръхестествени сили или не.