Връщане до 365 дни
Доставка 4 лв. - Безплатна доставка над 69 лв.
0886 22 44 30 - (в работни дни от 9:00 до 17:00 ч.)
Всички аксесоари
Аксесоари за костюм
Бижута
Чанти и портфейли
Доставка 4 лв. - Безплатна доставка над 69 лв.
Trendhim
×
Trendhim
Език:
Вратовръзки
Гривни
Грижа за брадата
Игли за ревер
Колани
Колиета
Копчета за ръкавели
Кърпички за сако
Обици
Очила с прозрачни стъкла
Папийонки
Портфейли
Продукти за бръснене
Пръстени
Ръкавици
Слънчеви очила/ Очила
Тиранти
Чанти
Часовници
Шалове
Шапки
Щипки за вратовръзка
0886 22 44 30
В работни дни от 9:00 до 17:00 ч.
Вижте всичко

Лечебни мъжки гривни - значение на скъпоценните камъни

Със скъпоценни камъни, обещаващи всичко - от фокусираност и смелост до интелект и любов, да изберете кои да носите на китката си изисква търпение и знание. Нашият подробен наръчник показва какво прави лечебните мънистени гривни толкова специални и как да изберете точната за себе си.

Лесно може да си помислите, че от скъпоценни камъни се интересуват само последователите на движението „Нова епоха“ и хората, знаещи разликата между поза „гледащо надолу куче“ и парипурна навасана. От древни времена обаче на камъните са приписвани различни сили.

Викингите (няма как да не споменем своите предшественици) тачели карнеола, гага́та, граната и кехлибара заради тяхната красота и мистични свойства. В наши дни хората все още вярват, че определени камъни могат да им помогнат за всичко - от интелигентност до увереност.

Без значение дали търсите мънистена гривна заради нейните свръхестествени свойства или просто защото изглежда отлично, ние ще разбулим тайната зад легендарните полускъпоценни камъни и ще Ви помогнем да се спрете на този, който най-добре разказва Вашата история.

Преди да започнем, е важно да уточним, че пишем за камъните и техните целебни свойства само за развлекателна информация и не представяме категорично доказани от науката факти. Ако сте в ситуация, изискваща реална физическа, ментална или емоционална подкрепа, моля, консултирайте се с лекар или лицензиран терапевт.

Каква е разликата между скъпоценни и полускъпоценни камъни?

Когато търсите лечебни гривни или такива с каменни мъниста, ще срещнете понятията „скъпоценни камъни“, „полускъпоценни камъни“ и не съвсем ясното, използвано от бижутерите „естествени камъни“. Когато знаете значението им и общото между тях (ако има такова), ще Ви е по-лесно да изберете правилния аксесоар за колекцията си.

Какво са скъпоценни камъни?

Разделянето на камъните на скъпоценни и полускъпоценни не означава, че едните са по-важни, а че са с по-висока стойност от другите. Важността им обаче определя притежателят.

Скъпоценни се наричат 4 вида камъни - рубини, сапфири, изумруди и диаманти. Те са винаги по-скъпи, което ги прави по-високо ценени в сравнение с полускъпоценните камъни.

Какво са полускъпоценни камъни?

Всички камъни, които не попадат в групата на скъпоценните, са полускъпоценни. Те обикновено са по-лесно достъпни и често се използват в бижутерията.

Такива са аметист, авантюрин, халцедон, хризокола, цитрин, гранат, хематит, нефрит, яспис, лапис лазули, малахит, обсидиан, оникс, родонит, тигрово око, топаз, тюркоаз и още много други.

Какво са естествени камъни в бижутерията?

След като определихме какво означава скъпоценен и полускъпоценен камък, какво означава „естествен камък“ в сферата на бижутата?

Така наричаме всеки изрязан, полиран и използван като украшение камък. Той може да е от минерали, скали или дори кехлибар.

Всеки скъпоценен или полускъпоценен камък, който е обработен и се носи като бижу, също е натурален. Всъщност всеки минерал, избран заради своята красота и използван в направата на колие, пръстен или гривна, бижутерите наричат с общото понятие „естествен скъпоценен камък“. Някои такива камъни са с органичен произход, като перлите и кехлибара. Ние датчаните сме запознати с кехлибара, защото по нашите брегове все още се среща дървесна смола от Каменната ера.

Каква е разликата между кристали и камъни?

Освен ако не сте геолог, вероятно се интересувате повече от качествата на камъка (от вероятните му „вълшебни“ свойства), отколкото от научната му класификация. Но за тези, които искат да знаят: основното различие между камъни и кристали е, че кристалът е единичен (един материал). Кристалите имат фасетирана повърхност и обикновено са достатъчно прозрачни, за да се вижда през тях.

Камъните като цяло се състоят от свързани помежду си микроскопични кристали. Например гранитът - той съдържа множество кристали, включително кварц, съединени в едно.

Трябва да добавим, че с думата „камък“ се описват също лечебни кристали. Объркахте ли се? Недейте. Най-важното, когато търсите кристали, камъни или скали (да, още една дума за същото) е дали Ви харесват или не. Виждате ли ги като част от своята история? Ако отговорът е „да“, тогава няма значение дали камъкът е скъпоценен, полускъпоценен или просто парче скала, намерено на земята.

Защо да носим лечебни гривни?

Независимо дали вярвате в целебните свойства на скъпоценните камъни или не, невъзможно е да отречете колко красиво и стилно изглеждат на ръката Ви.

Ние в Trendhim сме уверени, че аксесоарите имат силата да Ви помагат да разказвате своята история - да изразявате себе си и да придавате допълнително очарование на даден момент. Ако това не е достатъчно, има много хора, убедени, че камъните са способни да дадат всичко - от равновесие до изцеление.

Мъниста от скъпоценни камъни често се носят за защита, пречистване и освобождаване на отрицателната енергия, която Ви пречи да продължите напред. За хематита примерно се смята, че уравновесява и насърчава вниманието и концентрацията. Ако носите гривна от хематит, ще бъдете в постоянен контакт с него и неговите сили (истински или не) ще Ви помогнат да останете балансирани.

Много лечебни гривни са свързани с чакрите - седемте кръга енергия около тялото. Както с повечето неща в живота, те могат да излязат от равновесие. Счита се, че носенето на камъни и кристали го възстановява и поддържа безпрепятствения поток на енергия. С вдъхновена от чакрите гривна често ще виждате седемте мъниста в различни цветове, всеки от които се свързва с отделна чакра.

Виждате Гривна Foudre

Ефикасни ли са лечебните камъни?

Това е първият въпрос, който си зададохме, когато се потопихме в темата, и честно казано, няма научни изследвания, които доказват ефективността им. Но като всичко, което не може да се разглежда само като черно-бяло, силата им зависи от това дали вярвате, че вършат работа, или не.

Не е откачено да мислите, че камъните и кристалите имат енергия и затова могат да Ви помогнат да балансирате живота си. Вземете за пример своя ръчен часовник. Ако носите работещ с батерия модел с кварцов механизъм, той вероятно функционира благодарение на енергията на кристал.

При външно влияние кварцовите кристали произвеждат електричество. При часовника, батерията изпраща електричество към кварца по електрическа верига, което предизвиква вибрация с точна честота (32 768 пъти в секунда). Веригата отброява вибрациите и създава по един електрически импулс на секунда. Пулсациите задвижват малкия мотор, който върти стрелките на часовника, и така се показва времето (до изчерпване на батерията).

Ето защо не е невъзможно да си представим, че гривните със скъпоценни камъни и кристали могат да имат същия ефект. Енергията, която всекидневно излъчвате, би могла да взаимодейства с камъните така, че те да я канализират обратно към Вас в друго състояние. Това е общуване между тялото Ви и аксесоара и евентуално може да промени Вашата история завинаги.

Как да си изберете подходящата лечебна гривна

Изборът на скъпоценен камък заради неговата енергия или целебни свойства може да е вълнуващ. Преди да купите следващата си гривна, отделете малко време, за да проучите характерните за камъните качества. Решете защо я искате и какво се надявате да внесе в живота Ви.

Помнете, че при аксесоарите няма йерархия в камъните и кристалите. Спрете се на модела, който отговаря на намеренията Ви и в най-голяма степен съответства на историята, която желаете да разкажете. Ако изглежда привлекателно, толкова по-добре.

Вижте най-популярните скъпоценни камъни, използвани за мъжки лечебни гривни. Открийте този, който съответства на онова, което липсва (или трябва да присъства повече) в живота Ви.

Информацията по-долу не е безспорно доказана, а само за развлечение. Ако се нуждаете от физическа, умствена или емоционална помощ, моля, консултирайте се с доктор или квалифициран специалист.

Камъни и тяхното значение

 • Хематит – Концентрация – Тези камъни се използват за заздравяване на връзката със земята и насърчаване на смелостта. Смята се още, че ефективно стимулират способността ни да се съсредоточаваме.
 • Ахат – Увереност – Ахатът се носи като защитен камък. Той засилва мъдростта, куража и концентрацията.
 • Аметист – Балансираност – Аметистът прави притежателя си разумен и здраво стъпил на земята. Той насърчава креативността и страстта, засилва интуицията и ни помага да пристъпим към действие.
 • Тигрово око – Смелост – Дори името на камъка звучи заплашително. Тигровото око се носи за увереност, късмет и кураж в лицето на трудностите.
 • Вулканичен камък – Сила – Точно като огнената течност, от която са се образували, лава перлите са символ на сила и решителност. Можете да ги използвате и за ароматерапия, като добавите капка етерично масло. То ще се задържи в порите им и ще усещате уханието му през целия ден.
 • Яспис – Уравновесяване – Тези полускъпоценни камъни могат да донесат спокойствие и да погълнат негативните вибрации. Освен това помагат да сме честни и организирани - никак не е лошо за гривна, нали?
 • Оникс – Сила – Ониксът е сред най-добре познатите натурални камъни. Носи се за сила, дава увереност и подпомага смелостта, самоконтрола и мъдростта.
 • Унакит – Любов към себе си – Унакитът е полускъпоценен камък, от който всички можем да имаме полза. Той подпомага самоприемането, изцелението и премахва отрицателната енергия.
 • Лапис лазули – Антистрес – Камъкът освобождава стреса и подпомага състраданието, истината и увереността.


Още лечебни камъни и техните свойства

 • Апатит – Интелект – Апатитът е целебен камък, който задълбочава себеизразяването, повишава мотивацията и разсейва объркването, давайки път на творчеството и интелекта.

 • Обсидиан – Яснота – Носим този камък, за да подсилим вътрешната си сила и способността си да изследваме. Вярва се, че той ни помага да открием истинското си Аз.

 • Содалит – Спокойствие – Содалитът е популярен със способността си да внася ред в хаоса и да носи равновесие в живота.

 • Розов кварц – Любов – Розовият кварц е познат като камъка на любовта, който възстановява хармонията и подсилва усещането за вътрешен мир.

 • Турмалин – Разбиране – Турмалинът насърчава самоувереността, търпимостта и съчувствието.

 • Безцветен кварц – Пречистване – Безцветният кварц често е считан за най-добрия лечител заради евентуалните си способности да поглъща, освобождава и променя енергията. Твърди се, че той уравновесява и подобрява физическото, емоционалното и умственото състояние.

 • Авантюрин – Късмет – Авантюринът е камъкът на благоденствието. Той подпомага и упоритостта, която вероятно е и истинската причина за благополучието.

 • Цитрин – Креативност – Вярва се, че цитринът пречиства чакрите, повишава творческите възможности и привлича богатството.

 • Карнеол – Мотивация – Тези камъни се носят за кураж и мотивация за успех.

 • Амазонит – Успокоение – Хората смятат, че амазонитът успокоява, помага ни да видим проблема от всички страни и да намерим разумно решение.

 • Аквамарин - Решителност – Аквамаринът е камъкът на знанието и смелостта. Той може да успокои съзнанието, да засили интелекта и да Ви помогне да се справите с объркващи решения.

 • Азурит - Изчистване – Азуритът пречиства тялото от отрицателната енергия и освобождава стреса.

 • Хаулит - Вдъхновение и креативност – Твърди се, че този камък стимулира паметта, засилва жаждата за знания и насърчава творческата Ви страна.

 • Флуорит – Яснота – Повишава силата на концентрацията и самоувереността.

 • Гранат – Енергизиране – Гранатът пречиства енергията и уравновесява чакрите. Освен това увеличава куража и увереността.

 • Родонит – Съчувствие – Камъкът лекува и балансира енергията, стимулирайки обичта към себе си и другите.

 • Лепидолит – Осъзнатост – Този полускъпоценен камък често се използва в периоди на промяна. Твърди се, че лекува емоционално и намалява стреса.

 • Смарагд – Близост – Наричан още изумруд, този камък се носи за вярност, безусловна любов и приятелство.

Как се почистват и зареждат гривни от лечебни камъни

Без значение колко вълшебна или могъща вярвате, че е гривната Ви, тя несъмнено ще се замърсява. За да почистите гривна от мъниста, изтъркайте я внимателно с мека кърпа, потопена в топла вода с малко мек сапун.

Разликата между аксесоара от лечебни камъни и този с „обикновени“ е в смисъла, който влагате в него. Ако го носите само заради външния вид, да го поддържате чист и да следвате тези насоки ще е достатъчно, за да му се радвате дълго. Ако обаче сте го избрали заради това, което се надявате камъните да донесат в живота Ви, може би е добре да го зареждате.

В случай че се отнасяте скептично към способността на гривните да Ви влияят, вероятно следващите съвети едва ли ще Ви бъдат полезни. Но пък няма и да Ви навредят.

Липсата на сериозни научни проучвания върху лечебните свойства на камъните векове наред не е спряло хората да вярват в тях.

Зареждането на мънистата е интересен начин да кажете, че им помагате да възобновят евентуалните си магични свойства. Има два лесни начина да го направите: на лунна светлина и чрез кадене с градински чай.

Най-елементарният метод да заредите целебни скъпоценни камъни е при пълнолуние. Трябва само да оставите гривната на директна лунна светлина между 6 и 12 ча́са. Може да се наложи да го направите повече от една нощ, ако нощите са кратки, както е през лятото при нас в Дания.

Друг лесен начин за зареждане на камъни е окадяване с градински чай. Запалете сноп от него и раздухайте, за да започне да пуши. Дръжте гривната на дима и я обръщайте, за да може той да обгърне всяко мънисто.

Предимството и на двата метода е, че няма да повредят или обезцветят аксесоара.

3 неща, които да имате предвид при покупката на лечебна мънистена гривна

 1. Цена – Освен ако не носите диаманти, нито един вид камъни не бива да Ви коства цяло състояние. Повечето от тях не са редки (въпреки предполагаемите им сили), затова цената не трябва да е непосилна.

 2. Размер и закопчалка – Без значение колко ефикасни се твърди, че са камъните, или колко надежди им възлагате, ако гривната не стои стабилно и по мярка на китката Ви, просто не си заслужава. Когато поръчвате мъжки мънистени гривни по интернет, прочетете отзивите или се свържете със сътрудниците на сайта за повече информация относно подходящата големина и надеждността на закопчалката.

 3. Автентичност – Това е един от най-важните фактори, които трябва да вземете под внимание при избора на гривна с лечебни камъни или кристали. Автентичността на естествените камъни е това, което ги отличава от синтетичните. Много от предлаганите на пазара камъни са били нагрявани и боядисани за по-наситен цвят. Макар че това не е необичайна практика, все пак трябва да я имате предвид.

Целебните гривни и Вашата история

От средновековните хора до индианците, скъпоценните и полускъпоценните камъни са се използвали като източник на изцеление и сила. Макар че няма научни изследвания върху действителната полза от кристалите и камъните за лечебни цели, съществуват проучвания, които разглеждат плацебо ефекта на този вид бижута, а той не бива да се подценява като нещо фалшиво или плод на въображението. Струва си да помислим върху силата на вярата в нещо и убедеността, че то работи.

Вероятно именно в това се крие смисълът да носим гривна от камъни - в историята, която самите ние искаме да разкажем чрез нея.

Гривната на ръката Ви и мънистата, от които е изработена, се превръщат в част от Вашето пътуване. Сами решавате за какво да я носите - за увереност, концентрация или каквото и да било друго. Най-важното е, че го правите за себе си, без значение дали има свръхестествени сили или не.

Нови колекции

Колекция гривни Sanatio

С мистични сили или не, колекцията Sanatio е изработена от естествени камъни. Всяко мънисто е уникално и всяка гривна -...

Да повдигнем завесата

Часовниците тип скелетон разкриват механизма, задвижващ стрелките, и ни карат да се запитаме защо изобщо този красив тан...

Колекция Amager

Едно колие може да каже много за Вас, но обикновено разкрива само една черта от характера Ви. Тези гривни и колиета обач...

Пазете очите си и внесете цвят в ежедневието

Това лято предпазвайте очите си с качествени слънчеви очила. Представяме Ви колекцията Thea на Waykins - 39 нови модела...

Водоустойчиви часовници със сапфирено стъкло

Историята Ви никога не спира, защо тогава часовникът Ви да го прави? С водоустойчивост до 100 м, медицинска стомана и са...

Хронографи от медицинска стомана със сапфирено стъкло

Прецизни и от най-добрите материали в своя клас, с часовниците от колекцията Ray разполагате с времето си със стил.

Сгъваеми слънчеви очила + 31 нови модела Waykins

От сгъваеми рамки до устойчиви на надраскване стъкла, нашите най-нови слънчеви очила ще Ви помогнат да виждате по-ясно в...

Меки, приятни на допир шалове и шапки

Със своята дишаща, топла материя, шаловете и шапките от колекция Montagna са идеални и за най-студените дни.

Часовници с видим механизъм

Часовниците Dante се захранват от Вашето движение. Докато се движите Вие, ще го правят и те. Затова не спирайте.

Вижте всички колекции

Нови статии

Как създадохме колекция Traveller

Всички ние жадуваме да опознаваме света. Това болезнено желание вдъхнови серия аксесоари, създадени за приключения.

Мъжките венчални пръстени и халки - най-добрият наръчник

От правилния размер до подходящия за Вас модел, вижте как да изберете своята сватбена халка и да започнете семейния си ж...

Какво да му подарите за Свети Валентин

От часовници с датски дизайн до пръстени, колиета и гривни, за този Св. Валентин му изберете наистина стойностен подарък...

Какво е 24-часов часовник с една стрелка и защо трябва да го имате

Разберете как да разчитате времето и да настройвате 24-часов часовник с една стрелка. Вижте и защо да го носите, за да р...

Устройство и настройка на часовник с лунна фаза

Научете как да разчитате и настройвате най-старата в света часовникова компликация - лунната фаза.

Почистване и грижа за мъжките гривни

Отговаряме на всичките Ви въпроси за поддръжката и почистването на мъжки гривни - от плуване с мъниста до носене на стом...

4 въпроса, на които да си отговорим, преди да купим часовник с видим механизъм

Отговорите на тези 4 въпроса ще Ви помогнат да изберете правилния мъжки скелетон часовник и да се грижите добре за него.

Как да носим джобен часовник със стил

От подходящата верижка до правилния илик, научете как правилно се носи джобен часовник.

Как се пере плетена шапка

Научете как да изперете на ръка плетената си шапка с лесни инструкции и илюстрации.

Вижте всички статии
Назад
Смяна на паролата

Ура! Изпратихме Ви имейл. Скоро ще можете да влезете!

Опа! Ще ни трябва Вашият имейл.Вашият имейл е невалиден.