Слънчеви очила | Купете 2 и спестете 20%

Слънчеви очила | Купете 2 и спестете 20%

Връщане до 365 дни - без да задаваме въпроси!
Доставка 5 лв. - Възможност за безплатна доставка над 119 лв.-
Свържете се с нас
Желани
Количка

Мъжките годежни пръстени

Нарастваща тенденция

Ако сте традиционен хетеросексуален мъж, който не живее в Южна Америка или Северна Европа, като нищо ще се запитате: „Годежни пръстени за мъже? Изобщо има ли такова нещо?“.

Да, има. В много части на света както мъжете, така и жените носят пръстен на безимения си пръст като знак, че са сгодени. В Исландия този тип пръстени се продават по два в комплект. В резултат от все по-широкото признаване на еднополовите бракове и равенството между жени и мъже, традицията се разпространява във все повече страни.

Но откъде произлиза обичаят да се носят годежни пръстени и защо вече стават актуални и за мъжете?

1 Мъжките годежни пръстени1.1 Кратка история на годежните пръстени1.2 Съвременният годеж1.3 Как се носи мъжки годежен пръстен1.4 Различните видове годежни пръстени за мъже1.5 Венчални и годежни пръстени1.6 Накратно…

Кратка история на годежните пръстени

Знак за притежание, който се е превърнал в символ на преданост

Римляните вярвали, че през четвъртия пръст на лявата ръка преминава Vena Amoris или „вената на любовта“. Въпреки романтичното си име, по онова време годежните пръстени символизирали притежание. Повечето от тях се правели от коноп, кожа или кост. Само най-заможните мъже подарявали на бъдещите си съпруги пръстени от злато или сребро и то само за да демонстрират богатството си.

Годежните пръстени се разпространили в Европа през Средновековието заради дългия период между годежа и сватбата. Тогава все още се носели само от жени и показвали по-скоро притежание, отколкото партньорство.

Всъщност чак през 20-ти век на брака започва да се гледа като на партньорство между двама равностойни души, в резултат на което традициите, свързани с годежа и сватбата, непрекъснато се променят. Всяка култура има специфични обичаи при годеж, а и в съвременния глобален свят сами избирате как да отпразнувате своята връзка.

Съвременният годеж

Многобройни възможности

Освен при еднополовите двойки, много мъже избират да носят годежен пръстен в чест на бъдещите си съпруги. Навярно сте се запитвали защо тя трябва да показва, че е обвързана, а той - не. Може мъжът да е поискал ръката ѝ, но след нейния утвърдителен отговор вече и двамата са заети. Освен това тенденциите се променят и вече нерядко жените са тези, които предлагат брак.

Пръстените за целомъдрие и обещание понякога се считат за равни на годежните, защото изразяват вярност към нещо и изглеждат почти еднакво.

Годежният пръстен е обещание. Заричате се, че ще бъдете верни на своя партньор, макар че все още не сте принудени по закон. В този смисъл годежният пръстен е по-впечатляващ от венчалния, защото показва предаността като Ваш доброволен избор, а не като задължение след сватбата. Някои двойки дори решават да останат сгодени, без след това да се женят.

Как се носи мъжки годежен пръстен

Няма правила, а само насоки

Годежният пръстен се слага на безименния пръст, а на коя ръка зависи от културата и религията. Местните обича са различни. В някои страни годежният пръстен се носи на левия безимен пръст и след това се използва като брачен. Другаде остава на едната ръка след сватбата, а на другата се поставя венчалната халка. Има и хора, които, щом се оженят, свалят годежния пръстен или го носят с верижка на врата си. Британските джентълмени често носят венчалните си пръстени до фамилния пръстен печат.

Накратко, имате свобода. Ако искате да следвате местните традиции, допитайте се до бижутер какви са те, но не забравяйте, че това са Вашата връзка, Вашата история и Вашият избор.

Различните видове годежни пръстени за мъже

Удобство или сигурност? Ефектност или дълготрайност?

Материали

Подобно на венчалните халки, годежните пръстени обикновено се изработват от злато, платина или сребро, но като повечето традиции и тази се променя. Вероятно познавате някой възрастен господин, който носи златна халка от десетилетия. Ако се вгледате, ще забележите многобройни следи от удряне и драскотини и навярно той често я е носил да я изглаждат и полират. Причината е, че златото, среброто и платината са не само скъпи, но и меки метали.

Модерните материали като титан, керамика, карбонови нишки, медицинска стомана, волфрам и дори силикон са чудесна алтернатива, тъй като са по-здрави, удобни, достъпни и дълготрайни.

Титанът е здрав, лек и хипоалергенен. Керамиката не провежда електричество. Медицинската неръждаема стомана е устойчива, ковка и на разумна цена, а силиконът е еластичен, удобен и лесно заменяем. Изборът на материал вече не е ограничен от традицията. Спрете се на този, който най-добре подхожда на Вашия стил и начин на живот.

Видове покритие

Нека сме честни: пръстените от чисто злато и платина са безбожно скъпи, затова мнозина предпочитат бижута с покритие. Най-често се срещат химически позлатените пръстени от стерлингово сребро. Тяхната повърхност е покрита с тънък златен слой, който с времето губи цвета си и тъй като представлява един вид метал върху друг, при нараняване започва да се лющи. Всяка драскотина ще разкрие основния метал отдолу и понеже както среброто, така и златото са меки метали, ако искате бижуто да Ви служи дълго, наистина трябва да полагате специални грижи за него.

Един относително нов метод за обработка на повърхности е PVD покритието. При него титанов нитрид се нагрява до състояние на плазма и се впръсква в аксесоара във вакуумна камера, съединявайки се с повърхността му на молекулярно ниво. Тъй като процесът се извършва във вакуум и при екстремни температури, той е безвреден за околната среда. Остава минимален отпадъчен материал и не се освобождават отровни химични вещества. Полученият твърд керамичен слой е устойчив на надраскване и потъмняване. Той не избледнява и не се бели, защото е свързан с метала на молекулярно ниво.

Размер и форма

Неслучайно брачните пръстени са семпли. Те са създадени, за да се носят дълги години, затова трябва да подхождат на всеки мъж и всяко облекло. Всички ние преминаваме през различни житейски фази и съответно променяме стила си на обличане, но сватбените халки остават същите.

С годежния пръстен обаче това не е задължително. Ако не възнамерявате да го използвате и като венчален или да го носите на различни пръсти, той е предназначен само за периода между годежа и сватбата. Затова сте свободни да експериментирате. Стига да стои на безименния пръст, той ще носи правилното послание. Прочетете Наръчника за мъжките пръстени за повече информация относно различните типове и форми пръстени.

В случай че имате намерение да носите годежния пръстен като (или с) брачна халка, изберете изчистен модел, който ще отива на всичко. Ако кожата Ви е в топъл цвят, заложете на златисто, а ако е в студен, ще Ви подхожда сив или сребрист пръстен. Както винаги, черното е универсално, но едва ли е много удачно за такъв празничен аксесоар.

Мъжкият годежен пръстен трябва да бъде забележим и мъжествен, но не комично масивен или пък твърде нежен. Ще сте в златната среда с модел широк между 6 и 10 мм. Ако работите с ръцете си, матираното или сатенено покритие ще скрие неизбежните следи от употреба, а наличието на текстура или шарка ще ги направи по-малко явни. Без значение колко здрав или устойчив на надраскване е материалът, с времето по него ще се появят следи, но важно е колко на брой и колко видими ще са те.

Профил

Това може би е най-пренебрегваната характеристика на годежните пръстени. Както показва изображението по-долу, пръстените могат да са с различен профил, като повечето мъжки годежни пръстени са класически или плоски.

Плоският пръстен има по-грубовати краища и естетика. Той приляга много добре, защото цялата му ширина е в контакт с кожата и не се размества. Ако обаче е по-широк и не го сваляте от време на време, за да може кожата да диша, рискувате тя да се обрине. Освен това, заради липсата на извивка по ръбовете, слагането и свалянето му не е така лесно както при класическите пръстени.

Класическите модели са извити отвътре, което ги прави изключително удобни за носене, поставяне и сваляне. Тъй като не прилепват изцяло върху пръста, задържат по-малко влага и намаляват риска от зачервяване и сърбеж. Но именно заради по-малката повърхност, която е в контакт с кожата, стоят по-хлабаво, а не стабилно като плоските.

За да изберете правилния пръстен и за двамата партньори, вземете под внимание стила и ежедневието си.

Венчални и годежни пръстени

Каква е разликата?

Честно казано, не е голяма. В някои култури се използва един и същ пръстен след годежа и сватбата, а в други се носят двата едновременно, което означава, че трябва да са с непреходен, семпъл дизайн. Прочетете нашето Ръководство за мъжките венчални халки.

Ако обаче един ден ще замените годежния пръстен с венчален, добре е да го приемете така: годежният пръстен е за сега, а брачният - завинаги. Изберете годежен пръстен, който ознаменува Вашата връзка и разкрива как се чувствате в настоящия момент.

Накратно…

Вие определяте себе си

Годежните пръстени имат дълга история, но като всяка друга традиция и тази постоянно се развива. Същото важи за модерните взаимоотношения. Годежът е обещание, че се посвещавате на един човек до края на живота си, но от Вас двамата зависи да определите параметрите на това обещание. Тук не намекваме за полиаморни връзки или други алтернативни видове семейни отношения, а наблягаме върху следното: както никой не бива да направлява съвместния Ви живот, така не може и да казва как да празнувате любовта си един към друг.

Годежът е една от най-важните глави във Вашата история. Как ще я разкажете решавате сами.