Връщане до 365 дни - без да задаваме въпроси!
Доставка 7 лв. - Възможност за безплатна доставка над 99 лв.-
Свържете се с нас
Желани
Количка

Какво да облечете като гост на сватба

Не сте сигурен как да се облечете като гост на сватба? Правило номер едно е да не отклонявате вниманието от младоженеца (или от булката - тя няма да Ви го прости). Ако искате да овладеете дрескода, да изразите личния си стил и да бъдете най-добрият гост, използвайте този практичен наръчник.

Сватбите трябва да са удоволствие. Надяваме се, че щастливата двойка е наистина щастлива, а шампанското е изстудено и пенливо. Оттук нататък обаче може да е проблем, ако не знаете как да се облечете.

Желаете да не сте копие на всички други мъже в залата, но и да не отклоните вниманието от младоженеца и всички да говорят за щурата Ви вратовръзка. Трябва да намерите баланса.

Колко от Вас са получавали сватбена покана и виждайки дрескода, са се паникьосвали какво да носят на дневна сватба в средата на декември?

Добавете спецификата на мястото и културните особености и имате затруднение.

  • Вида на ритуала – Светски или религиозен ще е той? Изискват ли вярата или културата на младоженците кърпа на главата или специално облекло?
  • Местните обичаи – Има ли традиционна дреха или носия, с която трябва да бъдете? Обърнете внимание, че някои региони (дори и на една и съща държава) са по-консервативни и резервирани от други.

Нека изясним някои популярни типове дрескод, за да Ви остане само да помислите как да сте фантастичен гост...какъвто очевидно сте, в противен случай не биха Ви поканили.

1 Какво да облечете като гост на сватба1.1 White tie1.2 Black tie1.3 Коктейлно облекло1.4 Casual1.5 Без дрескод1.6 Пролетна сватба1.7 Лятна сватба1.8 Есенна сватба1.9 Зимна сватба1.10 Част на деня1.11 8 съвета за носенето на костюм1.12 Външен вид1.13 Как да вдигнете идеален сватбен тост1.14 Вие питате - ние отговаряме

White Tie

Ако сте поканен на церемония с дрескод white tie, или сте филмова звезда, или познавате такива знаменитости. Това е най-официалният тип облекло, който ще споменем. Той изисква фрак, елек и още редица ретро детайли.

Black Tie

Това е дрескодът за изключително официални и специални сватби. Той включва черен смокинг или вечерно сако, но може да внесете и личния си почерк чрез кърпичка или леко нестандартни копчета за ръкавели.

Коктейлно облекло

Мъжкото коктейлно облекло дава известна свобода, но все пак изисква изтънчен тоалет със сако или костюм (не смокинг). Не бива да сте по-изтупан от младоженеца, но не и да приличате на случайно попаднал на сватбата придружител.

Casual

Т.нар. „небрежен“ стил е чудесен начин за младоженците да позволят на гостите да бъдат в обичайния си костюм или блейзър, без да е необходимо да купуват нещо ново, като например фрак. Обикновено подходящи са костюм и риза, но можете да носите и спортно сако.

Без дрескод

В този случай двойката не изисква строго определен тоалет и оставя на Вас да прецените как ще изглеждате най-добре. Обърнете внимание в коя част на деня е церемонията и къде се провежда тя - в парка или в най-старата църква в града. Предлагаме облекло, включващо блейзър и вратовръзка или папийонка. Ако събитието е неофициално, можете да сте с тъмни дънки.

Пролетна сватба

В случай че пролетта при Вас е като тази в Дания, то тя би могла да е както мразовита и влажна, така и топла и слънчева. За топъл ден са подходящи свежите цветове, затова Ви препоръчваме светъл костюм и атрактивна папийонка или кърпичка за сако. Ако времето е по-скоро зимно, изберете по-тъмен костюм в сиво или тъмносиньо (но не черно) и добавете пролетен акцент чрез аксесоарите.

Лятна сватба

Свързваме летните сватби с високи температури, ясно небе и благодарение на него - чудесни снимки. Тогава обаче и се потите като луд, ако сте неподходящо облечен. Придържайте се към светъл костюм и цветен аксесоар като папийонка, вратовръзка или кърпичка за сако. И не забравяйте лентите за ръкави за момента, в който стане непоносимо горещо.

Есенна сватба

Есенните сватби изискват планиране, защото тогава, както и през пролетта, времето е непостоянно. Доверете се на текстурираните материи и сезонните цветове. Добър вариант е неутрален кафяв костюм и аксесоари в тон с червените и жълти нюанси на есента.

Зимна сватба

Зимните сватби рядко са неофициални, може би защото са на закрито заради студа или пък защото е по-лесно да се облечете изтънчено и елегантно, когато горещото време не е проблем. За сватба през зимата изберете костюм в по-тъмен цвят и съобразете аксесоарите с официалността на събитието.

Част на деня

Нашият любим организатор на сватби Емили Бъртън предлага: „Запазете черния си смокинг за следобедна или вечерна сватба, а по-светлите нюанси - за дневна. Разбира се, вземете под внимание дрескода и сезона. Ако липсва дрескод, няма да сгрешите с тъмносив или наситеносин костюм - те са подходящи за всяко време от деня и с помощта на аксесоарите ще се впишат в мястото, степента на официалност на церемонията и стила на младоженците.“

8 съвета за носенето на костюм

Приели сте сватбената покана, решили сте с кого да отидете и знаете точно кой костюм ще облечете. Сега идва моментът да се уверите, че той Ви стои идеално, а не като взет назаем...дори и да е така.

  1. Костюмът трябва да Ви бъде по мярка. Няма нищо лошо да е конфекция, стига да приляга добре на тялото Ви.
  2. Имате ли чиста бяла риза? Ако да, облечете я. Не? Купете си - никога няма да Ви е излишна.
  3. Комбинирайте
    колана с обувките и другите кожени елементи в облеклото си. Детайлите от метал също трябва да са в един цвят, например
    часовникът и катарамата на колана.
  4. Когато се изправяте, винаги закопчавайте горното копче на сакото си, а като сядате, го разкопчавайте. Долното копче стои закопчано.
  5. Ръкавите на сакото не бива напълно да закриват тези на ризата. Винаги малка част от маншета на ризата (около 1,3 см) трябва да се вижда.
  6. Подгъвът на панталона трябва да достига горната част на обувката, а горното или средното копче на сакото не бива да е под нивото на пъпа.
  7. Избягвайте претъпканите джобове. Намерете друг начин да съхранявате ключовете,
    портфейла и телефона си.
    Щипките за пари са идеални за банкноти.
    Картодържателите са достатъчно тънки, за да се съберат в джоба на сакото. Носете само ключа от вкъщи, а не този от градинската барака или шкафчето във фитнеса.
  8. В даден момент по време на церемонията ще Ви стане топло. Ако искате да съблечете сакото си, изчакайте, докато почетните гости, като бащата на булката, свалят своето. Това е знак на уважение, валиден в целия свят.

Външен вид

Искате да бъдете верен приятел и перфектен сватбен гост, нали? Не можем да дойдем на тържеството с Вас, макар че ще сме чудесна компания, но можем да Ви дадем няколко изпитани съвета, с които ще изглеждате безупречно.

Вратовръзка или папийонка

  • Сватбата не е моментът за нестандартни шарки или крещящи десени и цветове. Комбинацията от
    черна вратовръзка и черен костюм абсолютно винаги е печеливша. С нея никой не би сбъркал.
  • Друг сигурен вариант е тъмно или светлосива вратовръзка.
  • На неофициална сватба можете да отидете и с вълнена вратовръзка, но във всяка друга ситуация Ви съветваме да заложите на коприна, полиестер или микрофибър.
  • Искате да добавите малко цвят? Проверете в поканата или попитайте младоженеца какви ще са преобладаващите нюанси. Някои сватби избират специална цветна палитра и ако сте в тон с нея, ще направите булката и фотографа много щастливи.
  • Помнете, че
    вратовръзката се мачка лесно. Бъдете внимателен и я окачете или навийте преди големия ден, както и ако пътувате за церемонията.
  • Колкото по-неофициална е сватбата, толкова по-творческа може да е папийонката Ви.
  • Краищата на папийонката трябва да попадат между краищата на очите и тези на лицето Ви.
  • Ако изберете
    папийонка за връзване, упражнете се предварително! Същото се отнася и за възел на вратовръзка, който не сте опитвал по-рано.
  • Папийонки се носят от повече от 430 години - ето интересно начало на разговор.

Щипка за вратовръзка

Макар че този аксесоар често е забулен в митове и 90-годишният Ви дядо не би го препоръчал, има конкретни правила за носенето му.

  • Изберете щипка с дължина приблизително 70-80% от ширината на вратовръзката.
  • Щипката се поставя между третото и четвъртото копче на ризата или на нивото на кърпичката за сако.
  • Цветът на щипката трябва да съответства на останалите метални елементи, като токата на колана, часовника и
    копчетата за ръкавели.
  • С напредването на вечерта, виното, храната и вероятно все по-нестабилното Ви равновесие, ще сте сигурен, че поне вратовръзката Ви е на мястото си - добра новина за всеки добре облечен гост.

Верижка за вратовръзка

Смятате щипката за твърде ограничаваща? Верижката изпълнява същата функция, но без да прищипва деликатния плат на вратовръзката. Поставянето ѝ е също толкова лесно.

Как се носи верижка за вратовръзка

  1. Сложете извитата като кукичка част на избраното копче и я издърпайте леко надолу, за да се закрепи добре.
  2. Промушете вратовръзката през верижката.
  3. Нагласете плата така, че верижката и вратовръзката да стоят изпънати и в средата.

Копчета за ръкавели

Копчетата за ръкавели са предназначени за официални поводи и за ризи с френски маншети.

  • Първото правило за този аксесоар е, че цветът му трябва да съответства на другите метални елементи в тоалета. Това очевидно не се отнася за моделите от дърво или
    плат.
  • Подкрепяме твърдението, че бутонелите вървят ръка за ръка с щипка за вратовръзка.
  • Ако китката Ви е широка, е добре да се съобразите със
    закопчаващия механизъм. Някои модели се изплъзват от ръкава много по-лесно от други.

Кърпичка за сако

Кърпичката за сако може да издигне мъжкия костюм на съвсем ново ниво. Препоръчваме Ви да не купувате модел, абсолютно еднакъв с вратовръзката или папийонката. Вместо това двете трябва да се допълват взаимно.

  • Кърпичката не бива да издува джоба, затова потърсете правилния размер и
    най-добрия начин да я сгънете.
  • Кърпичката може да е допълнение не към вратовръзката, а към ризата. Обърнете внимание на цвета, десена и текстурата.
  • Кърпичката е най-атрактивна, когато е изработена от материя, различна от тази на сакото.
  • Аксесоарът възниква още във времето на древните гърци и техните парфюмирани кърпички за сако. Това не е ли чудесна тема за разговор?
  • Няма правилен или грешен начин за сгъване на кърпичка. Някои са по-впечатляващи, а други - по-лесни за усвояване. Вижте нашите любими варианти по-долу:

Жартиери за риза

Всичко изглежда добре, докато не дойде време за тост. Тогава вдигате ръка, ризата Ви се измъква от панталона и всички усилия да изглеждате перфектно са пропилени. Решете проблема с жартиери за риза. Знаем, че може да Ви се сторят леко необичайни, но това се компенсира от удоволствието да сте със спретната риза през целия ден.

Как да вдигнете идеален сватбен тост

Тостовете и речите са едни от най-запомнящите се мигове от сватбеното тържество. С тях почетните гости и близките приятели изказват пред всички своите сърдечни пожелания към младоженците.

Ако не сте свикнали да говорите пред публика, това ще бъде и моментът, за който ще се притеснявате най-много. За да Ви спестим тревогите, написахме 6 съвета за незабравим сватбен тост или реч.

  1. Упражнявайте се. Важно е да напишете речта си и да се упражнявате да я четете на глас пред огледалото. Не е достатъчно да я повторите един-два пъти. Тренирайте, докато не свикнете да я произнасяте, без постоянно да гледате в бележките си. И да, носете си бележки.
  2. Започнете интригуващо. Чували ли сте реч да започва с думите „отне ми много време да напиша това“ или „беше ми трудно“. Вие, като слушател, веднага разбирате, че човекът се е измъчил и вече различно възприемате онова, което ще последва. Започнете уверено, например със забавна история за Вас и младоженеца (или булката) и използвайте това като отправна точка.
  3. Бъдете кратки. По-добре е всички да искат още, отколкото да предпочитат да си седнете. Ограничете се до под 3 минути.
  4. Говорете стилно. Ако са Ви помолили за реч или тост, трябва да сте специален...или пък просто Ви идва отвътре и не можете да мълчите повече. И в двата случая не споделяйте нищо твърде лично или смущаващо за двойката. Помнете, че присъстват деца и нечия баба! Ще Ви бъде ли приятно майка Ви да слуша за времето, когато сте... (сами добавете останалото)? Именно.
  5. Изглеждайте идеално. Това няма да подобри речта Ви, но ще сте хубава гледка за околните.
  6. Завършете въздействащо. Независимо колко емоционален е бил тостът, завършете го с позитивна, вдъхновяваща мисъл или пожелание към двойката. Нямате идеи? Кажете нещо в духа на „Сега да вдигнем чаши за Х и Х, които започват най-вълнуващия етап от своя живот. Наздраве!“.

Вие питате - ние отговаряме

Може ли мъж да е облечен в бяло на сватба?

Зависи кога се провежда сватбата и какво е облеклото на останалите гости. Ако всички ще са в тъмни костюми, няма да се чувствате комфортно като единствения в бяло. Така ще отклоните вниманието от младоженеца, а това е сериозен гаф.

Когато се колебаете, се допитайте до двойката или до други хора, които ще присъстват. Ако всеки планира да е в светъл костюм, за лятна сватба например, тогава вероятно и белите дрехи са уместни. Няма да сбъркате обаче с тъмносив костюм и съответните аксесоари - просто казваме.

Какъв цвят костюм е най-подходящ за сватба?

Ако дрескодът не е строго официален (white tie или black tie), изберете костюм в тъмен сив или син нюанс. Тези цветове са удачни както за изискани церемонии, така и за по-неофициални случаи, когато можете да добавите към тях по-ежедневни аксесоари.

Какво да облека на сватба, ако нямам костюм?

Ако в поканата е посочен дрескод, ще се наложи на вземете на заем или под наем костюм или смокинг. Ако не, тогава зависи от Вас от наличните си дрехи да направите възможно най-почтителния и хубав тоалет.

Двойката Ви е поканила на сватбата си заради Вас самия, а не заради костюма Ви или липсата на такъв. Изберете най-красивата си риза и панталон (или много тъмни дънки) и се уверете, че са чисти и изгладени. Добавете вратовръзка и излъскани обувки и сте готов. Отивате, за да споделите радостта на младоженците, а не на модно ревю, така че забавлявайте се!

Подходяща ли е за сватба мъжката риза с къс ръкав?

Отново ще кажем, че сте поканен заради отношенията си с двойката...или пък сте братовчед, който няма как да бъде пропуснат. И в двата случая облеклото Ви не е най-важното. Все пак, ако имате риза с дълъг ръкав, облечете нея. Голите лакти са по-уместни при неофициални поводи.

Приемливо ли е да се носи черна риза на сватба?

Ако имате чисточерна риза, вероятно притежавате и бяла. Изберете бялата. С черна риза, особено съчетана с черен костюм, ще изглеждате сякаш по-скоро отивате на бар, а не на сватбата на приятелите си.

Грубо ли е да облека дънки на сватба?

Ако нямате костюм или сватбата е неофициална, напълно приемливо е да облечете чист чифт тъмни дънки.

Какво не се облича на сватба?

Това зависи от страната, в която живеете, и от мястото, на което се състои церемонията. Препоръчваме Ви да не носите нищо, което би изглеждало неуважително или би отклонило вниманието от булката и младоженеца.

УЧАСТВАЙТЕ В ИГРАТА ЗА ГИФТ КАРТА С 800 ЛВ.

Абонирайте се за нашия бюлетин с модни съвети, специални оферти и информация за нови продукти. Автоматично ще се включите в ежемесечната томбола за гифт карта на стойност 800 лв.

Запознат съм с политиката за поверителност на Trendhim. Можете да се отпишете по всяко време.