Връщане до 365 дни - без да задаваме въпроси!
Доставка 5 лв. - Възможност за безплатна доставка над 119 лв.-
Свържете се с нас
Желани
Количка

Как да си пуснете идеалната брада

Събрахме всички необходими съвети, трикове и продукти, с които да си пуснете мека, обемна и здрава брада. Независимо дали брадата Ви е току-що набола или е като на истински викинг, винаги е добре да се уверите, че подхожда на формата на лицето Ви.

Няма съмнение. Брадите отново са на мода!

Мъжете винаги с гордост са носили брада. Исторически погледнато, тенденцията е гладкото бръснене. Гладкото бръснене е популярно на запад от викторианската епоха насам, но през последните 10 години виждаме все повече мъже с бради.

В даден момент от живота си всеки мъж трябва да пробва да си пусне брада. Може да изглежда зле или да не му допадне, но има само един начин да разбере – като опита.

А причините да имате брада надхвърлят обикновеното любопитство.

С времето окосмяването по мъжкото лице е придобило вродена стойност на еволюционен признак и фактор за възприемане в обществото, като:

  • Е знак за добро здраве и физическо състояние
  • Разкрива половата Ви зрялост и способности (не искате да Ви подценяват в това отношение)
  • Предупреждава „конкурентите“, че сте в разцвета на силите си, тоест агресивен и готов за битка (заплаха в прекия смисъл на думата)

Така че, дори и „мъжествеността“ да е станала високопарна и лоша дума или като цяло въпрос на мнение, от биологична гледна точка няма и капка съмнение – брадите са мъжествени и моментално го демонстрират.

Според Evolution and Human Behaviour Journal сред мъжете с голяма брада, мустаци, козя брадичка и гладко обръснато лице жените определят тези с бради като най-привлекателни.

Но не само най-атрактивни.

Жените смятат брадатите мъже за по-мъжествени, зрели, добре изглеждащи, доминиращи, самоуверени, смели, свободомислещи, непокорни и усърдни. Този списък с качества, с които да Ви свързват, не е никак лош.

А на хората, които се притесняват да ходят с брада на работа, ще кажем, че с добре оформена и поддържана брада ще изглеждат точно толкова спретнато и професионално, колкото и избръснатите си колеги.

Сега остава само да си пуснете брада.

1 Как да си пуснете идеалната брада1.1 Каква брада да си пуснете?1.2 Подходящата брада според формата на лицето1.3 Как се пуска брада за първи път1.4 Отличното начало за вашата брада1.5 Вие питате – ние отговаряме

Каква брада да си пуснете?

Макар че брадата Ви е уникална, все пак трябва да имате идея, към която да се стремите. Пускането на брада изисква търпение. Едно непохватно движение с ножицата може да Ви върне седмици или месеци назад, затова избягвайте импровизациите.

Независимо дали искате брадата Ви да е къса или голяма като на Гандалф от „Властелинът на пръстените“, тя трябва да отива на формата на лицето Ви и да го подчертава. Не Ви е нужно окосмяване, което просто следва контурите на лицето в дадена дължина.

Освен формата на лицето при избора на вида брада е нужно да се съобразите и с още няколко неща.

  • Дължина – Колко дълга искате да е брадата Ви. Това може да зависи от собствения Ви стил и от социалната или професионалната Ви среда.
  • Неокосмени петна – При всеки мъж растежът на брадата е различен. Разположението и големината на Вашите голи петна ще определят кой стил брада ще Ви подхожда най-много.
  • Гъстота – Това е въпрос на гени и някои мъже, колкото и да се опитват, просто не могат да си пуснат плътна и гъста брада.

Подходящата брада според формата на лицето

Да имате брада с еднаква дължина навсякъде е истинска загуба на потенциал. Стремете се брадата и лицето Ви взаимно да се допълват и да допринасят за естествена и симетрична визия.

Ето няколко съвета как да го постигнете в зависимост от формата на лицето Ви.

Овално лице

An oval face is a middle ground between other face shapes and generally the most appealing.

If this applies to you, you’re lucky and most beard shapes will suit you well.

Квадратно лице

Добре е космите да бъдат по-дълги на брадичката и по-къси на бузите. По-дългата и тясна брада визуално ще издължи лицето Ви, без да го разширява.

Докато израства, ѝ придайте закръглена, овална форма за приятен контраст с Вашата по-остра костна структура.

Кръгло лице

Similar to square faces, you’ll want to grow a beard that’s longer on the chin than on the sides.

Round faces tend to be as long as they are wide. A more angular beard (not too sharp) will complement nicely.

Правоъгълно лице

Тъй като дължината на лицето Ви е по-голяма от ширината му, ще го направите съразмерно с брада по-обемна на бузите, отколкото на брадичката.

Така тясното лице ще изглежда по-широко.

Триъгълно лице

Ако лицето Ви е триъгълно, не е лесно да постигнете добре изглеждаща брада, защото челюстта Ви е по-широка от челото.

Най-лесно е да поддържате брадата си къса.

Друг вариант е да си пуснете брада по-дълга на брадичката, отколкото на бузите, и оформена навътре за цялостен овален ефект.

Ромбоидно лице

Подобно на триъгълното лице, и на това с ромбоидна форма е трудно да се постигне идеална брада.

Препоръчително е тя да бъде по-дълга на брадичката, отколкото отстрани. При много изострени скули е добре космите на брадичката да са малко по-къси от другите, за да постигнете приятна закръглена форма.

Как се пуска брада за първи път

Избрали сте крайна цел в зависимост от формата на лицето си и други фактори.

Но как всъщност да започнете?

Няма нищо сложно. Като за начало, за да си пуснете брада, спрете да се бръснете.

Как брадата да расте по-бързо? Растежът и гъстотата на брадата са различни за всеки мъж. Трябва да оставите космите да израснат достатъчно, преди да започнете да ги оформяте.

Така ще видите какъв е естественият растеж на брадата Ви и евентуалните ѝ особености, за да изберете най-подходящата форма, когато стигнете до този етап.

В зависимост от това колко гъсти са космите, може периодът да е труден - тънките и редки бради в началото не изглеждат добре.

Най-лесно е да започнете да си пускате брада по време на отпуск или през ноември за инициативата „месец без бръснене“, за да не се тревожите прекомерно за външния си вид.

Първоначалният сърбеж и как да се справим с него

Сърбежът е често срещан проблем за мъжете, които започват да си пускат брада. За повечето от тях той изчезва след няколко седмици, но ако имате чувствителна кожа, може да продължи и по-дълго.

Много мъже никога не преодоляват този етап, колкото и пъти да опитват да си пуснат брада. Една от най-често срещаните причин да премахват брадата си след няколко седмици е защото не могат да понесат сърбежа, който предизвикват прорастващите косми, станали още по-твърди от предишното редовно бръснене.

Когато отмине този период, космите значително омекват и сърбежът изчезва.

А ако не премине или след време се появи отново, причината вероятно не е в брадата, а в кожата, която страда от сухота или друг проблем. С правилните грижи кожата може да винаги мека и хидратирана.

Кога да подстригвате брадата си

Макар че за цялостната форма трябва да се доверите на бръснаря и неговите умения, има няколко неща, които можете да правите у дома.

Едното е да подстригвате линията на мустаците така, че да остава над устата.

Другото е да бръснете врата и горната част на бузите си, за да е ясно къде свършва брадата.

Кликнете тук, за да научите повече за това как се подстригват мустака и бузите.

Брадата и физическото здраве

Един от най-пренебрегваните аспекти при пускането на брада е цялостното Ви здраве. Макар че това не е статия на тема здраве, ще обърнем внимание на 4 основни фактора за оптимален растеж на брадата – сън, хидратация, хранене и тестостерон.

Сън Липсата на сън не само Ви кара да се чувствате ужасно, но и повишава нивата на кортизол (хормона на стреса), който влияе неблагоприятно върху косата и брадата.

Точното време, нужно за сън, варира, но обикновено е между 7 и 9 часа в зависимост от възрастта, физическото състояние и това колко обичате брадата си.

Хидратация Първата стъпка към здравата, мека и добре хидратирана брада е да се погрижите за хидратацията на тялото си!

Има различни практически правила относно количеството вода, което трябва да пиете, но всички те са доста произволни и се влияят от многобройни фактори. Най-важното е урината да е прозрачна и да не Ви се налага да тичате до тоалетната на всеки 5 минути.

Хранене Освен всичко, което сте чували преди за захарта и вредната храна, те отслабват и космите. Не само правят брадата по-склонна към цъфтеж, но и я лишават от естествения ѝ блясък и мекота.

Освен добрата пълноценна диета, някои определени витамини и минерали са ключови за здравата и гъста брада.

Макар че за никой от тях не е доказано, че пряко влияе на бързината на растеж и гъстотата на космите, недостигът им може да направи пътя Ви към величествена брада труден, ако не и невъзможен.

Приемайте добавки само ако не получавате достатъчно витамини от храната. В идеалния случай ще си набавяте всичко необходимо чрез балансирана диета (това включва и протеин, любители на фитнеса!). Когато достигнете препоръчителната дневна доза, всеки излишък се изхвърля от организма, а може дори да е вреден.

Биотин (Витамин B7) Отговаря за здравето на кожата и производството на кератин.

Храни, в които се съдържа: картофи, лешници, орехи, овесена каша, ечемик

Витамин D и желязо Ниските нива на витамин D и желязо предизвикват косопад. Подобно на биотина, наличието на препоръчителното количество от тези вещества няма да сгъсти космите или да ускори растежа им, но дефицитът им е сериозен проблем за всеки, който иска да запази косата и брадата си.

Храни с високо съдържание на витамин D са мазната риба (риба тон/скумрия), сирене, жълтъци, някои храни, обогатени с витамин D (някои млечни продукти, портокалов сок, зърнени храни). За да си набавим желязо, е добре да се храним със сушени гъби, трици, елда, дробчета, дренки, кашу, овесени ядки, леща, фъстъци.

Витамин A Недостигът на витамин A може да предизвика косопад.

Нужен е също и за производството на себум. Това е естествената мазнина, която се образува в космите, за да не станат чупливи и сухи.

Храни, които да консумирате: моркови, марули, сладки картофи, масло от черен дроб на треска, пуешки черен дроб, тиква

Тестостерон Определено има връзка между високия тестостерон и гъстата коса. Появата на окосмяване по лицето в тийнейджърска възраст се дължи именно на нарастващите нива на тестостерон.

За щастие. има няколко естествени метода, с които да повишите нивата на този хормон.

  • Спете между 7 и 9 часа на нощ. По-горе споменахме как липсата на сън влияе върху производството на кортизол. Изследванията доказват, че
    повече сън означава повече тестостерон.
  • Не гладувайте. Може би искате да свалите няколко килограма, но нискокалоричното хранене забавя репродуктивната система и намалява производството на тестостерон.
  • Усилени тренировки. Доказано е, че вдигането на тежести и комплексните упражнения, като клекове и мъртва тяга, повишават тестостерона. Освен това увеличават мускулната маса и горят мазнини, което допълнително вдига нивата на хормона.

Отличното начало за Вашата брада

  • Четка за брада от естествен косъм
    Benjamin Barber
    27 лв.
    Четка за брада от естествен косъм
  • Вакса за брада с аромат на черен дъб
    Benjamin Barber
    26 лв.
    Вакса за брада с аромат на черен дъб
  • Балсам за брада с кипарис и ветивер 100 мл
    Proraso
    31 лв.
    Балсам за брада с кипарис и ветивер 100 мл
  • Черен ситен сгъваем джобен гребен
    Collin Rowe
    31 лв.
    Черен ситен сгъваем джобен гребен
  • Гребен с костенуркови шарки с тесни и широки зъби
    Kent Brushes
    21 лв.
    Гребен с костенуркови шарки с тесни и широки зъби
  • Гребен с дръжка Grip
    Collin Rowe
    52 лв.
    Гребен с дръжка Grip
  • Гребен за мустаци с костенуркови шарки
    Kent Brushes
    27 лв.
    Гребен за мустаци с костенуркови шарки
  • Четка за къса коса и брада
    Kent Brushes
    42 лв.
    Четка за къса коса и брада
  • Войнишка букова четка за коса
    Kent Brushes
    52 лв.
    Войнишка букова четка за коса
  • Масло за брада с арган и естествен аромат
    Benjamin Barber
    70 лв.
    Масло за брада с арган и естествен аромат
  • Масло за брада с арган и аромат на черен дъб
    Benjamin Barber
    70 лв.
    Масло за брада с арган и аромат на черен дъб
  • Шампоан за брада с аромат на черен дъб
    Benjamin Barber
    48 лв.
    Шампоан за брада с аромат на черен дъб
  • Вакса за мустаци с аромат на черен дъб
    Benjamin Barber
    26 лв.
    Вакса за мустаци с аромат на черен дъб
  • Вакса за мустаци 15 мл
    Proraso
    21 лв.
    Вакса за мустаци 15 мл
  • Масло за топла терапия на лице 4 x 17 мл
    Proraso
    31 лв.
    Масло за топла терапия на лице 4 x 17 мл
  • Масло за брада 30 мл
    Proraso
    31 лв.
    Масло за брада 30 мл
  • Фризьорски ножици Titan
    Titan
    209 лв.
    Фризьорски ножици Titan
  • Barberians - подаръчна кутия за грижа за кожата - измиващ гел. овлажняващ крем, почистваща маска и ежедневен скраб
    Trendhim
    131 лв.
    Barberians - подаръчна кутия за грижа за кожата - измиващ гел. овлажняващ крем, почистваща маска и ежедневен скраб
  • Barberians - подаръчна кутия за грижа за брадата - шампоан, масло и балсам за брада
    Barberians Copenhagen
    144 лв.
    Barberians - подаръчна кутия за грижа за брадата - шампоан, масло и балсам за брада
  • Søn of Barberians - балсам за брада
    Søn of Barberians
    34 лв.
    Søn of Barberians - балсам за брада
  • Вие питате – ние отговаряме

    Трябва ли да обръсна брадата си през лятото?

    Много мъже си пускат брада през зимата и я избръсват през лятото от страх да не прегреят.

    Приемете брадата си като защита, а не като източник на топлина.

    Както пази лицето Ви от студа и вятъра през зимата, така го и защитава от слънцето през лятото, като Ви осигурява хлад, а не горещина. Все едно бузите Ви са постоянно на сянка.

    Добре ли е да използвам масло за брада?

    Маслото за брада е най-добрият приятел на брадата Ви. То е задължително, за да бъдат космите на лицето Ви меки и здрави.

    Зехтинът подпомага ли растежа на брадата?

    Зехтинът може да се използва като натурално олио за брада и има много ползи за кожата и космите, включително и предотвратяване на пърхот.

    Недостатъкът му е, че попива трудно, което означава, че остава по брадата и при прекомерна употреба тя изглежда мазна.

    Предимството на повечето масла за брада е, че се абсорбират бързо и не пречат на чистотата на космите.

    Защо брадата ме сърби?

    Поникващата брада може да причини сърбеж, защото твърдите косми за пръв път проникват през кожата.

    Неприятното усещане обикновено отслабва след няколко седмици, но може да е предизвикателство за мъжете, които тепърва си пускат брада.