Връщане до 365 дни по всякаква причина
Доставка 4 лв. - Безплатна доставка над 69 лв.
i
0886 22 44 30 - (в работни дни от 9:00 до 17:00 ч.)
Всички аксесоари
Аксесоари за костюм
Бижута
Чанти и портфейли
Доставка 4 лв. - Безплатна доставка над 69 лв.
i
Trendhim
×
Trendhim
Език:
Вратовръзки
Гривни
Грижа за брадата
Игли за ревер
Колани
Колиета
Копчета за ръкавели
Кърпички за сако
Обици
Очила с прозрачни стъкла
Папийонки
Портфейли
Продукти за бръснене
Пръстени
Ръкавици
Слънчеви очила/ Очила
Тиранти
Чанти
Часовници
Шалове
Шапки
Щипки за вратовръзка
0886 22 44 30
В работни дни от 9:00 до 17:00 ч.
Вижте всичко

Как се носи папийонка (и то правилно)

Да овладеете изкуството да носите папийонка не е толкова трудно, колкото може би си мислите. От нашия изчерпателен наръчник ще научите как с 8 лесни стъпки да вържете папийонка и как да я носите със стил като двойник на агент 007.

Вярваме, че всеки аксесоар Ви помага да разкажете своята история. Знаем и че някои аксесоари са по-красноречиви от други (едни от тях са именно папийонките).

Папийонката е като публикация във Facebook - с нея активно казвате нещо на света и ще предизвикате реакция с вдигнат палец, усмивки или дори физическата версия на емотиконката с очи-сърчица...което, предполагаме, ще е нещо като втренчен поглед с отворена уста.

Изборът Ви ще разкрие нещо за Вашия характер и история. Този аксеор е помогнал на Франк Синатра да се утвърди като звезда със стил и на Джеймс Бонд да победи Мистър Биг. Преди да се отправите на битка или серенада обаче, е важно да се научите как да вържете и носите своята папийонка.

Устройство на папийонката

Папийонките са едно от малкото неща, при които размерът не е от значение (поне дължината). Повечето са подходящи за средно дебел мъжки врат, като най-често са дълги между 36 и 50 см.

Освен от дължината, финалният възел и форма зависят и от „протежението“ и „тясната част“. Когато знаете четирите основни части на аксесоара, ще бъдете информирани и ще купите модел, който изглежда добре и ще Ви придаде визията, към която се стремите.

 1. Протежение – То определя ширината на възела. За по-широк възел Ви е нужно по-широко протежение.
 2. Листовидна част – Обичайно тя е два пъти по-малка от протежението.
 3. Тясна част – Тя обикновено е ½ от листовидната част. Ширината ѝ определя крайната форма и размера на възела.
 4. Каишка – При стандартните папийонки ширината на каишката е ¾ от тази на тясната част. При модели с по-широки каишки се получават по-широки възли.

Как се връзва папийонка в 8 стъпки

Стъпка 1

Поставете я така, че да е достатъчно дълга, за да стига под гърдите. Едната страна трябва да съответства на тясната част (вдлъбнатината) на другата страна.

Стъпка 2

Прехвърлете дългия край върху късия, като сложите каишката върху листовидната част.

Внимателно промушете дългия край отдолу под примката и леко издърпайте нагоре. Поставете го върху рамото си, за да не Ви пречи.

Стъпка 3

Сгънете тесния край хоризонтално в центъра. Тясната част трябва да е в средата и папийонката да заприлича на панделка.

Тази стъпка е по-лесна с огледало...или с приятел, който няма друга работа и Ви помага с аксесоара.

Стъпка 4

Сгънете дългия край, който досега си е почивал на рамото Ви, перпендикулярно надолу спрямо сгъването, което току-що сте завършили с късия край. Използвайте само каишката, а не листовидната част, и се фокусирайте върху това да я нагласите по средата.

Стъпка 5

Прегънете дългия край и задръжте с пръсти двете страни, за да се получи форма подобна на панделка, като тази, която направихте по-рано.

Стъпка 6

Плъзнете пръст през примката в горната част на папийонката, за да направите малък отвор.

Промушете така оформения дълъг край през примката зад хоризонталната част, като започнете от сгънатата половина. Придвижете я внимателно и не усуквайте тъканта.

Стъпка 7

Мушнете плата до средата, без да го издърпвате прекалено - целта е двете страни да са равни. Така оформяте задната половина на папийонката.

Всяка страна трябва да има сгъната част и връх (прав или ромбоиден, в зависимост от модела).

Стъпка 8

Щом сте доволни от постигнатата симетрия, дръпнете двата сгънати края - така ще стегнете възела.

Вероятно ще забележите, че двете страни не са абсолютно еднакви. Това е част от чара и индивидуалността на папийонката, която връзвате сами.

Ако желаете пълно съвършенство, забравете за стъпки от 1 до 8 и разгледайте нашите симетрични предварително завързани папийонки .

Пропорции на завършената папийонка

Макар че не е проблем аксесоарът Ви да е малко асиметричен, ако спазвате основните пропорции, ще сте спокойни, че хората няма да Ви сбъркат с избягал от цирка клоун.

 • Ширината спрямо височината на папийонката - 2 към 1
 • Височината на папийонката спрямо височината на възела - 3 към 1
 • Височината на възела спрямо ширината му - 1 към 1

Каква е разликата между папийонка за връзване, предварително завързана и папийонка с щипка?

Папийонки за връзване (свободен стил)

Папийонка за връзване е тази, чийто възел правите сами. Макар че да се научите не е толкова трудно, колкото висшата математика, все пак изисква практика, търпение и упоритост.

И забравете за идеалната симетрия. Атрактивността и чарът на тези модели е най-вече в неравните линии и форми - неслучайно ги наричат „папийонки в свободен стил“. Все пак е нужно да постигнете определено ниво на симетрия. В противен случай ще изглеждате, сякаш сте я връзвали на тъмно, докато Ви е преследвал див глиган - тоест не особено добре.

Предварително завързани папийонки

Предварително завързаните папийонки са готови за слагане. Смятаме, че те изглеждат също толкова фантастично като тези, които връзвате сами.

Вярно е, че им липсва очарователното несъвършенство на моделите за връзване, но компенсират с времето, което Ви спестяват. Всички наши предварително завързани папийонки имат регулируеми каишки на врата. Вместо да правите възли, можете да вършите нещо по-важно, като да гледате всеки епизод от „Война на тронове“...отново.

Папийонки с щипка

Те се прикрепват към яката на ризата с метална щипка. Слагат се изключително лесно и за съжаление, това си личи. Основният проблем с тези модели е, че закопчалката ги държи малко по-високо на врата. Не само ще Ви е трудно да гледате надолу с аксесоар под брадата, но и ще изглеждате, сякаш се задушавате - и двата варианта звучат зле.

Папийонките с щипка са чудесни за деца на Великден или за дядо Ви, когато отива на сватба, но за Вас препоръчваме предварително вързана папийонка или модел, който да завържете сами.

Форми на папийонката

1. Папийонка тип пеперуда

Това е най-класическата и популярна форма. Когато е отвързана, папийонката наподобява пеперудени крила или горната част на магарешки бодил. Тя може да е тясна или широка.

2. Пеперуда с ромбоидни краища

Тази разновидност на модела тип пеперуда има остри вместо прави краища. Нарича се папийонка със заострени или ромбоидни краища.

3. Папийонка тип бухалка

Тя има изправени краища като модела пеперуда, но е доста по-тясна. Името идва от приликата ѝ с бухалка за крикет. Наричат я още „права папийонка“ или „папийонка с прави краища“.

4. Извита бухалка

Извивката е доста по-лека от голямата вдлъбнатина на модела пеперуда.

5. Заострена бухалка

Аксесоарът с форма на бухалка може да завършва със заострени краища като типа пеперуда с ромбоидни краища.

Правила за носенето на папийонка

Да бъдете изискан и модерен с папийонка е лесно, ако сте Бонд, Джеймс Бонд. Ако обаче не я завържете или нагласите правилно, е също толкова лесно да приличате на петгодишен малчуган.

С тези лесни насоки ще изглеждате като 007 вместо като на 7.

 • Ширина на лицето – Ако папийонката е твърде малка, лицето Ви ще е сякаш огромно и обратно, с прекалено голям аксесоар главата Ви ще изглежда несъразмерно малка. Независимо от формата си, всяка вързана папийонка трябва да е широка колкото лицето.
 • Дрескод – Дрескодът може да е объркващ. Какво представляват така наречените тоалети „black tie“ и „white tie“? Може ли папийонка да се носи с коктейлно облекло? Прочетете повече за видовете дрескод и се научете да ги дешифрирате (и кога да слагате папийонка) тук .
 • Облечете се непринудено – Ако не трябва да се съобразявате с дрескод, изберете неофициалния стил. Пропуснете сакото, навийте ръкавите на карирана риза и добавете ефектна папийонка.
 • Съчетавайте различни шарки – Не се ограничавайте с едноцветни папийонки. Придайте повече жизненост на риза на карета с аксесоар на средно големи пейсли мотиви или сложете плетен модел. С пъстра папийонка ще направите облеклото си още по-интересно.
 • Избягвайте абсолютно еднаквите цветове – Освен че трябва да обърнете внимание на размера на шарките и текстурата , избягвайте да носите други аксесоари в същия нюанс или плат. Освен ако дрескодът (например, на сватба) не изисква пълно съответствие на елементите в облеклото, не купувайте същата кърпичка за сако . Вместо това изберете аксесоари, като светли чорапи или игла за ревер, които подчертават преобладаващ цвят от папийонката.
 • Заложете на ретро стила – Папийонките могат да бъдат считани за демоде. За да не изглеждате като нюйоркски вестникар от 20-те години, внимавайте с другите ретро аксесоари - тиранти, елек, каскет. С най-много два ще бъдете стилни, но с три или повече може спокойно да се провиквате „Извънредно издание! Четете! Четете!“.
 • Мислете нестандартно – Мислете нестандартно, а не дървено. Казвайки това, защо не помислите за самото дърво? Дървените папийонки са готови за носене модели, с които няма как да не привлечете погледите.
 • Асиметрията не е нещо лошо – Малко асиметрия няма да навреди. Не се притеснявайте, ако папийонката, която сте вързали, е с леко неравни краища. Наречете това чар, бъдете благодарни за него и се радвайте на живота.
 • Подберете правилния плат – За неформално събитие сложете памучна или ленена папийонка. Отивате на официална вечеря? Няма да сгрешите с коприна или вълна .

Вие питате - ние отговаряме

Какъв размер папийонка да избера?

Традиционните папийонки за връзване се предлагат в един универсален размер. Те са предназначени за врат с обиколка между 36 и 50 см.

Всички наши предварително завързани модели имат регулируеми каишки и са по мярка на почти всеки мъж.


Как се стяга папийонка?

За да стегнете предварително завързана папийонка, я закопчайте с кукичката и плъзнете катарама до желаната позиция, за да Ви е точно по мярка.

Моделът за връзване се затяга, като издърпате сгънатите части от двете страни. Според материята може да се наложи периодично да стягате възела.


На всяка риза ли може да се сложи папийонка? Колко често се носи папийонка и по какъв повод?

Можете да носите папийонка с всяка риза, която има яка. Общото правило е, че ако за случая е подходяща вратовръзка , папийонката също е приемлива. Някои официални събития имат строги изисквания за дрескода. Преди да се спрете на аксесоар за врата, внимателно проверете поканата за сватбата или събитието.

Освен това, ако предпочитате да сте с папийонка, изберете точния модел. С аксесоарите разказвате своята история, затова Вие определяте правилата.


Над яката ли се слага папийонката?

Този аксесоар обикновено се поставя под яката на ризата. Така го носи Агент 007 още от 1962 г. , а с Бонд няма да спорим.

Да слагате папийонката под яката е особено важно за предварително завързаните модели, защото така ще прикриете регулируемата катарама.


Трябва ли да нося папийонка на интервю за работа?

Това е подвеждащ въпрос, чийто отговор зависи от хиляди обстоятелства, като първото впечатление, което искате да направите, естеството на работата, модела - дали е свиреща, светеща в тъмното папийонка (има и такива!)...списъкът е безкраен.

Вижте как са облечени другите мъже в конкретната фирма и преценете дали е уместно да сте с папийонка. Тя е аксесоар, който не остава незабелязан, и може да Ви помогне да оставите силно първо впечатление - запомнете това и успех на интервюто!


Къде да намеря дървена папийонка?

Trendhim Ви предлага богат избор от дървени папийонки. Избягвайте открития огън и носете такава с гордост!

Разгледайте нашите модели от дърво тук.


Мога ли със смокинг да нося обикновена вратовръзка вместо папийонка?

Ако обличате смокинг, вероятно отивате на събитие с дрескод. Ако той е black tie, сложете папийонка. Тя Ви е необходима и ако сте с риза с плисета, за да не скриете нужните за нея копчета. В случай че няма дрескод и ризата Ви не е с плисета, можете да сложите вратовръзка.


За кой повод е подходяща бяла папийонка и за кой - черна?

Най-официалните събития с дрескод white tie изискват бяла папийонка, докато тези с дрескод black tie - черна.

Освен това бялата папийонка често се използва на сватби като начин младоженецът да се отличава от шаферите.


Защо като стандартен аксесоар са се утвърдили вратовръзките, а не папийонките?

Не сме сигурни защо мъжете слагат по-често вратовръзки, отколкото папийонки. Знаем обаче, че папийонката изглежда различно и по-впечатляващо. Въпросът е да не я носите всеки ден, освен ако не искате да Ви запомнят като „мъжа с папийонката“.


Може ли папийонка да се носи с елек или с тиранти?

Папийонката и елекът си подхождат като мелба и черешки. Ммм, вкусно.

Що се отнася до тирантите...папийонката може да се приеме като ретро аксесоар. Имайте това предвид, когато я комбинирате с тиранти или дори каскет . Добра идея е да изберете само един винтидж елемент.


Каква е историята на папийонката?

Всичко започва с хърватските наемни войници през 17-ти век. Френският елит харесал шаловете, които те носели около яките си, взаимствал ги и така се родило фишуто. Добавете години моден стил, тенденции и промени и получавате папийонката за връзване, която всички познаваме и обичаме днес.


По какво се различава папийонката на сервитьора от останалите?

Папийонката на сервитьора е различна, тъй като е на сервитьора. Вашата не е като нея, просто защото не обикаляте и не сервирате супа.


Проява на лош вкус ли са папийонките с щипка?

Не, когато сте на 5, може би дори на 6. Ако обаче сте отминали възрастта, в която окичвахте хладилника на майка си с магнитчета, не Ви препоръчваме да носите модел с щипка.


Нови колекции

Сгъваеми слънчеви очила + 31 нови модела Waykins

От сгъваеми рамки до устойчиви на надраскване стъкла, нашите най-нови слънчеви очила ще Ви помогнат да виждате по-ясно в...

Меки, приятни на допир шалове и шапки

Със своята дишаща, топла материя, шаловете и шапките от колекция Montagna са идеални и за най-студените дни.

Часовници с видим механизъм

Часовниците Dante се захранват от Вашето движение. Докато се движите Вие, ще го правят и те. Затова не спирайте.

Сгъваеми, удобни за пътуване чанти за градския изследовател

Всеки водоустойчив, лек модел с датски дизайн от колекцията сгъваеми чанти на Lazy Bear се прибира лесно в багажа и ще В...

Колекция италиански кожени колани

Всеки кожен колан съчетава италианска изработка с датски дизайн, издръжливост и практичност с модерен стил.

Колекция Kite

Колекцията Kite включва разнообразие от тънки шапки от 100% органичен, дишащ памук, който Ви осигурява удобство през про...

Колекция Lincoln

Изработени от мека кожа в разнообразие от цветове, портфейлите и чантите комбинират функционален дизайн с дълготрайно ка...

Колекция Moda

Колекцията Moda се гордее с италианската изработка и датския дизайн на шапки и каскети, създадени за настоящето и за мом...

Колекция слънчеви очила Vista

Колекцията Vista, със своите поляризирани стъкла и 100% UV защита, е създадена, за да се радвате на живота с широко отво...

Вижте всички колекции

Нови статии

Подкаст „Разкажете своята история“

Защото всеки мъж има история, която си струва да чуем

Как се създава смел дизайн?

Вижте как внасяме дързък викингски дух в нашата най-нова колекция бижута Moody Mason.

Поглед отвътре: детайли, които имат значение

От първите модели и дигитални скици до завършения продукт – ето как създаваме сложните детайли на всяко колие и гривна A...

Как създаваме часовник, готов за приключения

Вижте как клиентските отзиви се превръщат в часовник Seizmont, готов за приключения.

Персонализирани аксесоари за Вашия сватбен костюм

Научете как да добавите финалните акценти на своя костюм с професионални съвети за персонализираните аксесоари.

Как създаваме колекция часовници Mateo

От идеята до Вашата китка, вижте как създаваме нашата следваща колекция часовници.

Слънчевите очила - предпазвайте очите си от слънцето

Как да защитите очите си от вредните UV лъчи и заслепяващите отблясъци с подходящите за Вас очила.

Какво да носим на музикален фестивал - моден наръчник за летните фестивали

Когато говорим за фестивали, най-важни са аксесоарите (и забавлението, разбира се). Ето най-важните съвети, за да отидет...

Какво да подарим за Деня на бащата

Покажете на баща си, че го обичате, с нашите специално подбрани подаръци и идеи за неговия празник.

Вижте всички статии
Назад
Смяна на паролата

Ура! Изпратихме Ви имейл. Скоро ще можете да влезете!

Опа! Ще ни трябва Вашият имейл.Вашият имейл е невалиден.