Връщане до 365 дни - без да задаваме въпроси!
Доставка 5 лв. - Възможност за безплатна доставка над 119 лв.-
Свържете се с нас
Желани
Количка

Каскетът - привлекателен и модерен аксесоар

Колебали ли сте се някога дали ще Ви отива каскет? Тук сме, за да прогоним съмненията и да Ви покажем, че не може да сбъркате с шапка, която е устояла на модните капризи 400 години и все още е актуална.

Модните течения идват и си отиват. Колко мъже с цилиндър виждате днес? Всяка мода отминава и това е нормално. Каскетът не се появява като тенденция, а като необходимост, но натрупва популярност и вече няколко столетия е задължителна част от мъжкия гардероб.

Ако този аксесоар Ви напомня „Обяд върху небостъргач“ или възрастен мъж, играещ голф в Маями, ще сте само наполовина прави. Със своята класическа форма и конструкция тези шапки се носят толкова често днес, колкото и по времето, когато по улиците се разхождаха вестникари, а колкото до дядото...е, той винаги ще прави, каквото пожелае.

1 Каскетът - привлекателен и модерен аксесоар1.1 Какво представлява каскетът?1.2 Каскетът - популярен от 1570 г.1.3 Видове каскети1.4 Как да определите размера на шапката си в 2 стъпки1.5 Как се носи каскет1.6 Вдъхновяващи визии с каскет1.7 Как се пере каскет на ръка1.8 Вие питате - ние отговаряме

Какво представлява каскетът?

Преди да дадем определение за каскет, нека поговорим за двата основни вида шапки.

Първият тип има периферия по цялата си обиколка. Представете си федора или каубойска шапка, или пък вижте Бруно Марс и Индиана Джоунс.

Дизайнът на втория вид се различава по това, че има козирка само отпред, а не от всички страни, а горната част не е със строго определена форма (в сравнение с модела федора и неговия структуриран връх). Някои шапки, като бейзболните и тези с копчета или каишка, имат по-твърда горна част, но не и периферия като при каубойската шапка.

Класически пример за втория вид шапки е каскетът.

Някои шапки имат кръгла периферия, а други - козирка.

При традиционния каскет основната част се спуска към козирката и е пришита или закопчана за горния ѝ край. Той се отличава със своята триъгълна форма и подхожда на почти всяко лице - от Дейвид Бекъм до мъжа, който смята, че шапки не му отиват.

Обичайно изработвани от туид (вълна) или памук, мъжките каскети днес се правят от различни тъкани, включително изкуствена кожа, лен, памук и синтетични смеси.

В зависимост от материята те ще топлят главата Ви през зимата или ще я охлаждат в топлите месеци, като междувременно стоят добре с всичко - от летен костюм до вълнено палто. Тези шапки са по-универсални, защото могат да се носят с различно облекло, за разлика от федората например, и изглеждат по-добре с костюм, отколкото бейзболната шапка.

Разгледайте цялата ни колекция каскети и вижте защо са неизменна част от мъжкия гардероб вече над 400 години.

Каскетът - популярен от 1570 г.

Каскетът съществува от векове - от 70-те години на 16-ти век, ако трябва да сме точни. Тогава в продължение на две десетилетия британското правителство се опитвало да стимулира производството на вълна, като задължавало всички мъже да носят вълнена шапка в неделя. Законът не се отнасял за благородниците, тоест за нас вероятно щеше да важи.

Изискването не просъществувало дълго, но каскетът останал част от облеклото на работническата класа.

Разгледайте снимки от началото на 20-ти век и ще забележите море от каскети. Шапката, първоначално наложена насила, се превръща в неизменен аксесоар. През 90-те години отново добива изключителна популярност като част от модерното облекло на редица поп и рап изпълнители.

В наши дни каскетът е все така актуален. Причината вероятно е, че изглежда чудесно както с ежедневно, така и с по-официално облекло или че отива на почти всяко лице. А може би защото хубавите неща винаги са на мода.

Видове каскети

Честно казано, не е голямо престъпление, ако не знаете, че има различни типове каскети. Модната полиция няма да се появи и да Ви откара в затвора, но все пак, когато забелязвате разликите между двата основни вида, ще Ви е по-лесно да прецените кой е най-подходящият за Вас, а и щом се повдигне темата, ще блеснете със знания.

Каскетът тип вестникарска шапка първоначално се носи в края на 19-ти и началото на 20-ти век от продавачите на вестници. Приликата му с другите модели е, че обикновено се изработва от туид и има заоблена, сравнително плоска форма с малка козирка.

Основната разлика е, че стои по-обемисто и свободно от стандартния каскет. Състои се от 8 триъгълни части плат, наподобяващи парчета пица, и почти винаги има копче на върха на мястото, в което те се съединяват.

Когато се колебаете, си спомнете за резените пица и ще знаете дали каскетът е традиционен или „вестникарски“.

Как да определите размера на шапката си в 2 стъпки

В крайна сметка, вътрешната лента и козирката създават структурата на шапката и трябва да прилягат удобно на челото, както бейзболна шапка. Каскетът не бива да е нито твърде голям, нито да Ви стяга.

  1. Увийте шивашки метър или конец плътно около главата си на около 0,5 см над ушите (през средата на челото).
  2. Вижте обиколката, поръчайте каскет със съответната големина и покорете света.

Как се носи каскет

Тъй като този аксесоар подхожда едновременно на ежедневно и на по-официално облекло, изборът на точния модел е по-лесен, отколкото предполагате.

  • Останете верни на класиката - Помнете, че естествените материи са по-дишащи и изолират по-добре. Придържайте се към традиционните тъкани - туид (вълна), памук или лен.
  • Пригодете го - Подчертайте лицето си, като внимателно огънете козирката и оформите лека извивка.
  • Носете го правилно - Без значение каква музика слушате, сложете каскета по правилния начин, а не с козирката назад в стила на 90-те. Може да Ви се струва, че това правило противоречи на препоръката да го пригодите към себе си и да го носите по свой начин, но го приемете като приятелски съвет.
  • Съобразете се със сезона - Дишащият лен и финият памук са идеални за пролетта и лятото, а вълненият туид и плътният памук - за зимата.
  • Не прекалявайте - Както е при носенето на
    папийонка, избягвайте комбинацията на твърде много ретро аксесоари. Каскетите стоят чудесно с папийонки, тиранти и елеци, но ако сложите всички наведнъж, ще изглеждате като за стиймпънк парти.
  • Шарките - Ако сте се спрели на пъстър модел, се уверете, че десенът се допълва с останалите шарки в тоалета Ви. Приемете каскета като аксесоар, а не като случайно хрумване - избирате го съзнателно, вместо да го грабвате на излизане от вкъщи.
  • Подплатата - Не по-малко важна от екстериора е вътрешната лента (ивицата плат във вътрешността на шапката, която приляга към челото). Всички наши каскети с марка Fawler са ръчно изработени в Италия и имат мека лента, непредизвикваща сърбеж. Тя позволява на кожата Ви да диша и гарантира удобство през цялата година.

Вдъхновяващи визии с каскет

Каскетите отиват на почти всичко - от дънки и тениска до летен костюм. Ако изберете модел в неутрален цвят (черно, кафяво, сиво или бежаво), ще Ви е по-лесно да го комбинирате с останалата част от облеклото си.

Подготвили сме за Вас три предложения за цялостен външен вид. Забележете, че те са предимно в неутрални тонове и в небрежен стил.

Прочетете повече за комбинацията на аксесоари, цветове и десени в нашите 7 основни правила за съчетаването на мъжки аксесоари.

Визия 1

Пластовете са задължителни за студените зимни месеци. Когато ги подбирате, приемете каскета като стилистична част от облеклото, а не за нещо чисто функционално.

В тази визия сме съчетали плътен вълнен шал в черно с текстуриран кафяв каскет. Нюансът на шапката не е абсолютно същият като на палтото (и не е необходимо) и отива на обувките и чантата от кафява кожа.

Резултатът е добре координиран тоалет, който същевременно е достатъчно непринуден, за да осигурява удобство.

Подходящи аксесоари

Визия 2

Покажете, че знаете това-онова за изтънчения стил със светлосив костюм с тъмносини детайли и го завършете с каскет с копче и десен хаундстут.

Уверете се, че шапката не е в напълно еднакъв оттенък като костюма. Тук шарката хаундстут допълва изчистената едноцветна материя на костюма, а деликатните нюанси на каскета подчертават тъмносините акценти във вратовръзката и кърпичката за сако.

Подходящи аксесоари

Визия 3

Ако обичате да носите дънки и тениска, този стилен вариант на ежедневен тоалет може би е точно за Вас.

Тъмносивият каскет стои чудесно със светлия блейзър, бялата тениска и сивия спортно-елегантен панталон. Сходните неутрални тонове освежават облеклото. Допълнете го с черно-бели акценти и кожени мокасини или бели кецове.

Все още държите на дънките? Запазете спортното сако и заменете панталона с любимия си чифт.

Подходящи аксесоари

Как се пере каскет на ръка

Каскетите от вълна, лен и памук могат да се почистват ръчно. Много важно е да не мокрите козирката, да бъдете внимателни и да не бързате.

  1. Налейте топла вода в подходящ съд. Не използвайте гореща, защото има опасност да съсипете шапката. Добавете малко количество (около супена лъжица) мек препарат за пране, несъдържащ белина.
  2. Накиснете малък, за предпочитане невидим участък, за да видите дали водата се оцветява. Ако не - продължете, но ако платът пуска - спрете.
  3. Потопете задната част на каскета, без да мокрите козирката. Изперете го внимателно отзад напред. Избягвайте да търкате козирката, освен ако не е изключително мръсна.
  4. Обърнете специално внимание на вътрешната лента и старателно премахнете натрупаните мазнини и пот.
  5. Щом приключите, извадете каскета от водата и го изплакнете от препарата със студена вода. За да попиете водата, го увийте в кърпа и леко го притиснете. Не го изцеждайте или усуквайте.
  6. Сложете го да изсъхне на въздух далеч от директна слънчева светлина и топлина. Когато оставяте шапката да се суши, ѝ придайте максимално добра форма, защото тя ще я запази впоследствие.

В повечето случаи ще е достатъчно да изперете вътрешната лента...стига да не Ви е нападнало ято гълъби.

Козирката не е добре да се мокри, защото при много модели е изработена от картон, който може да се обезформи. Ако е прекалено замърсена, почистете я с малко вода и кърпа.

Вие питате - ние отговаряме

Кой е най-хубавият каскет?

Кое е най-добро зависи от личния Ви вкус.

Ако харесвате по-обемни и свободни шапки, изберете вестникарски модел като този класически, тънък, памучен каскет на Fawler. В случай че желаете да опитате нещо по-модерно, Ви препоръчваме този сив аксесоар от изкуствена кожа със състарена визия.

Може ли да се носи каскет през лятото?

Разбира се, стига да е изработен от дишащ лен или тънък памук, за да не изпотява челото Ви.

Уверете се, че не само горната част, но и подплатата е от незапарваща материя. Опитайте този каскет от 100% лен.

Може ли да се сложи каскет на сватба?

Този аксесоар обикновено е за непринудени ситуации, но може да се носи и на по-официални поводи. Не забравяйте да го свалите на влизане в църквата.

Научете повече за сватбеното облекло от нашето ръководство за подходящия за случая мъжки тоалет.

Как да избера каскет?

Когато купувате каскет, най-важното, на което трябва да държите, са майсторската изработка и качествените материи. Всички модели на Fawler са направени на ръка в Италия по традиционни методи и с класически материали.

Разгледайте нашата най-нова колекция от ръчно изработени в Италия шапки, каскети и зимни модели, създадени специално за Trendhim.